Gado gado z zelenjavo

indonezijska zelenjavna jed z arašidno omako

mamamia  Izvor: indonezija
Gado gado z zelenjavo
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za štiri osebe

250 g krompirja

dva srednje velika korenčka

200 g snake beans (ali našega stročjega fižola)

1/4 glave belega zelja

200 g sojinih kalčkov

dve srednje veliki kumari

150 g sira tofu

tri trdo kuhana jajca

80 g sesekljanih slanih arašidov

Za omako:

jedilna žlica olja

ena velika čebula

3 stroki česna

žlica rakove paste

200 g arašidovega masla (crunchy)

konzerva (250 ml) kokosovega mleka

200 ml vode

dve žlici sojine omake (ali še bolje kecap manis)

jedilna žlica paradižnikove paste (ali goste mezge)

Postopek

Za omako na olju, na zmernem ognju, počasi pražimo sesekljano čebulo in drobno zrezan česen in pazimo, da ne porjavita, naj se samo zmehčata. Dodamo rakovo pasto in znova premešamo, potem umaknemo z ognja in vmešamo arašidovo maslo. Posodo vrnemo na ogenj in med rahlim mešanjem dodamo kokosovo mleko in vodo. Masa naj zavre, vmes nenehno mešamo, da se ne prime dna oziroma zažge. Še znižamo temperaturo in dodamo še paradižnikovo pasto ter sojino omako, pustimo na ognju še minuto ali dve, po okusu še morda malo začinimo (po želji lahko dodamo čili, če imamo radi pikantno omako) in pustimo, da se omaka ohladi.

Krompir narežemo na rezine, damo v posodo in dolijemo toliko vode, da je pokrit ter ga skuhamo. Odcedimo ga in pustimo, da se ohladi. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje (ali na trakove a la julienne) ter ga blanširamo. Snake beans ali stročji fižol narežemo na nekaj cm dolgo in prav tako blanširamo. Zelje drobno zrežemo ali naribamo in tudi blanširamo. Zelenjavo po blanširanju dobro odcedimo in pustimo nekaj časa v ledeno mrzli vodi, da obdrži lepo barvo.

Jajca narežemo na rezine, tofu na kocke.

Zelenjavo, jajca in tofu razporedimo na servirni krožnik in prelijemo z malo omake ter potresemo s sesekljanimi arašidi. Zraven v skodelici še posebej ponudimo arašidovo omako.


Opombe

Ker zelenjavi ni dodanih nikakršnih začimb, zna biti ljubiteljem izrazitejših okusov morda nekoliko pusta, ne glede na dodatek arašidove omake. Zato si jo lahko vsak po želji morda malo soli ali pa prelije s sojino omako, v tem primeru bo ta lahka, osvežilna jed še pridobila na aromi in okusu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Brusnica  

kuha že od: 9.11.2006

Št. objav: 46

Objavljeno 20.7.2007 ob 23:27

Mmmmmmnjami, jaz ponavadi zelenjavo podušim kar vse skupaj, jajce vmešano spečem posebej, omako kot zgoraj piše, pa potem naložim na krožnik riž, zelenjavo, jajce in arašidno omako.

berny134  

kuha že od: 25.9.2010

Št. objav: 105

Objavljeno 27.3.2012 ob 21:29

Prvič slišim za rakovo pasto, kje jo lahko kupim?

kačča  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 121

Objavljeno 28.3.2012 ob 8:59

Recept za arašidovo omako se bere zeloo okusno. Tudi jaz prvič slišim za rakovo pasto, bi šlo brez? Bi šla ta omaka tudi k naravno pečenim zrezkom?

Sicer pa je bil gado gado v vseh verzijah, ki sem jih jaz jedla, malo drugačen. Zelenjava je bila pomešana skupaj, tako je tudi zgledalo bolj pisano, poleg tega pa je bilo vse skupaj prav prepojeno z omako, ne samo "pokapljano", postreženo pa s kakšnim kosom rakovega čipsa ali riža. No, zgleda, da je več različic. ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.