Zelenjavna omaka za ozimnico

osnovna omaka iz sezonske zelenjave za zamrzovanje

Anomis  
Zelenjavna omaka za ozimnico
    ozimnica: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

5 čebul

5 korenčkov

1,5 kg paradižnika

1 srednje velika buča (cca 1,5 kg)

2 papriki

1 strok česna

olivno olje

sol

poper

sladkor

Postopek

Na olivnem olju prepražimo čebulo in sesekljan korenček. Dodamo zmiksan paradižnik, sladkamo z 1 žlico sladkorja in pokuhamo, da izpari voda. Bučo naribamo (ali še bolje, narežemo na kocke), odtisnemo vodo in pokuhamo v omaki. Proti koncu dodamo še kašo iz paprike in česen, ter začinimo po okusu.

Ohlajeno nadevamo v posodice in zamrznemo. Zelenjavna osnova je zelo primerna kot dodatek raznim jedem: rižotam, zelenjavnim juham, mesnim omakam ali pa kot samostojna prikuha testeninam. V tem primeru jo zgostimo s sladko ali kislo smetano in še dodatno začinimo.

Količine zelenjave so okvirne, izberete si lahko sebi najljubšo kombinacijo. Za ljubitelje melancanov - poskusite jih dodati omaki, nebeška bo!


Opombe

Jaz namesto zamrzovanja v posodicah omako zamrznem kar v pekaču in potem narežem na ustrezno velike kose in shranim v vrečkah.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

adalbert  

kuha že od: 2.2.2008

Št. objav: 285

Objavljeno 25.9.2009 ob 20:52

Ne se mi smejat.Nisem poznavalec buč,ke živim v takem okolju kjer ne dozore.Lani sem iz prekmurja prinesla buče ,bolj za okras .Prodajalka na tržnici mi je dejala da so užitne,lahko poberem seme in ga posušim,naredila sem tako ,letos posejala , zrasla so, le rumene niso.Zdaj me zanima so užitne tudi take,jih lahko uporabim za to omako,verjetno se bo našla kakšna glava ki mi bi znala svetovati.L.P.

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 25.9.2009 ob 22:32

Čao,

buče so užitne, če niso grenke. Torej odreži en košček mesa buče in ga poskusi. Če ni grenek, da ti vse vkup potegne, potem je dobra za kuho. Če je grenka, je samo za okras.....

adalbert  

kuha že od: 2.2.2008

Št. objav: 285

Objavljeno 26.9.2009 ob 9:46

Hvala mi je odleglo!!!

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 7.12.2009 ob 14:31

Tole omako sem pripravila takoj, ko je bil recept objavljen. Bil je dober način, da sem spravila v promet buče, ki so nam letos dobro obrodile. Omake nisem zamrznila (imamo prepolno skrinjo), ampak sem jo pasterizirala in sedaj odpiram prve kozarce. Okus je zelo dober, jem pa jo zraven riža. Drugo leto jo bom zagotovo spet delala. Sem poslala tudi sliko.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.