potica, orehi, velika noč, orehova potica,,božič,miklavževo,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost,Katere 4 jedi ne smejo manjkati na velikonočni miz,VEDNO SPAR,Zajec ne nosi jajc!,Zakaj je Velika noč vsako leto na drug datum?

Velikonočna orehova potica

Orehova potica kot mora biti.

Spar Slovenija   6.3.2024
2024-03-06
Velikonočna orehova potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za testo:

600 g gladke moke

1 ščepec soli

40 g kvasa

80 g sladkorja

40 g masla

100 ml olja

1/2 žličke limonine lupine

2 zavitka vanilijevega sladkorja

5 rumenjakov

2 žlici ruma

350 ml mleka

Za nadev:

600 g orehov

200 g sladkorja

1 zavitek vanilijevega sladkorja

2 žlici ruma

80 g rozin

250 ml sladke smetane

3 beljaki

1 jajce

Postopek

Kvas razdrobimo v skodelici, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 100 ml mlačnega mleka. Premešamo in pustimo, da vzhaja 5 minut. Moki dodamo sol in vzhajan kvas. Raztopimo maslo, dodamo olje, preostalo mleko (250 ml), sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake in rum ter temeljito premešamo. Dodamo k moki in zamesimo gladko testo.

Če je testo pretrdo, mu dodamo še nekaj žlic mleka. Pokrijemo ga in na toplem pustimo, da vzhaja 1 - 2 uri in se količina testa podvoji. Mletim orehom dodamo sladkor, vanilin sladkor, smetano, v rum namočene rozine in sneg iz beljakov.

Na pomokani podlagi testo razvaljamo v obliki pravokotnika (debeline 0,5 cm). Nadev razporedimo po testu, nato pa testo zvijemo v zavitek in položimo v pekač, namazan z maslom, ali v okrogli model za šarkelj, ki mora biti dovolj velik, ko bo testo naraslo.

Testo pustimo na toplem, da vzhaja do dvakratne količine (20 minut). Nato ga premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 50 minut.

Pečeno potico premažemo z raztopljenim maslom in pustimo, da se ohladi. Hladno posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.


Opombe

Nasvet: Ko testo med pečenjem porumeni, ga prekrijte s papirjem peki, da ne bi preveč potemnelo.

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.