Torta "Mozart" po Katjino

torta z malo biskvita, veliko kreme in kančkom marcipana

Torta "Mozart" po Katjino
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za okroglo torto premera 27 cm potrebujemo:

Za 1 biskvitni oblat (spečemo 2):

3 jajca (velikost M)

30 ml (mineralne) vode

50 g sladkorja

50 g ostre moke

1 zravnana velika žlica kakava

Za nadev:

500 g mascarponeja

750 g čokoladno - lešnikovega mlečnega deserta "Noccio"

3 velike zvrhane žlice Nutelle

2 vrečki želatine fix

100 g marcipana

zelena jedilna barva

malo sladkorja v prahu

Za navlažitev 1 oblata:

200 ml mleka (ali vode)

2 veliki žlici instant čokoladnega napitka (npr. Benquick)

Postopek

Spečemo dva oblata, vsakega posebej, po naslednjem postopku:

jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor z električnim mešalnikom temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno kremasto zmes, nato vmešamo še vodo. Dodamo kakav in moko ter dobro premešamo. V dobljeno maso na koncu nežno (na roke) vmešamo še sneg. Vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah, cca. 20 minut. Pečen biskvit ohladimo na rešetki.

Medtem ko se biskvitna oblata hladita, pripravimo nadev. V posodi zmešamo mascarpone, čokoladno - lešnikov mlečni desert in Nutello. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo obe vrečki želatine fix.

Marcipanu dodamo malo zelene jedilne barve in ga dobro pregnetemo. Delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu in na njej marcipan razvaljamo na tanek krog, ki ima malo manjši premer kot biskvitni oblat.

Obroč tortnega modela znotraj oblečemo s prozorno kuhinjsko folijo. Postavimo ga na pladenj, na katerem bomo torto servirali. V obroč položimo prvi oblat in ga s pomočjo silikonskega čopiča navlažimo s hladnim mlekom (ali vodo), v katerem smo raztopili instant čokoladni napitek. Na oblat razporedimo polovico nadeva, ga lepo pogladimo, nanj položimo krog iz marcipana, nato pa še preostanek nadeva. Nadev lepo pogladimo in nanj položimo še zadnji biskvitni oblat. Tudi ta oblat navlažimo, tako kot smo navlažili spodnji oblat.

Torto pokrijemo in jo vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik, potem previdno odstranimo tortni obroč in folijo. Poljubno okrasimo.


Opombe

Torto sem si zamislila tako, da posnema tiste Mozartove kroglice, ki imajo na sredini malce zeleno obarvanega marcipana, temu sledi široka plast nugatove kreme, oblite pa so s čokolado. V torti imamo tako: tanek čokoladni biskvit, lešnikovo kremo, tanko plast zeleno obarvanega marcipana, lešnikovo kremo in še eno tanko plast čokoladnega biskvita. Če torto prelijete s čokoladnim prelivom, bo podobnost s kroglicami še večja :-)

Biskvitne oblate pečem kar v steklenem pekaču za pite. Za nadaljnjo izdelavo torte namreč uporabim nastavljiv obroč (od Fackelmanna). Ne vem, če obstaja tudi tortni model istega premera, kot ga ima moj pekač za pite (27 cm), ne spomnim se, da bi ga že kdaj videla. Lahko poskusite s tortnim modelom manjšega obsega, če bi šlo z večjim, pa ne vem, saj je že pri premeru 27 cm biskvit zelo tanek.

Čokoladno-lešnikov mlečni desert "Noccio" dobite v bolje založenih trgovinah, pri jogurtih. Pakiran je v enokilogramskem "vedru". Namesto tega deserta lahko v kremo (poleg mascarponeja) zamešate 1 liter smetane za stepanje in še nekaj dodatnih žlic Nutelle (količino Nutelle prilagodite svojemu okusu). Tudi tako pripravljena krema je (preizkušeno!) zelo dobra.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 15.10.2009 ob 22:12

super izgledajo torte, razen zeleno obarvan marcipan :S

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 16.10.2009 ob 6:18

Bannanna, saj marcipan lahko pustiš neobarvan

Moj je bil veliko lepše barve, pa se je (verjetno) zaradi vpliva kreme ta barva potem spremenila.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.