Granadirmarš

enostavna jed brez mesa

Tanaya  Izvor: Madžarska
Granadirmarš
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 velika čebula

4 srednje veliki krompirji

testenine (kocke, žepki ali metuljčki)

paprika v prahu

5 žlic olja

sol

vegeta

Postopek

Na olju prepražimo čebulo, dodamo na lističe narezan krompir. Dušimo (zalivamo z vodo, toliko, da je krompir v vodi). Dodamo sol, vegeto in papriko v prahu. Posebej skuhamo testenine v slani vodi. Ko je krompir kuhan (lahko razkuhan), ga pretlačimo in dodamo kuhane testenine.


Opombe

Lahko se uživa kot samostojna jed ali kot priloga.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

silvija65  

kuha že od: 30.1.2011

Št. objav: 50

Objavljeno 20.2.2012 ob 14:47

Zelo vesel

Jaz pa v to jed vemšam še domač ajvar, poskusite, zeloo dobro.

draga  

kuha že od: 17.4.2002

Št. objav: 1

Objavljeno 5.6.2012 ob 22:27

GRANATIRMARŠ NAJ BI BILA JED ZA VOJAKE IN SIROMAŠNE V PRVE SVETOVNE VOJNE,MOGOČE ŽE PREJ,STARA SEM ŽE SKORAJ 60 LET IN TO MI JE PRIPOVEDOVAL OČE KI JE BIL POKLICNO V VOJSKI DA SO TEGA OGROMNO POJEDLI IN ČE GLEDAMO LOGIČNO PO IMENU IMA PO VSEJ VERJETNOSTI MARŠ NEKAJ Z VOJSKO. NO JAZ IMAM RECEPT TAKOLE OD MOJE POKOJNE MAME :NA MASTI PREPRAŽIŠ ENO VELIKO GLAVO ČEBULE, KROMPIR SKUHAŠ CELEGA Z OLUPKI (KOT ZA RESTANEGA) DAŠ NA ČEBULO, PRAV TAKO POSEBAJ SKUHAŠ DOMAČE ALI KUPLJENE TESTENINE (PRIPOROČAM ZA MLADE GOSPODINJE,DA KUPIJO ŠIROKE REZANCE MLINOTEST AJDOVŠČINA- SO KOT DOMAČE.) DODAŠ TESTENINE PO OKUSU ŠE MALO POSOLIŠ ,POPOPRAŠ TO JE VSA UMETNOST (OSNOVNI RECEPT) TO IMAŠ LAHKO ZA SAMOSTOJNO JED S SOLTO, ALI KOT PRILOGO K MESNIM PA TUDI ZELENJAVNIM JEDEM.DOBER TEK

barvitisvet  

kuha že od: 10.1.2014

Št. objav: 3

Objavljeno 10.1.2014 ob 10:04

Tudi meni je ta jed poznana od babice. Zelo dobra! Tudi moja babi najprej naredi "restan krompir" ali pražen krompir po slovensko, potem pa doda ali široke rezance ali špagete. Ob tej jedi sploh ne pogrešamo mesa :)

GraveLord  

kuha že od: 3.5.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 3.5.2014 ob 18:01

Bom dodal komentar k draginemu mnenju.Namreč grenadirji so bili nemški vojaki-pehotna enota,se pravi vojaki,ki so veliko pešačili in so zato potrebovali tako močno ter nasitno jed,ki je bila preprosta za pripravo ter zelo poceni.To vem zato,ker mi je moj oče,ki je nekoč bil neprostovoljno v nemški vojski to znal povedati,da ta jed prihaja od tam in je tam tudi dobila takšno ime.Zato lahko povem,da ta jed originalno ni iz Zasavja,kakor si jo Zasavci želijo lastiti,tudi Madžarska jed to ni,temveč kot sem prej zapisal,so jo poznali v nemški vojski v 1.in 2.svet.vojni.Možna pa je seveda določena vzporedna izpeljanka te jedi v Zasavju,ali na Madžarskem,vendar ime "grenadir-marš" že samo pove,da v Zasavju ali na Madžarskem nikoli ni bilo grenadirjev.To je za primerjavo tako,kot bi Primorci rekli,da pa je prekmurska gibanica primorska jed,kraški pršut pa prekmurska specialiteta :)))

Ne bom pa oporekal,jed je dobra,vendar si jo dandanes vsak nekoliko priredi svojemo okusu primerno,eni s tem,drugi spet s čim drugim.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.