Čokoladna pita

božansko piškotno testo in hud čokoladni nadev

tjas  
Čokoladna pita
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za pekač za pite premera 24-28 cm

Piškotno testo:

125 g masla (sobna temperatura)

ščepec soli

100 g sladkorja v prahu

250 g ostre moke

1 jajce

2 veliki žlici mrzlega mleka

Za nadev:

220 ml sladke smetane za stepanje

100 g sladkorja

400 g jedilne čokolade

100 g zmehčanega masla

3 - 4 žlice mrzlega mleka

kakav v prahu za posip

Postopek

Zmehčano maslo v mešalniku zmešamo s sladkorjem in ščepcem soli. Dodamo moko, jajce in mleko ter na hitro zgnetemo v kepo. Zavijemo v srebrno folijo za živila in položimo za vsaj dve uri v hladilnik.

Okrogel pekač namažemo z maslom ali oljem in posujemo z moko. Ohlajeno testo razrežemo na cca. 5 milimetrov debele rezine in z njimi obložimo pekač. Robove posameznih rezin združimo s prsti, za rob pekača testo narežemo na ožje trakove in obložimo na enak način. Dno pekača prebodemo z vilico in postavimo za vsaj pol ure v zmrzovalnik (to je trik, da se vam testo ne bo prekomerno napihnilo med peko).

Zmrznjeno testo postavimo v vročo peč (180 stopinj C) in pečemo približno 12 minut. Ko testo porumeni in postanejo robovi zlate barve, ga vzamemo iz peči - če se je vseeno "napihnilo", ga z jušno žlico nežno potlačimo. Pustimo, da se ohladi.

Nadev:

Smetano in sladkor zavremo, odstavimo z ognja in dodamo na koščke nalomljeno čokolado. Mešamo, da se čokolada začne topiti, dodamo maslo in postopoma po žlicah prilivamo mrzlo mleko. Pridno mešamo, dokler se čokolada in maslo v celoti ne raztopita ter postane masa gladka ter svetleča.

Ohlajeno pečeno testeno osnovo položimo na servirni krožnik. Najdemo dovolj prostora v hladilniku, kjer bo morala pita počivati vsaj štiri ure, položimo krožnik s testeno osnovo v hladilnik in kar tam vlijemo še mlačen čokoladni nadev (tako ga bomo najmanj polili izven testene osnove). Takoj posujemo s kakavom v prahu (to prepreči, da bi se čokoladni nadev na površini posušil in popokal).


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 20.2.2014 ob 13:27

Ja, sem opazila, da je prepečen, ko sem snela obod pekača in vedela, da zna bit pretrdo. Pekla sem s slepo peko in nimam ob tem še pravega občutka, drugič bom definitivno bolj pozorna. Je pa kombinacija testa in čokoladne kreme zelo dobra. Hvala.

nasmejansonček  

kuha že od: 28.3.2013

Št. objav: 30

Objavljeno 10.7.2014 ob 16:29

Vesel

Tudi jaz sem naredila to pito in malenkost sem razočarana... mislim, ... dala sem pol sladkorja manj in jedilno čokolado in masa mi je ful presladka, tudi mojim sladkosnedim je preveč... Meni se mi zdi kot da bi jedla samo čokolado, le da je strjena. Naslednjič bom noter dala kake orehe ali lešnike ali pa kokos mislim, da bi bil tudi prijeten, da malo nevtralizira...

Se pa lepo strdi, in če narežeš na kake kvadratke in 1cmx1cm pridej zelo lepi in primerni za drobno pecivo.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 20.12.2014 ob 19:19

Sem se domislila nove ideje in spekla mini pite v pekaču za maffine in moram rečt, da sem navdušena nad tem, poželo je tudi občudovanje s strani jedcev, punce so prosile za recept. Je več dela, ampak je vredno, pite ne rabiš rezat, lepo se prime v roko in poje. Njam njam, super! :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.