Torta Sacher

mamamia  Izvor: Avstrija
Torta Sacher
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 12 kosov

130 g sesekljane jedilne čokolade

130 g masla sobne temperature

skodelica sladkorja v prahu

šest velikih jajc

žlička vanilijevega ekstrakta

1/2 skodelice kristalnega sladkorja

skodelica mehke moke

skodelica marelične marmelade

dve žlici ruma

čokoladna glazura

stepena sladka smetana

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Tortni model s premerom 24 cm namažemo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko. Obod modela poprašimo z moko in odvečno moko stresemo iz modela.

Čokolado stalimo nad soparo in jo med mešanjem ohladimo. Maslo pri srednji hitrosti mešalnika stepamo eno minuto, potem postopoma dodamo sladkor v prahu. Hitrost za eno stopnjo zvišamo in stepamo še dve minuti, da je masa svetla in penasta. Enega po enega dodajamo rumenjake, dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado ter vanilijev ekstrakt.

V drugi posodi stepemo beljake in sladkor. Sneg naj bo rahel in bleščeč, a ne preveč čvrst. Najprej ga v masleno -jajčno zmes previdno vmešamo le manjši del, ko je masa razrahljana, pa dodamo še preostalo in maso lepo razmešamo. Polovico moke presejemo na jajčno zmes in previdno umešamo, potem enako naredimo še z drugo polovico. Maso damo v tortni model in pečemo 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je torta pečena.

Model postavimo na kuhinjsko rešetko in po desetih minutah odstranimo obod, zvrnemo torto nazaj na mrežo in odstranimo še papir s podloge. Pustimo, da se testo popolnoma ohladi.

Torto prerežmo na pol. Če se je med peko po vrhu izbočila, jo obrežemo tako, da je lepo ravna. Obe plasti premažemo s toplo marelično glazuro. To pripravimo tako, da marmelado zavremo z rumom in nekaj minut mešamo na zmerni temperaturi, potem jo pretlačimo skozi sito. Ko torto sestavimo, jo z marelično marmelado premažemo še po obodu. Ko se marelična glazura ohladi, torto prelijemo še s toplo čokoladno glazuro. Pripravimo jo tako, da v kozici med stalnim mešanjem in na visoki temperaturi zavremo 1 in 1/2 skodelice sladkorja, 3/4 skodelice vode in 175 g nalomljene temne jedilne čokolade. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo. Z gospodinjskim termometrom kontroliramo temperaturo in ko ta doseže 110 stopinj, kozico odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem ohlajamo do mlačnega. Še mlačno glazuro prelijemo po vrhu torte in jo s široko kovinsko lopato lepo zgladimo po vrhu torte, da se lepo razporedi in kaplja ob straneh torte.

Ko se glazura nekoliko strdi, torto prestavimo v hladilnik. S hladnega jo vzamemo eno uro preden jo postrežemo, ob torti nadevamo na krožnik tudi stepeno sladko smetano.


Opombe

Recept je povzet po originalu, kot je zapisan v knjigi Meščansko pecivo. Čeprav sem torto delala po več različnih receptih, mi je ta daleč najljubši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 11.2.2009 ob 9:25

Tale glazura zna biti res malo redka, zato jo vedno, ko jo odstavim z ognja, pustim nekaj minut stati, da se začne gostiti. Šele potem jo začnem zelo počasi zlivati po torti, sproti jo razmažem, pa znova počasi prelivam. Res traja nekaj časa.

Včasih je odvisno tudi od čokolade, morda pa velja poskusiti z malo manj vode.

Ali pa uporabiti drugače pripraljeno glazuro, na forumih je bilo kar nekaj debat o tem, kako jih pripraviti. Jaz tudi nisem ravno stručko za glazure, zato sem se tegarecepta držala kot pijan plota in mi večinoma uspe, se pa je že zgodilo, da je bila katastrofa in je bila torta hudo zmečkanega videza. Samo tega nisem fotografirala in pošiljala na Kulinariko ... Mamamia

urskac  

kuha že od: 27.2.2006

Št. objav: 85

Objavljeno 11.2.2009 ob 15:36

Mamamia hvala za odgovor. Sej drugače je torta na pogled čisto OK, samo ni pa tista lepa temna čokoladna glazura, kot bi morala biti. Sem se pa tudi jaz držala recepta strogo do pike natančno, ker preliv ni nikoli takšen, kot (mislim), da bi moral biti. No danes zvečer jo probamo in sem prepričana, da jo bom še pekla in s tem imela možnost izboljšat preliv.

Desanka  

kuha že od: 15.6.2007

Št. objav: 134

Objavljeno 30.10.2009 ob 7:42

Spekla sem "zaherco". Čudovito. Recept sem sicer našla na hrvaški kulinariki (mi je bil najbolj enostaven in manj sladek - samo 10 dag, kar sem še zmanjšala); in glede na to, da ne spadam glih med najboljše kuharje je torta izpadla profesionalno.

Zakaj je bil tisti recept enostaven? Ker sem vse počela nad paro - najprej razmehčala čokolado, dodala maslo in ves čas mešala, dodala izmenjaje žlico sladkorja, rumenjak in žlico moke, dokler mi vsega ni zmanjalo, odstavila s pare, dodala sneg) in to je to. Spekla. Še mlačno namazala (z rokami) z marmelado in rumom. Dokonca ohladila. Polila s čokolado. Pustila na zraku še 2 uri, potem pa čez noč pokrila v hladnem prostoru s posodo, da se torta ni izsušila. Naslednji dan smo jo 4 ljudje pohrustali. Samo košček za sodelavko sem priborila (sicer pa dobro, da sodelavka ni slišala s kakšnim negodovanjem so se domači odrekli temu kosu!).

Sacher torta je torta ki navduši in ki jo lahko pečejo tudi manjuke kuharice.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 25.4.2010 ob 18:20

Vesel

Super torta! Naredila sem jo iz polovične mase, v manjšem pekaču (premer 18 cm).

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 21.5.2010 ob 7:48

Zelo vesel

Včeraj sem jo naredila, danes že probala :) Odličen biskvit, mehak in okusen mmmm, pa ravno prav vlažen že sam po sebi. Še za kakšno drugo pecivo ga bom uporabila, s tem ni kaj zgrešit!

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 25.11.2010 ob 23:36

in še količine, če ne veste kako velike skodelice bi vzeli

13 dag masla

11 dag mletega sladkorja

1 vanilin sladkor

6 jajc

13 dag jedilne čokolade

13 dag moke

13 dag kristalnega sladkorja

raqun  

kuha že od: 28.3.2011

Št. objav: 2

Objavljeno 28.3.2011 ob 9:21

Odličen recept. Edino kar sem sam dodal je, da obe polovici biskvita premažemo z bolj tekočo različico marmeledne glazure.. se pravi: 2 žlici marmelade in čajno žličko ruma zmešamo s 3-4imi žlicami tople vode in to s čopičem namažemo na obe polovici biskvita, ko se vpije pa dodamo še glazuro kot je v receptu. tako dobimo značilno vlažnost Sacher torte.

LP, Gaj

dragan75  

kuha že od: 9.3.2013

Št. objav: 1

Objavljeno 16.3.2013 ob 16:34

Vesel

Dobra torta. Bolj je šla h koncu, boljša je bila. Naslednjič bom poskusil z malo manj sladkorja, da bo še malo grenila.

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 16.3.2013 ob 20:01

Odlična.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 18.10.2013 ob 11:16

Draga bannanna, tudi po 3 letih se ti menda še lahko zahvalim, da si skodelice preračunala v dag. Meni namreč recepti s skodelicami ne sedejo (eden od razlogov, da ne maram ameriških) - in ne govorite mi, da je vseeno, kakšno skodelico vzameš, ker vse sestavine meriš z isto. Čim so v receptu jajca, to ni več vseeno! Z gospo Edvino Novak, ki je izdala knjigo Meščansko pecivo, pa sva sploh imeli daljšo debato, ker se mi je zdelo neprimerno, da so knjigo o DUNAJSKEM pecivu prevedli iz (ameriške) angleščine (ker so bili verjetno stroški avtorskih pravic nižji) in da so uporabljali za mero skodelice, medtem ko srednjeevropske gospodinje pri peki tehtajo ...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.