Jagodne sanje

mamamia  Izvor: moja kuhinja
Jagodne sanje
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za velik pekač

Za testo:

osem jajc

osem zvrhanih žlic sladkorja

deset zvrhanih žlic moke

zvrhana žlica grenkega kakava

2 vanilijeva sladkorja

4 žlice mlačne vode

2 žlici olja

Za kremo:

1 kg jagod

šest listov želatine

1 navadni jogurt

2 dl sladke smetane

2 žlici sladkorja

Postopek

Iz štirih jajc pripravimo svetlo in iz štirih temno testo. Cela jajca in dve žlici mlačne vode stepamo s sladkorjem, dodamo zvrhano sladkorja na vsako jajce in zvrhano žlico moke. Pri temnem testu namesto žlice moke dodamo žlico kakava. V vsako testo vmešamo tudi vanilijev sladkor in čisto na koncu še po žlico olja.

Pekač obložimo s peki papirjem in pečemo na 180 stopinj okoli deset minut, kot za rulado.

Testo ohladimo na kuhinjski rešetki.

Za kremo narežemo jagode na manjše kose, potem jih skupaj z jogurtom in sladkorjem zgnetemo v kašo. Želatino namočimo v mrzli vodi, ko nabrekne, jo ožamemo in jo na majhnem ognju razpustimo v nekaj žlicah tekočine (voda, sok ali vino). V razpuščeno želatino vmešamo samo nekaj žlic jagodne mase in dobro razmešamo, potem postopoma dodajamo preostalo maso in počasi mešamo, da se želatina enakomerno porazdeli po masi.

Za nekaj časa damo maso v hladilnik, da se začne strjevati.

Svetlo testo damo na dno pekača, ga premažemo z dvema tretjinama jagodne kreme, pokrijemo s temnim testom in premažemo s preostankom kreme. Damo v hladilnik, da se krema povsem strdi. Okrasimo s stepeno sladko smetano in koščki jagod.


Opombe

Če želimo bolj vlažno testo, ga navlažimo s kakšno tekočino, ni pa nujno, saj je testo dokaj tanko in tudi sočno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 29.5.2006 ob 19:44

Razumem in sem že v fazi ustvarjanja.

lp Vesna

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 11.6.2006 ob 16:58

Miškolina, hvala za dodatno fotko.

Tudi meni je med prirpavo kreme vse škropilo naokoli . Zaradi večje količine sestavin uporabljam za stepanje široko posodo in ko "zalaufam" mikser so ploščice v kuhinji kot pikapolonice...

Krema je sprva res tekoča, zato jo jaz nekoliko pustim v hladilniku, da se začne strjevati, šele potem jo namažem čez biskvit in sladico pustim v hladilniku vsaj nekaj ur, običajno pa čez noč. Če pa imate raje tršo kremo, pa je treba dodati kak listič ali žličko želatine več. Mamamia

andreja č.  

kuha že od: 3.4.2006

Št. objav: 587

Objavljeno 18.6.2006 ob 15:11

V petek sem dopoldan spekla testo,ter naredila kremo ki je potem do popoldneva čakala v hladilniku,ker je bilo res precej tekoče,no potem,ko se je toliko strdilo da sem lahko mazala na testo in potem še do sobote popoldan lepo na hladnem v hladilniku,moram povedat da je praznoval moj sedaj 6letni sinek in smo imeli tudi naročeno torto pa so bili na koncu vsi mnenja da je jagodna boljša od kupljene,hvala za dober recept

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 18.6.2006 ob 17:03

Delala sem v velikem pekaču od pečice. Svetlega testa se mi je zdelo premalo, zato sem za temno testo porabila eno jajce več, pa seveda malo več ostalega.

Za kremo sem uporabila želatino fix. Tisto v sredi sploh nisem miksala, ampak sem pustila malo večje koščke jagod. Za po vrhu, pa sem jo dala še malo v multipraktik, tako, da ni bilo vse pošpricano. Sedaj se hladi v hladilniku in zgleda super.

Bom pa prihodnjič vseeno dala v testo tudi malo pecilnega, ali pa bom iz beljakov naredila sneg, ker se mi zdi, da bi moralo testo biti malo bolj rahlo kot je.

tinka  

kuha že od: 19.4.2004

Št. objav: 116

Objavljeno 20.6.2006 ob 9:04

Kaj podobnega delam brez biskvita, se pravi samo kremo. Iz izkušenj - otroci biskvit navadno pustijo.

Onka  

kuha že od: 23.11.2005

Št. objav: 42

Objavljeno 21.6.2006 ob 19:28

Jezen

ojej, ojej,....komaj diham!

Stvar sploh ni uspela ;)

biskvit je nekam nizek in zbit, jagod je bilo premalo (polovična količina), spodnjo plast sem pozabila namočit, na vrhu ni smetane - in je kot kaže tudi ne bo.....

KER BO PECIVA VSAK ČAS ZMANJKALO

Kaj bi šele bilo, če bi zadeva 100% uspela;)))

Seveda 5!

Hvala za recept!

Onka

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 21.6.2006 ob 21:04

Ej, onka, pri vas je približno tako kot pri nas, vse zgine, še preden se pokažejo vse napake. Veš ti, koliko je hujših reči od nenamočenega biskvita?

Čisto resno pa: bolje, da je jagod več kot premalo, raje manj jogurta ali smetane in več jagod. MAmamia

Atina  

kuha že od: 29.11.2004

Št. objav: 3792

Objavljeno 7.7.2006 ob 15:35

Evo poročilo še z moje strani:

Biskvita sta mi uspela. Pri kremi sem uporabila želatino fix, pa mislim, da bi morala dati še eno. Delala sem zvečer, drugi dan je bilo še tekoče, tretji dan šele pa primerne gostote. Drugič bom dala še eno želatino fix (uporaba je res enostavna, zame, ki sem imela "želatinofobijo"). Danes, tretji dan je v hladilniku še en košček, ki ga grem pravkar zmazat. Okus je res božanski, kar sem, glede na sestavine, tudi pričakovala.

stani  

kuha že od: 10.11.2005

Št. objav: 235

Objavljeno 2.11.2006 ob 16:25

Moram tudi jaz nekaj napisati o tej sladici, je zelo dobra, mi je pa malo nagajala krema, je bila bolj tekoča tako, da sem dodala kar tri želatine v prahu, potem se mi je dovolj strdila. Tudi pri nas je šla dobro v promet, bo še kdaj na jedilnem listu. Zelo dobroooooooo

LP stani

lonalina  

kuha že od: 9.11.2006

Št. objav: 65

Objavljeno 30.4.2007 ob 15:02

Pred nekaj dnevi je sestra spekla tole torto in moram povedat, da je božanska. Naredila jo je iz kupljenih jagod, še boljša pa zna biti iz domačih jagod. Verjetno zna biti dobra tudi, če jagode zamenjamo z malinami in zato že komaj čakam, da obrodijo domače maline in jagode. Vse pohvale avtorici recepta!!! Tale recept bo pri nas pogostokrat v uporabi.... lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.