Mozart torta po moje

torta z marcipanom in lahko čokoladno kremo

muffin  Izvor: moja kreacija
Mozart torta po moje
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

200 g sladkorja

0,8 dl vode

0,8 dl olja

20 g kakava

190 g moke

pol pecilnega praška

marelična marmelada (3 zelo velike žlice)

2 žlici vode

marcipan (en zavitek iz Hoferja), ki ga obarvamo rahlo zeleno

žlica amareta

sladkor v prahu

Čokoladna krema:

100 g jedilne čokolade

2 veliki žlici Nutelle

250 ml sladke smetane

200 g navadnega jogurta

1 želatina fiks

Čokoladni preliv:

200 g temne čokolade

240 g sladkorja v prahu

95 g vode

Postopek

Najprej izdelamo biskvit tako, da rumenjake zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, nato dodamo še olje in vodo. V to zmes presejemo moko, kakav in pecilni prašek. Na koncu vanjo narahlo vmešamo smeg beljakov. Pečemo 35 minut na 175 stopinj.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo tako, da dobimo dve plasti. Spodnjo plast biskvita vrnemo v tortni model, v katerem bomo pripravili našo torto. Sedaj segrejemo marelično marmelado in jo zmešamo z 2 žlicama vode - dobimo tekočo marmelado. S tem prelijemo spodnjo plast biskvita.

Marcipan obarvamo rahlo zeleno, vanj vmešamo žlico amareta (mandljev liker) ter sladkor v prahu. Marcipan nato razvaljamo v krog velikosti torte in ga položimo na biskvit v tortnem modelu.

Sedaj izdelamo čokoladno kremo tako, da najprej stopimo čokolado. Potem v posebni posodi stepemo smetano. Ko je ta čvrsta, vanjo vmešamo navadni jogurt in nato med stepanjem še želatino fiks. Šele na koncu v to jogurtno - smetanovo zmes vmešamo Nutello ter tekočo čokolado. Čokoladno kremo nadevamo čez marcipan, čeznjo damo zgornjo plast biskvita, ki ga namočimo s sladkornim sirupom (voda zmešana s sladkorjem) in vse skupaj postavimo v hladilnik. Torta naj se čez noč dobro ohladi v hladilniku. Naslednji dan jo previdno vzamemo iz modela in jo oblijemo s čokoladnim prelivom ter okrasimo.

Čokoladni preliv je podoben tistemu, ki ga delamo za Sacher torto. Pripravimo ga tako, da vse sestavine segrejemo in dobro zmešamo. Počakamo, da se preliv ohladi in začne strjevati, med tem ga občasno premešamo. Ko je preliv primerno gost, ga premažemo čez torto in jo po želji okrasimo.


Opombe

To je druga torta, za katero sem si recept izmislila in jo pripravila za srečanje ob 10. obletnici Kulinarične Slovenije. Zaradi marcipana in čokoladne kreme spominja na Mozartove kroglice, zato sem jo tako tudi poimenovala.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vegica  

kuha že od: 15.9.2005

Št. objav: 96

Objavljeno 4.2.2012 ob 13:58

Sem ravnokar v delu torte :). Ugotavljala sem sicer, za kaj potrebujem sladkor v prahu pri marcipanu in zdaj vem, da zato, da se ga lahko razvalja in lažje tudi gnete, ko se dodaja barvo. Namesto marelične marmelade sem uporabila višnjevo in mislim, da bo odlično pasalo skupaj s čokolado in marcipanom. Sedaj me čakata še krema in obliv. Poročam, kakšna bo tortica.

Vegica  

kuha že od: 15.9.2005

Št. objav: 96

Objavljeno 5.2.2012 ob 19:57

Zelo vesel

Torta je odlična! Kmalu bo spet na sporedu :D Krema je super, biskvit sočen, res za prste obliznit hehe

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 7.8.2012 ob 14:09

v soboto sem tudi jaz naredila to zelo okusno torto, samo kremo sem malo drugače... namesto jogurta in želatine, sem dala mascarpone, zelo dobra torta res, zasluži si čisto 10ko

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 11.11.2012 ob 20:34

Uspela tudi meni. Sicer nisem ravno ljubitelj marcipana, a gosti so imeli samo pohvalne besede :)

HelenaH  

kuha že od: 21.12.2008

Št. objav: 9

Objavljeno 18.1.2013 ob 21:53

Zelo dobra torta

njam njam  

kuha že od: 4.7.2014

Št. objav: 7

Objavljeno 4.7.2014 ob 11:01

jaz sem videla komentar na konfiguriraj glav (tam je tudi tak recept) in je nekdo napisal da je namesto marcipana uporabil karamelno maso. Poskusila sem in res je veliko boljše. Drugače se mi pa zdi da je biskvit preveč suh jaz sem ga navlažila s toplim mlekom bolje kot z marmelado. Priporočam karamelno maso.

kajaja321  

kuha že od: 14.8.2011

Št. objav: 19

Objavljeno 27.4.2015 ob 10:08

Torta je odlicna in enostavna za pripravo!

olivia  

kuha že od: 4.8.2003

Št. objav: 25

Objavljeno 26.9.2016 ob 13:00

Vesel

Torta je bila odlična! Amareta nimam, uporabila sem kavni liker Kaluah in zmanjšala količino sladkorja v biskvitu na 130g. Preliv sem naredila samo iz čokolade, malo maščobe, kanček vode in veliko žlico sladkorja v prahu.

Mogoče bi bilo koristno v postopek dodati še kako postopati z marcipanom. Nekdo je o tem pisal v komentarjih, ampak vseeno sem z njim porabila veliko živcov haha :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.