mnenj na posebni strani

Regratov sirup

sirup iz cvetov regrata

Sestavine

regratovi cvetovi

sladkor

limona

Postopek

Spomladi, ko cveti regrat, naberemo cvetove, brez stebelc. Zavremo vodo in prelijemo cvetove tako, da bodo cvetovi samo prekriti. To na zmernem ognju kuhamo 2 minuti, nato cvetove odstranimo. Stehtamo »regratovo« vodo in dodamo toliko sladkorja, kolikor tehta tekočina (1 kg tekočine, 1 kg sladkorja), nato pa še kuhamo približno 10 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor raztopi in da tekočina postane podobna sirupu. Ta sirup shranimo v temne steklenice na hladno in temno mesto (ni treba v hladilnik, shramba bo čisto ok). Sirup zdrži sicer kot ozimnica celo leto in še dlje, a ko družina odkrije, kako je dober, ga zmanjka še preden ves regrat odcveti – vsaj pri nas je tako.

Kako pripravimo pijačo? V večji posodi zmešamo sirup (količina je odvisna, kako močno pijačo želimo) in sok ene limone, to pa zalijemo z mrzlo vodo. Lahko dodamo tudi malo ledenih kock. Če želimo gaziran sok, zalijemo z Radensko, vendar pazimo, ker se močno peni.

Pijača je odlično čistilno sredstvo za spomladansko utrujenost, saj prečisti jetra in osveži celotno telo.

Opombe

Če nam je regrat že ušel (ali pa kot varianto temu receptu), lahko enak sirup naredimo tudi iz cvetov bezga. Če sirup zalijemo z Radensko, dobimo odlično šabeso.