Kefir

ganesha  

član od: 10.2.2005

sporočila: 10

21. feb 2005 13:52

Lep pozdrav, tudi jaz bi prosila nekoga, da žrtvuje košček gobice (al kako že) za izdelavo mlečnega kefirja. Kefir narejen doma sem nazadnje pila pred 30 leti, ko je ta reč sploh prišla k nam, pa si mi je pri prebiranju že spet zaluštal domač kefir. Če je kdo voljan poslati gobico, naj mi napiše osebo sporočilo v beležko, za kar se vnaprej zahvaljujem! ganesha

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

24. feb 2005 11:30

Oh, žal mi je, da sem zamudila vso debato o kefirju, medtem ste že vse pravilno pogruntale. Jaz samo pristavim, da imam kristalčke (no, posušene, trenutno počivajo) in mlečno gobico. Oboje pošiljam po pošti, vsake toliko pa se kdo oglasi pri meni za direktno predajo (sem na Gorenjskem). Imam pripravljeno tudi datoteko z besedili o kefirju, kakor sem jih ulovila kje po spletu, navodili za pripravo in izkušnjami; kdor želi, mu jo lahko pošljem. Za direktno kopiranje tukaj je malo velika. S kefirjem veselo naprej, jaz se ga nisem naveličala tudi po več letih. LP Fani

Fani  

24. feb 2005 11:37

No, pa sem hotela še jaz nekaj vprašati, namreč o vodnem kefirju. Je čisto v redu pijača in jo z veseljem pijem. Malo pa sem se ustavila ob vprašanju sladkorja. Namreč, prav rada in brez problema pijem vodo, kakšna 2 litra na dan oz. kolikor se le spomnim. Voda je načeloma najboljša pijača in res brez kalorij. Tako sem se zagledala v steklenico s kefirjem in sama sebi rekla: Halo, ali s kefirjem popiješ tudi 4-5 žlic sladkorja na dan? Če že pazim pri sladicah, vseh drugih sladkanih pijačah, kavi in pri vsem, ali res potem mimogrede spravim vase tak kupček sladkorja? Potem pa že raje pijem vodo. No, to je razlog, da sem trenutno kristalčke posušila in bom videla, kako naprej. Sicer pa je vsake toliko treba narediti premor. Kaj menite o sladkorju v kefirju, kaj se tam dogaja? Poskusila sem dajati manj sladkorja, pa se mi zdi, da so kristalčki nekako "stradali", niso se razmoževali kot treba. Menda je sladkor za njih hrana. LP Fani

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17891

24. feb 2005 15:13

Kefirjeva "gobica" je zmes različnih mikroorganizmov, to je bakterij in gliv - glej navedek, povzet iz reklame za Planikin kefir. "Svež okus je posledica kisanja pasteriziranega mleka s cepivom mezofilnih mikroorganizmov in laktobacilov ter kvasovk." Vsi ti mikroorganizmi izkoriščajo sladkor kot vir energije, pri tem nastajajo mlečna kislina (laktobacili, kot pri kislem mleku ali jogurtu), pa alkohol in ogljikov dioksid (kvasovke, kot pri vzhajanju kruha, pa pridobivanju vina, piva), pa najbrž še kaj. V "gobicah", ki krožijo med ljudmi so skoraj zanesljivo različne kombinacije mikroorganizmov (vsaj delno). Iz tega jasno sledi, da lep del dodanega sladkorja porabijo mikroorganizmi, nekaj ga najbrž še ostane (sicer že stradajo), ko kefir popijemo. No, nekaj energije je tudi v produktih, v etanolu in mlečni kislini torej, ogljikov dioksid pa se z vodo v kefirju veže v ogljikovo kislino, ki skupaj z ostalim daje rezek okus kefirju (zaradi ogljikove kisline so tudi "kisle" vode pač kisle in rezke). Nekaj ogljikovega dioksida seveda tudi izhlapi, zato so pokrovčki kefirjevih lončkov malo napihnjeni. Da de sladkor res porabi, se vidi seveda tudi po tem, da kefirjeva "gobica" raste, kar pomeni, da se mikroorganizmi razmnožujejo, za to pa je potreben material, pa energija seveda tudi. Oboje pa seveda izvira iz sladkorja. Naj vsem kefir tekne. rimljanka

rimljanka  

24. feb 2005 21:06

http://www.s-bts.kr.edus.si/ To je naslov spletne strani Srednje biotehniške šole Kranj, kjer v okencu Šolsko posestvo Strahinj na naslovu Prodaja mlečnih izdelkov in... najdete informacije o tem, da lahko kupite tudi gobico za kefir, pa sirilo, pa... Še na nekaj sem se spomnila. O "čajnih kristalčkih", torej kombuči, piše zelo obširno v svoji knjigi Čaj čas za zdaj Dario Cortese. Misli, da je knjiga izšla lani, pri založbi Kmečki glas. No, vsebina se malo vleče, pa ponavlja, se pa kar nekaj stvari izve. rimljanka

Fani  

7. mar 2005 7:25

Rimljanka, hvala za izčrpen in verodostojen odgovor. LP Fani

rimljanka  

8. mar 2005 20:54

Fani, me veseli, da je kaj koristi. O verodostojnosti pa - no, sem iz teh logov. Je pa res, da kefirja nisem delala še nikoli. Morda pa ga bom začela, samo še "gobico" moram dobiti. Pozdrav. rimljanka

gad  

član od: 14.3.2005

sporočila: 6

14. mar 2005 22:06

Pozdravljeni! Danes sem se registrirala in že imam vprašanje za vse, ki mi lahko pomagate. Že kar nekaj časa uživam vodni kefir, to je kefir pripravljen iz kristalov. Na dan ga popijem tudi do litra in pol in mi zelo prija. Pripravljam ga pa v posodi iz gline, to je pokončna posoda, podobna amfori. Sprašujem, ali je ta posoda primerna ali ne, ker povsod zasledim nasvet, da se uporablja samo steklena posoda. Sem pa pred časom slišala nasvet, da vse stvari, ki so zdravilne se pripravljajo v temni posodi tako, da svetloba ne pride do vsebine. A je to res? Hvala za odgovor. gad Sporočilo je spremenil(a) gad dne 14. mar 2005 22:07:05

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

15. mar 2005 11:53

Če ti kefir dela, je očitno kristalčkom ok v tvoji posodi. Če je keramika dobro glazirana, potem verjetno ni bojazni, da bi kaj prehajalo iz gline v kefir (kar tudi ni nujno vedno slabo, samo veš ne, ali je dobro ali slabo, zato je treba bit previden). Problem se pojavi samo, če je glina zelo temna, ker nekatere gline, ki so temne, so temne zaradi različnih železovih spojin, ki lahko reagirajo z glazuro, sploh v kislem. Če imaš rdečkasto rjavo glazirano posodo, pa po mojem ni problema. glede sonca: nekatere stvari ga rabijo, nekatere ne: sirupe iz smrekovih vršičkov daš na sonce, nekatere (v malih količinah kao zdravilne) likerje v senco, ni pravila... Veri

gad  

član od: 14.3.2005

sporočila: 6

15. mar 2005 13:58

Hvala za pojasnilo. Res je, da nekatera zelišča rabijo svetlobo, nekatera ne. Od začetka je bila posoda od zunaj mokra, kot da bi tekočina pronicala skozi posodo. Ta tekočina se je od zunaj posušila in bila temno rjave barve, od znotraj pa glazura barve ni spremenila. Po vsem tem času pa je tekočina prenehala uhajati skozi material, zdaj je pa vse v redu. Kefir pa je prav dober. Ko se naveličam enega okusa, mu že precejenemu primešam kakšno žlico medu ali pa stisnem kakšno oranžo. Vitaminov ni nikoli preveč. Pozdrav! gad

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti