božič,novo leto,pečenje,zima,sladice,slovesnost

Orehova zvezdica

zvezdica z orehi, jabolki, chia semeni, ...

Orehova zvezdica
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

350 g moke

80 g sladke smetane

70 g vode

30 g sladkorja

4 žlice olja

1 jajce

1 mala žlička soli

Nadev:

100 g orehov

100 g jabolk

20 g sladkorja

½ jajca

1 žlica ruma

½ jajca za premaz

kandirano sadje

mak ali chia semena

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko in ji primešamo kislo testo Fala. V tekočini raztopimo kvas Fala in prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo testo. Med mešanjem dodamo še olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Na majhne koščke narezana jabolka dušimo toliko časa, da se zmehčajo. Dušena jabolka zmešamo, jim dodamo mlete orehe in primešamo ostale sestavine.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri kose in damo počivati za nekaj minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo v obliko kroga. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s polovico nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in pokrijemo z zadnjo plastjo testa. Na sredino kroga položimo obroček. Od obročka proti robu razrežemo krog na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog svoje osi; najbolje, da obračamo po dva dela v parih istočasno - en del v levo, drugega v desno in pri tem pazimo, da se črte prereza z nadevom obeh delov ujemajo. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

4. Oblikovano zvezdo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo premažemo s stepenim jajcem, okrasimo s kandiranim sadjem in semeni ter jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo dobre pol ure na 180 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.