Rizlingova torta

malo drugačna torta, ni primerna za otroke

teta torta  Izvor: Nemčija
Rizlingova torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16

Testo:

150 g moke

20 g grenkega kakava

1 rumenjak

2 žlici mleka

75 g masla

75 g sladkorja v prahu

75 g mletih mandljev

Krema:

8 listov želatine

4 rumenjaki

160 g sladkorja

3/8 l (= 3,75 dl) Rizlinga

sok in lupinica 1 limone

sok 1 pomaranče

250 g sladke smetane

Postopek

Za testo presejemo moko in kakav na desko. Dodamo na koščke narezano maslo in zdrobimo z nožem, dodamo ostale sestavine in na hitro pognetemo testo, ki ga vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Razvaljamo na 3 - 4 mm debelo in s pomočjo dna modela za torto (26 cm) izrežemo dve plošči (malo večji od dna, ker se testo pri peki nekoliko zmanjša), ki ju na peki papirju položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo pri 200 stopinjah 10 - 12 minut. Lepšo od plošč še toplo razrežemo na 16 kosov (če bomo torto rezali z električnim nožem, je ni treba vnaprej rezati).

Za kremo želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor, vino, limonino lupinico ter limonin in pomarančni sok stepamo nad paro, da se zgosti. Želatino ožamemo in jo razpustimo v vroči kremi. Kremo ohladimo (najhitreje v koritu z mrzlo vodo), medtem jo občasno premešamo. Ko se začne strjevati, ji dodamo stepeno smetano.

Celo ploščo testa položimo na tortni pladenj, okoli damo obroč za torte ali obroč od tortnega modela, ki ga oblečemo s prozorno folijo. Vanj nalijemo kremo in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik, da se krema strdi. Potem odstranimo obroč, na vrh položimo (razrezano) zgornjo ploščo, po želji posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z grozdjem.


Opombe

V času priprave sta upoštevani tudi 2 uri hlajenja.

Namesto s krhkim testom lahko naredimo torto tudi s čokoladnim biskvitom iz 4 jajc, ki ga nato dvakrat prerežemo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 29.4.2007 ob 18:53

Imam bolj tehnično vprašanje glede želatine: pakiranje ima 6 krajših listov ( 10g), včasih so bili večji, obstaja pa tudi Želatina fix (20g). Obe želetini sta za okog 400ml, zato me zanima, če zadostuje, vsebine je več kot 1/2 litra, se pa bojim, da se botorta, ki čaka na vstop, razletela.

Dobordošel je podatek o količini želetine v g, tako v listih kot v fix varianti.

Hvala za dodatna pojasnila.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 30.4.2007 ob 8:16

Frina, vedno uporabljam želatino v listih (navadno jo kupim pri Zehrerju v Celovcu v kilogramskem pakiranju, zato s količinami v gramih nisem srečna). Lahko te potolažim, da so dolgi in kratki listi enako težki in enako trdijo, kratki so pač debelejši. In moja mera za želatino je 6 listov za 0,5 litra tekočine, tako da je 8 listov gotovo dovolj.

Včeraj sem naredila biskvit z jagodnim nadevom, za katerega sem zmiksala dobrega pol kilograma jagod, nekaj sladkorja, sok 1 limone, 3 žlice kisle smetane (ki se je že nekaj časa valjala po hladilniku) in dodala eno (250 g) stepeno smetano. Dodala sem 6 listov želatine in nadev je bil popolnoma v redu, nič se ni razlezel, čeprav je bil bolj na mehko (ne maram, da so nadevi trdi kot kamen). Če bi delala torto, bi morda dala 8 listov, kot je v receptu.

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 30.4.2007 ob 19:33

Mene je tudi strah pretdih nadevov, še bolj pa brezobličnega kupčka. Mene je ves čas skrbelo, kaka je ralika med dolgim in kratkim lističem.

Tale sladica je v ozćjem izboru za nedeljo.

Hvala Teta torta ¨!

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 1.5.2007 ob 13:59

Teta torta, včeraj sem naredila to sijajno torto, danes smo jo imeli za poobedek in že je ni več.

Zelo mi je všeč, še prav posebno kombinacija krhkega testa in nežne, ne presladke in ne premastne kreme.

Malo je manjkalo, da bi naredila napako in uporabila kar domačo malvazijo namesto rizlinga, hvalabogu sem se še pravi čas premislila in krema je imela neponovljiv, rezko sladek okus in aromo

tega vina.

Če prej ne, jo bom gotovo spet naredila ob trgatvi.

cherry  

kuha že od: 5.6.2006

Št. objav: 409

Objavljeno 1.5.2007 ob 16:53

Renski ali laški? :)

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 2.5.2007 ob 7:50

Jaz sem vzela renskega, Piramida ali kaj že, poleg litrskega laškega so imeli samo tega v naši lokalni trgovini.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 22.11.2007 ob 20:45

uf, sem imela probleme s testom. Ko sem ga valjala se mi je trgalo. Potem sem ga dala med folijo in je šlo super, samo premalo ga je bilo. Čisto lepega kroga namreč nisem mogla zvaljat in potem pride malo odpadka, ko odrežeš. Naredila sem še polovično količino testa, pa nisem presegla mere 4 mm. Zdej pa še krema.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 24.11.2007 ob 22:23

No, tole bi bilo pa bolj za temo zgode in nezgode v kuhinji, ali kako je že naslov. Kremo sem naredila po receptu, pa se ni kaj prida zgostila. Jo postavim v hladilnik, počakam, da se ohladi, primešam smetano, potem pa čakam, pa čakam, da bi želatina začela delovati, pa nič. Potem sem si pa rekla, da se bo tako ali tako strdila v modelu, samo kaj, ko sem imela samo obroč, tisti iz Hoferja in ko sem vlila kremo v obroč, mi je jasno spodaj začela teči ven. Rešim kremo, kar se je da rešiti nazaj v skledo, ostalo pač pojem z mize (okus - več kot odlično). Kremo postavim nazaj v hladilnik, pa se spravim rezati zgornjo plast testa. Testo, ki je bilo seveda že hladno, se ni dalo lepo narezati, tako da je romalo vse razlomljeno v smeti. Tako sem mesila testo že tretjič (prej mi ga je zmanjkalo, kot sem že napisala). Tokrat sem ga dala v pečico brez počivanja (nič razlike), in ga potem še toplega kar lepo razrezala.

No, šele ko je blo to že vse narejeno, se je krema končno toliko zgostila, da sem lahko dokončala torto.

Končni rezultat sem slikala. Mislim, da niti ni zgledalo tako slabo, torta bi bila sicer seveda lahko malo višja, ampak kaj, ko je šlo nekaj kreme v nič.

Okus je pa res nekaj enkratnega. Krema čudovita, v kombinaciji s krhkim testom še boljša. Grozdje da piko na i.

Res mi pa ni jasno, zakaj se krema toliko časa ni strdila, saj z želatino precej delam, pa še nikoli nisem imela problemov.

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 24.3.2013 ob 6:21

Vesel

Dobra ideja za roj.dan mojega PAPIja v juniju!!

Vprašanje: Ker sem že večkrat zasledil, da marsikatera madam pri receptih kateri zahtevajo uporabo samo rumenjaka, zmešajo v maso kar celo jajce (čeprav lahko beljake SUPER uporabim za snežne kepe ali še raje vmešam kosmiče in jih popečem na teflonu. SUPER ZAJTRK!!) me zanima če lahko to uporabim tudi v tem primeru?

Za testo se mi ne zdi sporno, samo pri kremi me zanima? Morda če beljake stepem v sneg in jih lepo nežno primešam zraven, bo masa še bolj puhasta.

Predlogi?

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 21.6.2013 ob 13:35

Imenitna torta!

Prvič se vedno ravnam natančno po receptu in kasneje prilagajam okusu, pri tej torti ne bom nič spreminjala.

V tej vročini izredno prija, le s pomarančo je bil križ

lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.