martinovo,pečenje,jesen,sladice,slovesnost,Martinovo

Hokaido bučke in pajki

Jesenske dobrote - lepe in dobre

Hokaido bučke in pajki
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

pol vrečke kislega testa Fala

750 g moke

250 g mleka

130 g kisle smetane

90 g masla

70 g sladkorja

4 rumenjaki

2 žlici pečene hokaido buče

1,5 male žličke soli

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki. Moki primešamo kislo testo Fala, prilijemo raztopljeni kvas, dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo nekaj minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Bučke:

Po tri vrvice med seboj na sredini zavozlamo skupaj in jih položimo na pult, tako da so vse vrvice razprte. Za vsako bučko bomo rabili en komplet, torej približno 10, če bomo delali manjše bučke.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na približno 80 g – 100 g težke kose, ki jih oblikujemo v kroglice (kot bombetke ali krofe). Oblikovano kroglico položimo na prepleten komplet vrvic. Vrvice nato zavežemo brez zategovanja na vrhu kroglice – bučke, te pa zložimo na pekač z drugim vozlom na dnu pekača. Med vzhajanjem bodo nastale zareze, značilne za bučo.

Vzhajane bučke premažemo s stepenim jajcem, namestimo peclje (lahko uporabimo delček dateljna, oreha, izrezano jabolko, kandirane rezine pomaranče) in jih prestavimo v vročo pečico.

Pečemo jih slabe pol ure pri 180°stopinjah. Ko so pečene, previdno porežemo vrvice na mestu obeh vozlov in jih odstranimo.

Pajki:

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in razdelimo na primerno velike kose: za trup malo večji del, manjši del za nogice in še malo manjši za glavo pajka. Srednji del oblikujemo v daljši svaljek in tega razdelimo na šest delov za nogice, ostala dva pa oblikujemo v kroglici. Iz vseh delov na pekaču oblikujemo pajka, mu na glavo pritrdimo oči, tako da polovičke rozin globoko vtisnemo v glavo.

Vzhajane pajke premažemo s stepenim jajcem in jih prestavimo v vročo pečico.

Pečemo jih slabe pol ure pri 180 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.