nočna potica, potica brez vzhajanja, potica,božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Orehova potica

nočna potica, ki vzhaja samo enkrat in ni nevarnosti, da bi odstopila skorja

Loni  Izvor: Slovenija
Orehova potica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vanilijev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Postopek

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.


Opombe

Ker gre za sladko testo, ta potica vzhaja samo enkrat. Zato pa tudi nikoli ne odstopi skorja; tega se namreč moja mama najbolj boji. Je res enostavna za narediti, predvsem pa bogata z nadevom. Jaz do sedaj še nikoli nisem delala orehove potice po drugačnem receptu. Odkar sem jo naredila prvič, je mama ne dela več. Torej sem recept na nek način podedovala, sem ga pa kot popoln laik morala kar pošteno dopolniti. In med drugim prevesti v angleščino za naše ameriške prijatelje, pretvarjanje gramov in decilitrov je bilo še posebej zabavno. To samo kot zanimivost.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kulanity  

kuha že od: 22.10.2010

Št. objav: 6

Objavljeno 29.3.2013 ob 9:25

Jaz sem naredila za božič, in sicer v premeru 24 cm in polovico sestavin. Potica je bila zeloo dobra, vsekakor še ponovim.. Danes :) Čelk, jaz sem jemala sestavine, ki so bile po moje kar sobne temperature in je lepo uspela.

ANKA K.  

kuha že od: 15.3.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 29.3.2013 ob 18:47

Prvič pečem potico, imam pa mamo in taščo , ki sta specialistki, tak da bomo videli kakšni bodo komentarji ker sem popolna amaterka v peki potic. A je važno če je potica pokrita ko vzhaja, ali je vseeno če ni pokrita?

Lenčica  

kuha že od: 2.5.2007

Št. objav: 18

Objavljeno 30.3.2013 ob 7:38

Prva moja potička je pravkar pečena! Zeloo okusna, sočna, mogoče res manjka samo ščepec soli v testo! Estetsko pa ni nevem kaj, ker mi je, tako kot že nekaterim izmed vas, že med vzhajanjem zelo popokala. :(( Pojma nimam kaj bi lahko bil vzrok, saj sem delala čisto po receptu.. bi lahko bila kriva moka? Uporabila sem primorsko posebno od Mlinostesta, kao prov za potice in take zadeve..

Lepe velikonočne praznike!

vragolin  

kuha že od: 7.7.2005

Št. objav: 31

Objavljeno 30.3.2013 ob 10:50

Zelo vesel

moja prva potica... sploh ne morem verjet, da mi je res uspela... :)

sicer mi je popokala, ampak se po toliko vaših komentarjih nisem pustila motiti, zjutraj sem zakurila pečico in prvič je v naši hiši zadišalo po potici... mljask mljask mljask...

anitram1  

kuha že od: 18.6.2008

Št. objav: 609

Objavljeno 30.3.2013 ob 22:38

tudi moja prva potica je odlično uspela, še celo najstrožji kritiki (mama in sin) so dali odlično oceno,

no mama bi dodala še sčep soli.

čokofrik  

kuha že od: 4.9.2008

Št. objav: 27

Objavljeno 31.3.2013 ob 9:01

Meni je tudi popokala:( Nisem je dala v pekač za šarelj ampak na navaden pladenj pa je počila po celi dolžini in zgleda grozno. Drugič bom našla drug recept, ker to ni potica ampak šmorn.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 31.3.2013 ob 9:47

Vesel

čokofrik, morda je pa težava v pekarici in ne receptu. Vsaj glede na 10 strani večinoma pozitivnih mnenj o njem. Počila ti je, ker je bila prenatesno zvita in predvsem, preveč vzhajana, pa potem v prevroči pečici na hitro zraste (ker se plini v njen na vročini razširijo, skorjica pa je že zapečena in ne morejo uiti, pa pač potica poči.

čokofrik  

kuha že od: 4.9.2008

Št. objav: 27

Objavljeno 31.3.2013 ob 10:04

Počila je še predno sem jo dala pečt. Vzhajala je v mrzli pečici. Napisano je bilo, da se jo lahko da čez noč vzhajati v mrzlo pečico in točno to sem naredila. Bom pač drugič probala še kakšen drug recept, pa bom videla kako bo šlo.

čokofrik  

kuha že od: 4.9.2008

Št. objav: 27

Objavljeno 31.3.2013 ob 10:21

Počila je še predno sem jo dala pečt. Vzhajala je v mrzli pečici. Napisano je bilo, da se jo lahko da čez noč vzhajati v mrzlo pečico in točno to sem naredila. Bom pač drugič probala še kakšen drug recept, pa bom videla kako bo šlo.

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2343

Objavljeno 31.3.2013 ob 14:25

Potica po temle receptu je prima in sigurno uspe. Jaz sem jo zvečer po vrhu premazala z mešanico rumenjaka in sladke smetane in mi NI POČILA. Mi je pa malo odstopila vrhnja skorjica. Kriva sem sama, ker sem količino nadeva krepko povečala, da sem jo komaj zavila skupaj. Porabila sem kar vse zmlete lešnike in orehe,kar sem imela zaloge in ostankov. Dišave sem dodala po okusu in po vonju, pa je potica vse prenesla. Drugi dan je še boljša, kot prvi.

Zelo, zelo uporaben in okusen recept za potico!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.