Torta Sacher

mamamia  Izvor: Avstrija
Torta Sacher
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 12 kosov

130 g sesekljane jedilne čokolade

130 g masla sobne temperature

skodelica sladkorja v prahu

šest velikih jajc

žlička vanilijevega ekstrakta

1/2 skodelice kristalnega sladkorja

skodelica mehke moke

skodelica marelične marmelade

dve žlici ruma

čokoladna glazura

stepena sladka smetana

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Tortni model s premerom 24 cm namažemo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko. Obod modela poprašimo z moko in odvečno moko stresemo iz modela.

Čokolado stalimo nad soparo in jo med mešanjem ohladimo. Maslo pri srednji hitrosti mešalnika stepamo eno minuto, potem postopoma dodamo sladkor v prahu. Hitrost za eno stopnjo zvišamo in stepamo še dve minuti, da je masa svetla in penasta. Enega po enega dodajamo rumenjake, dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado ter vanilijev ekstrakt.

V drugi posodi stepemo beljake in sladkor. Sneg naj bo rahel in bleščeč, a ne preveč čvrst. Najprej ga v masleno -jajčno zmes previdno vmešamo le manjši del, ko je masa razrahljana, pa dodamo še preostalo in maso lepo razmešamo. Polovico moke presejemo na jajčno zmes in previdno umešamo, potem enako naredimo še z drugo polovico. Maso damo v tortni model in pečemo 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je torta pečena.

Model postavimo na kuhinjsko rešetko in po desetih minutah odstranimo obod, zvrnemo torto nazaj na mrežo in odstranimo še papir s podloge. Pustimo, da se testo popolnoma ohladi.

Torto prerežmo na pol. Če se je med peko po vrhu izbočila, jo obrežemo tako, da je lepo ravna. Obe plasti premažemo s toplo marelično glazuro. To pripravimo tako, da marmelado zavremo z rumom in nekaj minut mešamo na zmerni temperaturi, potem jo pretlačimo skozi sito. Ko torto sestavimo, jo z marelično marmelado premažemo še po obodu. Ko se marelična glazura ohladi, torto prelijemo še s toplo čokoladno glazuro. Pripravimo jo tako, da v kozici med stalnim mešanjem in na visoki temperaturi zavremo 1 in 1/2 skodelice sladkorja, 3/4 skodelice vode in 175 g nalomljene temne jedilne čokolade. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo. Z gospodinjskim termometrom kontroliramo temperaturo in ko ta doseže 110 stopinj, kozico odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem ohlajamo do mlačnega. Še mlačno glazuro prelijemo po vrhu torte in jo s široko kovinsko lopato lepo zgladimo po vrhu torte, da se lepo razporedi in kaplja ob straneh torte.

Ko se glazura nekoliko strdi, torto prestavimo v hladilnik. S hladnega jo vzamemo eno uro preden jo postrežemo, ob torti nadevamo na krožnik tudi stepeno sladko smetano.


Opombe

Recept je povzet po originalu, kot je zapisan v knjigi Meščansko pecivo. Čeprav sem torto delala po več različnih receptih, mi je ta daleč najljubši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tadeja 13  

kuha že od: 8.11.2007

Št. objav: 226

Objavljeno 1.12.2007 ob 20:51

Danes sem jo prvič delala točno po receptu, hvala avtorici za odličen recept

od kompletne družine. Zmanjkalo jo je že danes. Naslednjič jo bom pripravila pozno zvečer, da se bo prepojila z marmelado in čokolado.

Še enkrat hvala ocena 5!

PetraMB  

kuha že od: 16.3.2006

Št. objav: 3

Objavljeno 29.12.2007 ob 13:38

Dober recept, biskvit se je zelo lepo spekel, kljub temu, da sem ga malo "modificirala" s temno čokolado s koščki pomaranč. Za glazuro sem dodala pa malo nougata. Vsi so torto ocenili s 5+. Hvala za recept!

SRNA  

kuha že od: 18.2.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 18.2.2008 ob 15:15

Vesel

Torto Sacher imam zelo rada, zato bi jo rada enkrat tudi sama poskusila.

Hvala za recept.

Po končanem delu pošljem komentar, oceno ter priložim slikico

Srna

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 6.1.2009 ob 22:01

Joj...en problemček mam...jutri bom pekla tole tortico pa me zanima kako veliko skodelico uporabite...za sladkor in tako...sem videla v receptu, da piše skodelica pa ne vem kako velika...prosim za pomoč:) da bo le tortica uspela...:)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 6.1.2009 ob 22:15

Vesel

Običajno je skodelica nekje 2,3 dl, približno.

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 7.1.2009 ob 15:40

najlepša hvala rimljanka:) veselo na peko...sporočim izzid:)

Alcika  

kuha že od: 14.9.2008

Št. objav: 192

Objavljeno 9.1.2009 ob 21:52

Vesel

Tale torta je odlična. Spekla sem jo za rojstni dan in slavljenec je bil navdušen in presenečen.

Hvala za recept :) !

p.s. da ne govorim o smetani, ker paše zraven, BOŽANSKOOOOO !!!!

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 10.1.2009 ob 18:25

Še moja izkušnja...Torta je uspela perfektno in jedci, med katerimi je bil tudi nek kao specialist za sacher torte so bili navdušeni-on je od vsega dobrega ostal brez besed...Ker sem imela pekač premera 26cm, sem malo povečala količine (eno jajce več in 30g masla ter 30g čokolade več, ter malo več moke za biskvit) in torta je bila božanska. Spekla sem jo na 200 stopinj (od zgoraj in spodaj brez ventilatorja) in je bila lepo ravna in nič se ni zažgala (pekla sem jo 45min). Glazuro pa sem priredila po svoje da je bila čokolada malo bolj gosta na vrhu in smetana in voila...Zagotovo ena boljših sacherc, pa sem jih v svojem mladem življenju že kar nekaj probala...Mamamia hvala in prosim, za vse nas jedce še tako naprej:)

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 10.1.2009 ob 18:29

aja sladkor sem pa zmanjšala za pol, ker ne maram, da je sladko in še čokolada in marmelada tako prideta bolj do okusa:)

urskac  

kuha že od: 27.2.2006

Št. objav: 85

Objavljeno 11.2.2009 ob 8:21

Zdravo!

Včeraj sem spekla tortico po temle receptu za mojo punčko, ki praznuje 2. roj. dan, pa imam eno težavo. Biskvit je uspel super, celo malo previsok se mi zdi, ampak težave imam vedno s čokoladno glazuro (tudi ko druge stvari pečem, mi glazura nikoli ne uspe . Kaj in kako ve naredite glazuro, da vse ne steče dol iz torte? Delala sem pa po receptu, tko da mi res ni nič jasno. Ni mi jasno, da mi biskviti in vse ostalo vedno lepo uspejo, zatakne se pa pri čokoladnem prelivu!!! Prosim za pomoč!

Hvala

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.