Torta Sacher

mamamia  Izvor: Avstrija
Torta Sacher
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 12 kosov

130 g sesekljane jedilne čokolade

130 g masla sobne temperature

skodelica sladkorja v prahu

šest velikih jajc

žlička vanilijevega ekstrakta

1/2 skodelice kristalnega sladkorja

skodelica mehke moke

skodelica marelične marmelade

dve žlici ruma

čokoladna glazura

stepena sladka smetana

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Tortni model s premerom 24 cm namažemo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko. Obod modela poprašimo z moko in odvečno moko stresemo iz modela.

Čokolado stalimo nad soparo in jo med mešanjem ohladimo. Maslo pri srednji hitrosti mešalnika stepamo eno minuto, potem postopoma dodamo sladkor v prahu. Hitrost za eno stopnjo zvišamo in stepamo še dve minuti, da je masa svetla in penasta. Enega po enega dodajamo rumenjake, dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado ter vanilijev ekstrakt.

V drugi posodi stepemo beljake in sladkor. Sneg naj bo rahel in bleščeč, a ne preveč čvrst. Najprej ga v masleno -jajčno zmes previdno vmešamo le manjši del, ko je masa razrahljana, pa dodamo še preostalo in maso lepo razmešamo. Polovico moke presejemo na jajčno zmes in previdno umešamo, potem enako naredimo še z drugo polovico. Maso damo v tortni model in pečemo 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je torta pečena.

Model postavimo na kuhinjsko rešetko in po desetih minutah odstranimo obod, zvrnemo torto nazaj na mrežo in odstranimo še papir s podloge. Pustimo, da se testo popolnoma ohladi.

Torto prerežmo na pol. Če se je med peko po vrhu izbočila, jo obrežemo tako, da je lepo ravna. Obe plasti premažemo s toplo marelično glazuro. To pripravimo tako, da marmelado zavremo z rumom in nekaj minut mešamo na zmerni temperaturi, potem jo pretlačimo skozi sito. Ko torto sestavimo, jo z marelično marmelado premažemo še po obodu. Ko se marelična glazura ohladi, torto prelijemo še s toplo čokoladno glazuro. Pripravimo jo tako, da v kozici med stalnim mešanjem in na visoki temperaturi zavremo 1 in 1/2 skodelice sladkorja, 3/4 skodelice vode in 175 g nalomljene temne jedilne čokolade. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo. Z gospodinjskim termometrom kontroliramo temperaturo in ko ta doseže 110 stopinj, kozico odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem ohlajamo do mlačnega. Še mlačno glazuro prelijemo po vrhu torte in jo s široko kovinsko lopato lepo zgladimo po vrhu torte, da se lepo razporedi in kaplja ob straneh torte.

Ko se glazura nekoliko strdi, torto prestavimo v hladilnik. S hladnega jo vzamemo eno uro preden jo postrežemo, ob torti nadevamo na krožnik tudi stepeno sladko smetano.


Opombe

Recept je povzet po originalu, kot je zapisan v knjigi Meščansko pecivo. Čeprav sem torto delala po več različnih receptih, mi je ta daleč najljubši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Esis  

kuha že od: 14.3.2006

Št. objav: 67

Objavljeno 28.10.2006 ob 0:32

Meni je moja babica vedno govorila, da se glazura ne sveti, če čokolado raztopimo na preveliki vročini. Torej Miram - se strinjam s tabo.

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 28.10.2006 ob 7:35

Ja, tako je - čokolade naj ne bi segrevali nad 60 °C, ker potem izgubi lesk.....Jaz sem tudi včrraj pekla Sacher (sicer ne po tem receptu), danes pa me čaka še oblivanje :)

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 28.10.2006 ob 10:32

Ne vem, zakaj se glazura sveti in zakaj ne, delala sem točno po receptu - o sem topila čokolado v sladkani vodi, je vse skupaj zavrelo, glazura pa se vseeno sveti, kot vidite na fotografiji. Tako da res ne vem, v čem je "finta". Glavno, da je torta dobra. Mamamia

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 2.11.2006 ob 14:12

mamamia help!

zanima me, če marmelado namažeš tudi na zgornjo ploskev torte?

ker meni vedno odstopi čokolada od torte, če jo.

enako velja tudi za obod?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 2.11.2006 ob 14:16

Ja, tudi obod torte in zgornjo plast pemažem z mamrmeladno glazuro. Kot je opisano v receptu, marmelado segrevam in dodam rum, po torti pa zlivam skozi cedilko, tako da je marmelada povsem gladka. Preden preliješ s čokolado, se mora marmelada povsem posušiti. Tako se čokolada le polije čez trdo podlago, predvsem pa je pomembno, da je glazura potem lepo gladka.

Meni glazura ni odstopila, tudi na slikici se vidi, da se je lepo držala marmelade.

Pozdrav, Mamamia

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 3.11.2006 ob 14:35

Žalosten

samo ta glazura je tekoča ali se sploh strdi?

jaz sem premazala torto danes zjutraj in je še mehka, pa tudi debela ni

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 3.11.2006 ob 14:43

Meni se glazura lepo strdi, traja pa nekaj ur (jaz torto vedno delam zvečer in jo čez noč pustim v hladilniku). Debela je pa nekaj mm (no, enkrat, ko je bila torda take oblike, da je bila na sredini upognjena, je bila glazura v vdolbini debela tudi 1,5 cm...). Mamamia

strelka  

kuha že od: 8.5.2006

Št. objav: 659

Objavljeno 27.11.2006 ob 12:44

Pa še moje izkušnje (že predebatirane z mamamio):

Temperatura 200° je definitivno previsoka, moj prvi biskvit se je skuril. Naslednja dva sta mi padla skupaj, čeprav ima verjetno to kaj opraviti z dejstvom, da sem uporabila manjšo skodelico (mamamia pravi, da je skodelica 2,4 dl), stanjem lune in še čem. Uporabila sem tudi pekač s premerom 26 cm.

Iz obeh biskvitov sem sicer zložila krasno torto:) ampak naslednjič upam, da mi jo bo uspelo narediti iz enega.

Ker mi je biskvit dovolj sladek, v glazuro nisem dodajala sladkorja.

stefka65  

kuha že od: 26.2.2006

Št. objav: 38

Objavljeno 8.1.2007 ob 18:51

mamamia,

prosim napiši mi koliko časa je treba čakati, da se marmeladna glazura posuši, oziroma strdi.

LP

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 9.1.2007 ob 9:44

Po mojih izkušnjah okoli pol do tri četrt ure. Se splača počakat, ker se po suhi marmeladi glazura res lepo razliva. Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.