Ko je denarnica prazna

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

19. jan 2009 12:27

Ognjič je napisal/a:

In prepričana sem, da ti bodo tudi punce s tega foruma, katerih otroci so prerasli oblačila, z veseljem pomagale.

Ognjič [vrtnica]
Naj ti ne bo nerodno prositi prijatelje in znance za rabljena oblačila. Radi ti jih bodo odstopili. Sami pa jih verjetno ne ponudijo, ker se mogoče bojijo, da bi te užalili. Na ta način se da ogromno prihraniti. Pri nas otroška oblačila krožijo med prijatelji in znanci. Mali otroci oblačila tako hitro prerastejo, da jih nimajo časa uničiti. Vedeževalka? Še nikomur niso pomagale, temveč so jih pahnile še v večje teževe. V to smer niti ne razmišljaj K Sporočilo je spremenil(a) KARMINA dne 19. jan 2009 12:31:04 Sporočilo je spremenil(a) KARMINA dne 19. jan 2009 12:33:14

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

19. jan 2009 12:58

matilda je napisal/a:
....Razlog je predvsem v neprimerni razdlelitvi prihodka med potrebe....matilda

To je največji problem večine prebivalstva.

Svojih dohodkov ne znajo porazdeliti, da bi se jim matematika na koncu meseca izšla... Res pa je, da če imaš malo, se zelo težko planira kam boš dal, koliko in kdaj. Pa vendrale:

Ko se prejme osebni dohodek je potrebno sešteti pluse (tudi npr.otroški dodatek) in jim takoj odšteti vse minuse (položnice, najemnina, krediti, limiti,...). Kar ostane je potrebno porazdeliti na število dnevov, ki jih manjka do naslednjega osebnega dohodka. Tako, dobiš znesek, ki ti ostane na razpolago za vsak dan.

Oziroma, treba se je odločiti: na mesec bom šla samo 10x v trgovino in znesek razdeliš na 10 delov. Zato je potrebna predvsem DISCIPLINA. In nikoli ne smeš porabiti več, kot si izračunala. Se pravi, da si doma narediš seznam - obvezno s cenami ( in z vsemi priboljški, ki jih nameravaš kupiti) in kupuješ samo po seznamu. Če ti od posameznega nakupa kaj ostane, ne pomeni, da lahko ta znesek porabiš naslednjič, ampak to pomeni, da si znesek privarčevala (in malo + malo = malo več, se pravi novi čevlji za sina, npr.).

 

Res pa je, da je treba kar naprej iskati novo - boljše delovno mesto. Ko ga najdeš, zamenjaj firmo in ti ne bo potrebno prositi za pomoč države.

Imej oči odprte, pa bo!

Srečno!

 

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

19. jan 2009 13:03

Iwana, tole je žaljivo (kar upam, veš tudi sama):

 

"Ko pa dobiš po gobcu pa se potuhneš, itak, kot zmeraj!"

 

Če bom opozojen ali opazil, da kdorkoli drug napiše kaj takega, bom enako opozoril, in po potrebu ukrepal.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

19. jan 2009 13:24

silva - samo včasih pridejo nenačrtovani stroški - se pokvari pralni stroj, avto ali kaj podobnega. in če ti po plačilu vseh položnic za 3 osebe ostane samo 200€ - potem nimaš glih kaj za na stran devati! klavdija

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

19. jan 2009 14:26

Pred kakšnim letom sem srečala žensko, ki je invalidna (od rojstva) in prejema minimalno nadomestilo, ki ga prejemajo invalidi, ki niso dovlj stari za invalidsko pokojnino. Ima sina, srednješolca, ki se vozi 30 km v šolo. Stanovanje v najemu.

Ta ženska je s svojim minimumom v enem letu privarčevala za novo LCD televizijo in DVD, za kar je odštela 1050 EUR gotovine. Kako ji je uspelo? Denar si razporeja.

Meni so že od nekdaj rekli starši (pa dedki in babice): svinčnik in papir v roke! (Pa računaj)

 

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

19. jan 2009 15:11

silva, jaz sem napisala primer za družino, ki jo poznam in ima pogoje skoraj enake kot mi. Drugače je pa standard odvisen od veliko več dejavnikov, kot samo prihodkov. Prva stvar je stanovanje - priznam, če bi bili podnajemniki, bi bilo pri nas čisto dugače. Tudi pri podnajemnikih je razlika, ali plačujejo celo najemnino ali le neprofitno. Tudi pri neprofitnih najemninah so razlike zelo velike, pa odvisno od kraja, kjer živimo - od tega so potem odvisni tudi drugi stroški. Zdi se mi, da se še najbolj pozna, če živiš v bližini staršev, ki mogoče kdaj dajo kaj za otroke in pa seveda domači vrt, ki nam čez leto daje zelenjavo in še ozimnico, ki je ni treba kupiti. Tukaj pa nimamo več vsi enakih možnosti, kajne? matilda

inteligentka  

član od: 23.10.2008

sporočila: 115

19. jan 2009 15:17

dober dan, me je kar potegnilo, da še jaz kaj napišem.. najprej bi drago rimljanko, jerneja in ostale, ki se spravljate na napačne samo opozorila, da to ni v redu in vprašala, zakaj se vedno spravljajo na napačne... na tiste, ki si upajo postavit zase ali proti nekomu, ki je na prikrit način agresiven in se dela pametnjakoviča... saj je vendy tudi meni javno napisala, da smo dobili na kulinariki vaškega posebneža - in sem ji odgovorila, da bi jo morali klicati - hudobec.. bravo iwana, da si povedala kar misliš in se postavila zase.. zdaj pa jo napadate.. dragi jernej in rimljanka - nisem še opazila, da bi dear vendy opozorila, da naj neha žalit ljudi.. da je tako zafustrirana, da si to venomer dovoljuje in vi nič ne rečete... morda pa sponzorira kulinariko? na napačne ljudi se spravljate - na ljudi, ki so odkriti in povejo kar mislijo.. kaj pa je narobe s tem? dear vendy pa je trn v peti marsikomu in si potem ne upajo pisat, ker niso vsi tako pogumni.. drugače pa ta forum kaže, da je res veliko pametnih, sočutnih ljudi, ki razumejo in želijo pomagat... res super... človek ima občutek, da ni sam... še odgovor na to temo... jaz sem sama z dvemi hčerami - oče zadnje je umrl... vem kaj je bitka za preživetje in vem kako je, ko zmanjka denarja.. ampak moram povedati, da je v vsem slabem vedno tudi nekaj dobrega - postala sem borka... znajti se moraš na vsakem koraku - jaz sem kvačkala, šivala, strigla,... delala ogromno stvari sama... moji dve dekleti sta obe uspešni, ena na zdravstveni šoli - srednješolka, ena samostojna, podjetna punca... in moram reči, da sem skozi vso to bitko uspela.. šolala sem se veliko let - skoraj deset - neformalna dodatna izobrazba.. in še vedno se učim kaj novega.. vsako leto se udeležujem vsakršnih dodatnih izobraževanj.. danes tudi to velja - to sem spoznala sama - saj sem se z znanjem prebila in uspela.. neverjetno - a sem.. v smeri, kjer nihče ni verjel, da je možno... vem pa še nekaj - da denar leži okoli nas - samo zaspati ne smeš, se predati in obupati.. iskati rešitve.. narediti nove korake - nekaj vem sigurno po lastnih izkušnjah! da dobrih delavcev priomanjkuje in, da delodajalci krvavo rabijo prizadevne delavce.. in, da moraš biti prisoten tam, kjer želiš biti.. če si dovolj resen greš k ljudem - podjetnikom, firmam in vprašaš, če rabijo pomoč - po urah se da tudi zaslužiti - v gostinstvu manjka personala - in, če vskočiš po urah, je že nekaj... če si dovolj resna deklica in odkrita boš našla kaj primernega zase in zaslužila.. ne vem kje živiš, lahko me kontaktiraš za osebnejši pogovor.. pa, pa inteligentka

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

19. jan 2009 15:27

inteligentka: gre za zapisane žalitve, ne za vsebino misli in prave in napačne ljudi. Ne moreš uporabljati takšnih izrazov. Z Vendelino nimam nič in ni nikakršen sponzor. Sva se že večkrat sporekla na tem forumu.

Če bo kdorkoli napisal, da "ko dobiš po gobcu se potuhneš" konretni določeni osebi, je to žaljitev in bomo ukrepali. Je pa res tako, da tisti, ki sodelujemo tukaj, ne uporabljamo takih izrazov, zato nam eden drugega ni potrebno opominjati k spoštljivemu pisanju.

Primerljive, osebne (ne splošne misli) žaljitve Vendeline mi pa lahko pošlješ in bom opomnil tudi njo.

Mimogrede, če me spomin ne vara, je ena inteligentka odšla iz foruma. Pozdrav torej novi članici, novi inteligentki ;-)

Debata je z moje strani zaključena.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

19. jan 2009 15:33

še na nekaj bi rada opozorila, tudi najemnina ne stane vsepovsot enako, pri nas na primorskem (kp, iz, pi) naprimer se ne najde stanovanja (40m2) ispod 350-400€ najemnine na mesec brez stroškov, mislim, da je taka cena za veliko večino slovencev nemogoča! Bodite srečni tisti ki živite drugje, imate vsaj najemnino cenejšo, pa tudi nasploh je precej reči cenejših drugje po slo. ycrna

inteligentka  

član od: 23.10.2008

sporočila: 115

19. jan 2009 15:46

ja jernej, hvala za odgovor - kot prvo se beseda žalitev napiše žalitev ne žaljitev - sory - kot drugo imaš prav, da ne gre tako direktno žaliti, po moje tudi indirektno ne... - kot tretje dragi jernej - res sem šla in ista nazaj prišla - sm jst jernej, ista inteligentka... mi je tukaj super, me je pa nekaj pametnjakovičev odvrnilo s tega foruma - ker eni res ful obvladajo žaliti na tak prikrit način.. in v enem momentu se mi ni več dalo, ker se je tu dogajala krivica... zato!! ampak jernej - glej hudiča - spet sem tu... v upanju na plodno sodelovanje... imejte se dobro.. - aja in še enkrat res hvala za pojasnila, kar lažje mi je pri srcu, ko vem, da nimate nekih vez z določenimi ljudmi tu, kar bi pomenilo privilegije... inteligentka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti