Vlečeno testo

Riko  
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

300 g moke

sol

1 beljak

1 žlica olja ali 30 g masla

mlačna voda po potrebi

2 žlici olja za namazati

Postopek

Iz presejane moke, nekaj zrn soli, beljaka (lahko tudi brez), olja ali razpuščenega masla in dodajanjem mlačne vode zamesimo na deski testo. Gnetemo ga močno tako dolgo, da se ne prijemlje več deske in da postane voljno, elastično, da se sveti. Pregnetenega v kepo vržemo najmanj 50 krat na pomokano desko, oblikujemo kepo, pokrijemo jo s pogreto posodo in pustimo pol do ene ure počivati.

Spočito testo razvaljamo na sredi pomokanega prta v čim večjo krpo in namazanega z oljem enakomerno razvlečemo s hrbtom dlani od sredine navzven, da je po vsej površini tanko kot papir. Debelejše robove pa obrežemo.

Tako pripravljeno testo premažemo z razpuščenim surovim maslom, ga nadevamo, kakor svetuje recept ter zvijemo s pomočjo prta. Denemo ga v pomaščen pekač ali ponev za pečenje, lahko pa posodo tudi obložimo s peki papirjem. Zavitek premažemo z raztopljenim surovim maslom ter spečemo v na 200 stopinj segreti pečici.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

DITA 11  

kuha že od: 30.12.2011

Št. objav: 1

Objavljeno 9.1.2012 ob 14:08

Kar dosti časa je že minilo, odkar je bila ta debata, ampak pri vlečenem testu, ki delam vedno sama, je dobro, tako kot tudi pri kvašenem, vsaj tistem za potico, da moko "prezračimo", se pravi, da jo stresemo v skledo malo prej, preden jo uporabimo in nekajkrat premešamo. Zelo rada gnetem testo z rokami, premišljujem različne stvari in skozi okno opazujem, kaj se godi zunaj na cesti. Tako si v kuhinjim spočijem misli in krepim mišice.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 9.9.2013 ob 9:59

Moko vedno presejem in jo tako prezračim. Prav tako ne dam jajca, ampak samo moko, sol, olje, toplo vodo in gnetem, ter pustim počivati. Včasih sem redno dala še malo kisa, zdaj pa kakor kdaj. Mislim, da kis ni odločilen, a nek učinek že mora imeti, če veliko gospodinj tako prakticira. Edino pokrijem s krpo, tole s toplo posodo se mi zdi pametno.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.