rojstni dan otroka,kuhanje,sladice

Marshmallow fondant

sladka masa za okraševanje tort

ribica  
Marshmallow fondant
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

150 g bonbončkov marshmallow (po možnosti belih)

330 g sladkorja v prahu

3 žlice vode

Postopek

Na blagem ognju raztopimo marshmallow z vodo. Ko je zmes gladka, odstavimo z ognja in dodamo 125 g sladkorja v prahu in mešamo. Preostali sladkor v prahu damo na delovno površino, nanj stresemo dobljeno maso in gnetemo (kot kruh). Po potrebi dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo kompaktne mase, podobne plastelinu.

To maso zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 24 ur v omaro (ne v hladilnik). Naslednji dan lahko maso uporabimo.


Opombe

Uporablja se kot tičino masa. V stiku s smetano se ne topi.

Jaz sem uporabila precej več sladkorja v prahu, kot piše v originalnem receptu (približno 500 g).

Barva mase je odvisna od barve marshmallowsov. Če uporabimo bele penice, dobimo belo maso, ki jo lahko obarvamo z jedilnimi barvami.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 24.6.2010 ob 8:54

Super, hvala za odgovore. Se sliši vse skupaj dokaj preprosto in uporabno!

vangogy  

kuha že od: 10.7.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 12.7.2010 ob 15:04

Zelo vesel

Rojstni dan je mimo, torta je bila pa razgrabljena - zame, ki nisem nevemkak pek oz slascirar, ki naredim sladico morda 2-3 krat letno, je to bil najvecji kompliment. Res, da sem do 3.zjutraj oblikovala, okrasevala,... ampak je bilo vredno truda. Hvala za ta recept - jaz sem uporabila bele in roza penice in dodajala sladkor po potrebi. Pocakala nisem 24 ur, ker jih nisem imela, kvecjemu le 2-3. :) Ampak nekako se je izslo.

girica  

kuha že od: 25.5.2009

Št. objav: 614

Objavljeno 14.7.2010 ob 8:17

Bravo gogy, sama še tega nisem preizkusila ... pa bo treba čimprej!

majacebelica  

kuha že od: 11.2.2010

Št. objav: 207

Objavljeno 24.8.2010 ob 16:29

Ali je katera že probala zamesiti to maso z mikserjem z nastavkom za gnetenje?

enanova  

kuha že od: 1.12.2009

Št. objav: 88

Objavljeno 25.8.2010 ob 11:09

Ja jaz sem ravno te dni spet topila pence jih "zlila" v posodo v kateri sem že imela pripravljen sladkor in gnetla z mikserjem in se je lepo delalo. Na koncu pa sem še naroke zgnetla. Sem pa del mase barvala in sem dodala maso v topljene pence predeno sem jih zlila na mleti sladkor in sem velko lažje dela, kot pa če se na koncu mučiš z dodajanjem barve. Črna barva pa mi še vedno ne rata smrk smrk, pa ravno rabila bi jo za lase.

majacebelica  

kuha že od: 11.2.2010

Št. objav: 207

Objavljeno 30.8.2010 ob 10:15

Ugotovila sem, da je to odlično nadomestilo za ticino maso! :) Vendar, glede na moje izkušnje, je boljše, da se da le polovično količino vode (če se uporablja tudi tekoče jedilne barve). Tako se porabi tudi precej manj sladkorja, kot je navedeno v receptu in je masa veliko bolj elastična. Slikice so (bodo) priložene.

Leyla_  

kuha že od: 22.8.2008

Št. objav: 164

Objavljeno 31.8.2010 ob 13:25

Tudi jaz sem poskusila to maso. Sicer sem jo malo priredila (http://ajrina.blogspot.si/?p=109/):

450g Marshmallows (beli)

1 kg sladkorja v prahu

3 žlice vode

Z njo se da super delati.

@enanova: Jaz sem dobila lepo črno barvo. Uporabila sem barvo v prahu, ki sem jo kupila v podhodu v Ajdovščini. Ko sem jo vmešala v maso, je bila res neka zeleno rjava. Drug dan sem pa doživela presenečanje - popolna črna :) Očitno mora biti nekaj časa na zraku, da postane res taka, kot naj bi bila.

lucys  

kuha že od: 29.10.2009

Št. objav: 111

Objavljeno 31.8.2010 ob 23:33

Zelo vesel

Črna barva v prahu je pa tudi meni delala preglavice. Jo je potrebno dodati kar veliko, da je črna. Tudi rjava mi ni bila vredu, sem poiskusila tudi kakav v prahu, pa ni vredu. Potem sem pa tekoče mešala, pa je kar uspelo. So bili vsi navdušeni nad maso in jo ni nič ostalo na krožnikih. Sama pa tudi uporabim: 450g penc, 3 žlice vode, manj kot 1 kg sladkorja v prahu( dvakrat presejan) in na koncu za en oreh rastlinske maščobe. Gumijasta, se lepo oblikuje, samo včasih jo je potrebno malo pogreti, da jo lažje razvaljam.

enanova  

kuha že od: 1.12.2009

Št. objav: 88

Objavljeno 1.9.2010 ob 9:01

Leyla_ imam tudi jaz tole črno barno v prahu in sem ravno dva dni nazaj delala in ker je ratalo vse temno zeleno (sicer majhna probna količina) sem vrgla vse stran. Bom pa danes še enkrat poiskusila - samo to mi še povej ali si vse skupaj pustila v kupčku ali si že oblikovala željeno obliko in nato pustila da se posuši. Pa še to a si barvo v prahu prej stopila z malo vroče vode ali si jo dala kar na stopljene pence? Jaz dam narejeno maso ponavadi v folijo za živila, da ne pride glih veliko zraka zraven in se ne posuši.

Leyla_  

kuha že od: 22.8.2008

Št. objav: 164

Objavljeno 2.9.2010 ob 7:40

@enanova:

Sem se ravno včeraj še sama nekaj naučila :) Torej, tako je:

- ko sem delala oči za živali, sem vmešala črno barvo brez vode v že narejeno maso. Naslednji dan je bila lepa črna. Tako oči, kot tisti košček, ki mi je ostal.

- ta teden sem delala traktor in gume niso postale črne - ostale so zelene.

Zaključek? Ko sem delala oči, je bila masa sveža (naredila sem jo isti dan) in očitno je bila še dovolj vlažna, da je postala lepa črna. Ko sem delala traktor, se je pa masa že kar strdila (stara je bila dober teden) in očitno se barva ni lepo povezala z maso.

To sem rešila tako, da sem s čopičem namočenim v črno barvo razredčeno z nekaj kapljicami vode prebarvala gume in se še nekaj naučila. Če barvam svežo maso, se mi barve razlivajo. Na teden staro se pa da lepo risati, pisati itd. Ko se barva posuši, ima tudi lep sijaj (predvidevam, da zaradi sladkorja). Slikce sem dodala, čakam še na objavo. Jih imam pa tudi na blogu http://ajrina.blogspot.si/

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.