Kefir

tijasa  

član od: 15.4.2012

sporočila: 25

15. apr 2012 15:55

Ima morda kdo kaj viška kristalčkov vodnega kefirja? lp

tijasa

tina mandarina  

član od: 14.12.2009

sporočila: 7

16. apr 2012 11:22

Jaz bi pa lepo prosila za košček kefirjeve gobice, če jo ima kdo odveč. Sem iz Lj, pridem iskat ali pa pošljem obloženo kuverto za pošiljanje.

Hvala!

tina mandarina

K9girl  

član od: 25.2.2015

sporočila: 3

25. feb 2015 23:10

Kot vidim ste o kefirju napisali že vse, neke podrobnosti pa le nisem zasledila (mogoče sem spregledala).

Torej pred kratkim sem dobila nekaj mlečnih kefirjevih zrnc. Ker jih je bilo malo, sem jih dala zoreti v pol litra mleka. Ker sem bila firbčna, kako napreduje, sem že po parih urah malo premešala in mleko (kefir) probala. Imelo je dokaj zanič okus, kot pokvarjeno mleko (ne skisano, blago smrdljivo). Smatrala sem, da je to pač normalno zaradi vseh procesov. Vmes sem ga še premešala, pa je bil poln grudic, ki se niso lepo razmešale. Po pribl dnevu in pol, sem smatrala da je kefir gotov. Okus je bil kisel, trpek, čudni vonj ni izginil, bil pa je tudi grenak. Pogrenil je predvsem ob koncu požirka. Pogojno pitek, če nisi neki kunšt. Ni se mi pa zdelo to normalno, saj je bil okus zelo drugačen od industrijskega.

Poklicala sem tudi ljudi, ki so že imeli izkušnje s pripravo kefirja, nekateri so rekli, da je to normalno, drugi spet da ni....uh...

Po dolgotrajnem prebiranju sem na neki ang strani našla podoben primer. Torej tam so svetovali, naj se ta kefir zavrže, zrna opere in ponovi postopek...po pribl 4-5 seriji, naj bi se zrna aklimatizirala in začela ponovno normalno delati.

Tako sem tudi naredila. V sveže pol litra mleka sem dala zrnca, pri tem pa tudi zelo majhen ščepec rjavega trsnega sladkorja (smatrala sem, da potrebujejo energijo za obnovo)...in čez 27 ur, je bi kefir odličen! Brez grudic, brez čudnega vonja, precej manj kisel in nikakor grenak...:) :) Opazila pa sem tudi, da so se zrnca bliskovito razmnožila!

 

 

K9girl

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti