Torta Sacher

mamamia  Izvor: Avstrija
Torta Sacher
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 12 kosov

130 g sesekljane jedilne čokolade

130 g masla sobne temperature

skodelica sladkorja v prahu

šest velikih jajc

žlička vanilijevega ekstrakta

1/2 skodelice kristalnega sladkorja

skodelica mehke moke

skodelica marelične marmelade

dve žlici ruma

čokoladna glazura

stepena sladka smetana

Postopek

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Tortni model s premerom 24 cm namažemo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko. Obod modela poprašimo z moko in odvečno moko stresemo iz modela.

Čokolado stalimo nad soparo in jo med mešanjem ohladimo. Maslo pri srednji hitrosti mešalnika stepamo eno minuto, potem postopoma dodamo sladkor v prahu. Hitrost za eno stopnjo zvišamo in stepamo še dve minuti, da je masa svetla in penasta. Enega po enega dodajamo rumenjake, dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado ter vanilijev ekstrakt.

V drugi posodi stepemo beljake in sladkor. Sneg naj bo rahel in bleščeč, a ne preveč čvrst. Najprej ga v masleno -jajčno zmes previdno vmešamo le manjši del, ko je masa razrahljana, pa dodamo še preostalo in maso lepo razmešamo. Polovico moke presejemo na jajčno zmes in previdno umešamo, potem enako naredimo še z drugo polovico. Maso damo v tortni model in pečemo 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je torta pečena.

Model postavimo na kuhinjsko rešetko in po desetih minutah odstranimo obod, zvrnemo torto nazaj na mrežo in odstranimo še papir s podloge. Pustimo, da se testo popolnoma ohladi.

Torto prerežmo na pol. Če se je med peko po vrhu izbočila, jo obrežemo tako, da je lepo ravna. Obe plasti premažemo s toplo marelično glazuro. To pripravimo tako, da marmelado zavremo z rumom in nekaj minut mešamo na zmerni temperaturi, potem jo pretlačimo skozi sito. Ko torto sestavimo, jo z marelično marmelado premažemo še po obodu. Ko se marelična glazura ohladi, torto prelijemo še s toplo čokoladno glazuro. Pripravimo jo tako, da v kozici med stalnim mešanjem in na visoki temperaturi zavremo 1 in 1/2 skodelice sladkorja, 3/4 skodelice vode in 175 g nalomljene temne jedilne čokolade. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo. Z gospodinjskim termometrom kontroliramo temperaturo in ko ta doseže 110 stopinj, kozico odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem ohlajamo do mlačnega. Še mlačno glazuro prelijemo po vrhu torte in jo s široko kovinsko lopato lepo zgladimo po vrhu torte, da se lepo razporedi in kaplja ob straneh torte.

Ko se glazura nekoliko strdi, torto prestavimo v hladilnik. S hladnega jo vzamemo eno uro preden jo postrežemo, ob torti nadevamo na krožnik tudi stepeno sladko smetano.


Opombe

Recept je povzet po originalu, kot je zapisan v knjigi Meščansko pecivo. Čeprav sem torto delala po več različnih receptih, mi je ta daleč najljubši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

stefka65  

kuha že od: 26.2.2006

Št. objav: 38

Objavljeno 9.1.2007 ob 21:08

mamamia,

lepa hvala za odgovor, v teh dneh bom prvič poskusila s TORTO SACHER. Držala se bom vašega recepta in navodil.

LP

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 10.1.2007 ob 7:28

Pripomnil bi glede temperature pečice: kuhinjske pečice niso laboratorijska oprema, kar pomeni, da vsak mora poznat svojo pečico, se pravi, ko nekdo nastavi pečico na 200 stopinj se mu bo biskvit zažgal, enemu drugemu bo pa ravno prav. Govorim iz lastnih izkušenj, pri meni je bilo vse zažgano, ker je plinska pečica nastavljena na minimum imela čez 200 st. Verjetno je, da so pri novejših pečicah manjše razlike.

bozena  

kuha že od: 26.10.2003

Št. objav: 234

Objavljeno 25.1.2007 ob 6:52

Delala sem točno po receptu. Moja mama, ki je ljubiteljica te torte je bila navdušena, kar pove vse.

Čista petica.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 25.1.2007 ob 9:43

Siba, sonce moje, med sestavinami je sicer res napsiano samo čokoladna glazura, v postopku priprave pa so potem navedene vse kolilčine, vključno s 175 g nalomljene temne jedilne čokoalde.

Sem šlampa, priznam, in se posipam s pepelom....Pozdrav, Mamamia

Bozena, hvala. Mamamia

stefka65  

kuha že od: 26.2.2006

Št. objav: 38

Objavljeno 29.1.2007 ob 21:28

mamamia,

sporočam, da sem se lotila in naredila sacher torto v soboto. Prvič. Jedci sojo hvalili, ostalo je čisto malo za naslednji dan h kavici. Je zelo okusna, dodala sem žlico kakaa, ker sem se bala, da bo premalo temna. Namazala sem jo z domačo marelično marmelado, čudovit okus. Ni bila tako visoka kot vaša, napis je bil pa ravno tak kot VAŠ. Testo se mi je izbočilo, pa nisem nič odrezala,le obrnila in malo potlačila. Zanima me, zakaj je bila zgornja skorja trda in lomljivo suha? Kaj je bilo narobe, držala sem se recepta.

Za moj okus je bila presladka, naslednjič si bom znala pomagati.

PROSIM ZA ODGOVOR!

LP

mamka  

kuha že od: 10.7.2006

Št. objav: 434

Objavljeno 2.2.2007 ob 23:17

Vesel

Štefka mogoče bi morala testo pokriti s peki papirjem, to naredim redno pri potici in ni nobenih presenečenj več.

Jaz sem pa ravnokar spekla biskvitek za "zaherco", ampak po drugem receptu, ki je v bazi. Naslednjič bom poskusila še po tem receptu. Brez skrbi, pri hiši imamo jedce, res pa je, da torte zelo redko pečem.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 3.2.2007 ob 12:11

stefka65, nisem prej videla pošte,

Da je bila na zgornji plasti testa skorja lomljiva oziroma suha bi llahko bil razlog v pečici - čeprav je 200 stopinj 200 stopinj, se naše pečice različno obnašajo, ene so bolj "onemogle", grelci različni; drugače si ne znam razlagat. Sicer se je tudi meni že zgodilo, da je zgornja plast čisto odstopila od testa, tako je bila suha, pa sem jo kar potrgala proč. Morda pa je razlog v vmešavanju beljakov inmoke v maso - dovolj je nekaj"težjih" potegov s kuhalnico (in jaz imam težko roko...) ali pa premalo mešamo, da se beljak,ki rahlja testo, ne razdeli enakomerno, in so v testu pač "napake".

Če pa grozi, da se zgornja palst zapeče, znotraj je pa testo še surovo, jaz temperaturo znižam in pekač pokrijem s peki papirjem. Pečem potem nekoliko dlje časa, zgornja plast pa ne odstopa.

Mamamia

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 3.2.2007 ob 16:32

Glede leska, mentorica, izučena cukerpekarica, mi je povedala, da je treba paziti, da se čokolada ne segreje preveč, ravno toliko, da jo je mogoče še poskusiti z jezikom ... Koliko stopinj je to, ne vem ... Menda se potem naredi neka sprememba v strukturi čokolade in nima več leska...

( prosim, pazite na svoje jezike ))) )

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 21.2.2007 ob 21:25

Zelo vesel

Čokoladna glazura je svetleča, če raztopljeni čokoladi dodamo nekaj kapljic olja.

Kaj se matrate z rezanjem izbokline, ko date torto iz pečice, pustite da se malo ohladi, potem jo obrnite na glavo. S tem se boste tudi izognile lomljivi skorji oz. odstopanju zgornje plasti.

Pozdravček!

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 29.8.2007 ob 20:51

Tudi jaz sacherco vedno pečem po temle receptu iz knjige Meščansko pecivo in je najboljša!!!

Marmelado namažem le v notranjosti, nikoli po vrhu in obodu (ker nam je sicer presladko), pa še to uporabim kiselkasto malinovo, ribezovo ali kosmuljevo (kar je sicer mimo originalne sacherce). V knjigi piše, da sacherca tudi v Sacherjevem originalu ni bila namazana po vrhu in obodu, ampak le enkrat prerezana in namazana v notranjosti.

Za glazuro obvezno uporabim Lindtovo ecuador čokolado, ki je med bolj grenkimi, ker nam je sicer z dodanim sladkorjem v glazuri torta presladka.

Aja, pravzaprav sem pa hotela povedati naslednje. Zadnjič sem si v zelo opevani Pohorski kavarni naročila sacher torto. Njihovi slaščičarji si res morajo prebrati malce literature ali opraviti kak tečaj, ker tista rezina (niti ni bil kos torte, temveč rezina) pa si res ne zasluži imena Sacher torta!!! Pod čokoladno glazuro je bila namreč po vrhu in obodu namazana prav ogabna čokoladna maslena krema, ki v sacherci res nima kaj iskati. Glazura seveda niti približno ni segla v dopustne kriterije Sacher torte (avtor knjige Meščasko pecivo navaja, da je bistven element te tortice prav glazura, ki je narekovala njen uspeh med tedanjo gospodo), ampak je bila mm debela luščljiva skorjica, za katero mi še danes ni jasno, kakšen je bil njen namen. Morda pokriti tisto negravžno prej omenjeno masleno kremo. Skratka, pogreb. Moram priznati, da Intesova Sacher tortica (ki jo lahko kupiš v vsakem malo večjem Mercatorju in je tudi cenovno bolj ugodna) prekosi to iz Pohorske kavarne v vseh pogledih!

Mamamia, za tale recept pa seveda: 5.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.