Regratov sirup

sirup iz cvetov regrata

    napitki: brezalkoholni
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

regratovi cvetovi

sladkor

limona

Postopek

Spomladi, ko cveti regrat, naberemo cvetove, brez stebelc. Zavremo vodo in prelijemo cvetove tako, da bodo cvetovi samo prekriti. To na zmernem ognju kuhamo 2 minuti, nato cvetove odstranimo. Stehtamo »regratovo« vodo in dodamo toliko sladkorja, kolikor tehta tekočina (1 kg tekočine, 1 kg sladkorja), nato pa še kuhamo približno 10 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor raztopi in da tekočina postane podobna sirupu. Ta sirup shranimo v temne steklenice na hladno in temno mesto (ni treba v hladilnik, shramba bo čisto ok). Sirup zdrži sicer kot ozimnica celo leto in še dlje, a ko družina odkrije, kako je dober, ga zmanjka še preden ves regrat odcveti – vsaj pri nas je tako.

Kako pripravimo pijačo? V večji posodi zmešamo sirup (količina je odvisna, kako močno pijačo želimo) in sok ene limone, to pa zalijemo z mrzlo vodo. Lahko dodamo tudi malo ledenih kock. Če želimo gaziran sok, zalijemo z Radensko, vendar pazimo, ker se močno peni.

Pijača je odlično čistilno sredstvo za spomladansko utrujenost, saj prečisti jetra in osveži celotno telo.


Opombe

Če nam je regrat že ušel (ali pa kot varianto temu receptu), lahko enak sirup naredimo tudi iz cvetov bezga. Če sirup zalijemo z Radensko, dobimo odlično šabeso.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.