novo leto,valentinovo,kuhanje,pečenje,jesen,zima,sladice,prigrizki,slovesnost

Divit baklava

enostavna in okusna baklava ....

Divit baklava
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač 23x35

500 g vlečenega testa

250 g mletih orehov

4 žlice sladkorja

250 g masla

0,5 dl olja

Agda:

6 dl vode

800 g sladkorja

1/2 limone

1 dolga in tenka plastična palčka

Postopek

1. Vsaj pol ure preden začnemo delati baklavo, damo vlečeno testo iz hladilnika. Maslo in olje damo na šibek ogenj, da se maslo stopi. Orehe in sladkor premešamo. Vlečeno testo odpremo in ga razvijemo na kuhinjski krpi. Pokrijemo z drugo vlažno krpo, da se ne suši pri izdelavi, ker potem testo poka in se ne more lepo zvijati.

2. Vzamemo prvi list vlečenega testa in ga premažemo s stopljenim maslom. Pokrijemo ga z drugim listom testa in ga prav tako premažemo.

Premazano testo potresemo s 3-4 žlicami orehov kar se da enakomerno. Pustimo približno 2 cm z obeh daljših strani testo brez orehov, da nam ne uhajajo pri zvijanju. Z daljše strani testa položimo palčko in zvijemo testo v zvitek. Zvitek stiskamo rahlo z obeh strani enega proti drugemu, da se testo naguba. Ko je testo lepo nagubano, potegnemo palčko ven.

3. Dobljen zvitek prerežemo na štiri dele in zlagamo baklave v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Preostalo maslo polijemo po baklavi. To delamo z žlico, da je vsak košček baklave polit. Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinjah, dokler ne dobi lepe zlato - rjave barve. Jaz sem jo pekla cca. 50 minut.

4. Ko se baklava peče, pripravimo agdo. Sladkor in vodo kuhamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi in agda dobi rjavkasto - rumeno barvo. Približno 10 minut pred koncem kuhanja dodamo limono, razrezano na kolesca.

5. Pečeno baklavo pustimo 10 minut ohlajati, nato jo polijemo z 2-3 zajemalkami agde. Počakamo, da jo baklava vpije in ponavljamo, dokler nam agde ne zmanjka.

Baklavo ohladimo, potem je lahko damo v hladilnik. Postrežemo ohlajeno.


Opombe

- Za zvijanje baklave lahko uporabimo daljšo pletilko.

- Paket testa, ki sem ga uporabila, je imel 12 listov in sem dobila 24 kosov baklave.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 7.5.2017 ob 12:44

Jezen

Evo mene, pravkar pecem baklave.... zanima me zakaj se mi testo( listi) niso locili , ceprav sem testo vzela iz hladilnika najmanj eno uro prej? Ostalo gre super...ce bo, ko bo peceno, podobnega baklavam, prilozim fotko....

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 8.5.2017 ob 9:51

Ja, poznam te težave z zlimanim testom. Enkrat sem dobila zmrznjene sarajevske jufke za baklavo, ki so odtajane bile zlimane in sem jih morala trgat, obenem sem pa zgubila tono živcev. Drugič sem kupila testo, tik pred istekom roka, in se je zgodba ponovila.

Upam da ti je vsaj ratalo, tisto kar si uspela rešit.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 8.5.2017 ob 15:23

Vesel

Baklava je sicer odlicna, recept in razlaga za desetico. Sem poslala tudi fotko...ceprav je slo pol testa v nic si ne bi nikoli mislila, da bom kdaj jedla baklavo, ki sem jo sama spekla. Sploh ni tezko! Moja mami je izjavila da je celo boljsa kot pri Albanskih sosedih, tja se namrec kar sama vabi, ko specejo to sladico...;-) Hvala Smarty!

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 9.5.2017 ob 6:58

Zelo vesel

Kozamurnik, sem vesela da si mamo razvajala z baklavo, in da vam je bila všeč.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 10.5.2017 ob 20:43

Zelo dobre, nisem imela nobenih večjih težav. Dodala sem čisto malo cimeta. Strinjam se s Kozamurnik, videti je težko, mnogo bolj komplicirano, pa v resnici ni.

Petka od mene!

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 11.5.2017 ob 14:34

Zelo vesel

Kotarca, res ni težko narediti baklavo, samo voljo je treba imet. Me veseli da ti je uspela in da vam je bila všeč.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 12.5.2017 ob 9:29

Baklave se še nisem lotil, ampak kot zadevo spremljam teoretično ugotavljam, da je ključnega pomena za uspeh dobra agda :)

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 12.5.2017 ob 18:58

Vesel

Hedonist, kolikor je ključnega pomena agda, je ključnega pomena tudi pravilna peka baklave. Ko sem bila majhna, se spomnim da je mama zložila baklavo iz 2 kg jufk in 2kg orehov v ogromen pekač, in je pekla v pečici po več ur. Baklava se praviloma peče počasi, da se še tisti sladkor, ki je v fili z orehi, lepo stopi, in ne ostane zrnast. Če agda ni pravilno skuhana, se sladkor, ko se baklava ohladi, kristalizira, kar ni prav. Če prav baklavo ni težko narediti, jo je treba znati pravilno spečt.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 13.5.2017 ob 7:14

Zelo vesel

Smarty, ponovno naredila baklave, testo se je l tokrat lepo oddvojilo... razen tega, da sem pozabila razrezati in sem jih dala peč cele...ampak to je moja napaka; vseeno sem že pečene lepo razrezala in so kljub temu odlične.

Zanima me, koliko časa se obdržijo in kako, v hladilniku, se lahko tudi zamrznejo? Skratka, tako sem navdušena nad mojim zadnjim podvigom, da bom odslej delala samo še baklave ...torej kje in kako dolgo se ohranijo da jih ne bom pekla vsak drugi dan?

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 13.5.2017 ob 19:06

Zelo vesel

Kozamurnik, lahko hraniš v hladilniku zloženo v posodi ki se da fajn zapreti in v skrinji zloženo v manjše porcije, brez problema. In sem zelo vesela da ti je všeč izdelava baklave, kot sama baklava.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.