Beva tukaj je recpet za štokviš..tudi na ZS sem dobila vprašanja, bom kar tu odgovorila.
Golaž iz polenovke se na žalost malokdaj lotimo kuhat.Predvsem zaradi večdnevnih predpriprav.Suho trsko polenovke potolčemo/natolčemo z lesenim kladivom,nato jo razžagamo z žago ,ali pa razsekamo z sekiro na manjše kose.Nož nam tu ni v nobeno pomoč.Te kose namakamo v vodi enih 5 dni.Vsak dan menjamo vodo,raje dvakrat na dan kot nobenkrat.
Po zadnjem namakanju polenovko damo v čisto vodo ,dodamo jušno zelenjavo in zavremo.Vre naj samo kako minutko,nakar odstavimo z ognja,in jo pustimo kar v vodi da se ohladi.Če pustimo polenovko vret postane trda.
Nato začnemo z čiščenjem.Kožo nam uspe še kar lepo odstranit,problem so kosti.To nam pobere kar nekaj časa,da je vse meso lepo očiščeno.
Na olivnem olju podušimo na drobno sesekljano eno čebulo,ene 5 strokov česna,potresemo z žlico moke in damo na koščke narezano polenovko.Pomešamo in zalijemo z precejeno juho,v kateri smo kuhali polenovko ter kuhamo približno pol urce.
Primešamo še paradižnikovo pasato,ene dve žlici naribanega parmezana,žlico sesekljanega peteršilja,solimo in kuhamo še 15 minut.
Ko namakamo polenovko nam smrdi,v stanovanju to težko izvedemo,mi namakamo v delavnici..toda končna jed,štokviš prekaša še tako dober brodet.V Goriških brdih pa delajo štokviš na belo,samega postopka pa ne vem,če ga kdo ve,naj nam ga napiše..jedla sem ga z belo polento...okusen bel krožnik..
Dober tek... 
Vrtejbenka