Postrv z mandlji in limono

okusna pečena postrv s praženimi mandlji

Postrv z mandlji in limono
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb.

6 svežih postrvi porcijske velikosti (približno 250 do 300 g)

sol

sveže mleti črni poper

1 limona

4 jušne žlice mandljev narezanih na lističe

mešanica olivnega in sončničnega olja (1:1)

2 jušni žlici masla

Postopek

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Limono operemo in narežemo na tanke kolobarje. Postrvi očistimo, jim odstranimo škrge in jih operemo. Previdno jim odstranimo rebra in hrbtenico tako, da se oba fileja vsake postrvi držita skupaj pri hrbtni plavuti. Hrbtenico pri glavi in repu prerežemo s škarjami.

Postrvi po obeh straneh po okusu začinimo s soljo in poprom. Rep vsake ribe prevlečemo skozi njena usta in v tako prepognjeno ribo damo en kolobar limone. Postrvi postavimo v naoljen pekač in jih pokapljamo z oljem. Pečemo jih približno 15 do 20 minut, oziroma dokler niso pečene. Vmes jih enkrat polijemo z oljem iz pekača.

V ponvici stopimo maslo in na njem počasi pražimo mandlje do zlato - rumene barve. Ko mandlji začnejo dobivati barvo, jih pokapamo z limoninim sokom, pražimo še pol minute in odstavimo.

Pečene postrvi preložimo na servirni krožnik in posujemo s praženimi mandlji.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 28.3.2012 ob 11:19

Postrvi z mandlji delam, a na takle način jih še nisem videla. Zanimivo, moram čimprej poskusiti! Hvala za idejo!

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 28.3.2012 ob 15:44

Kolega Sarabande, izjemno cenim tvoje kulinarične prispevke. Vendar pa moram opozoriti, da me ta recept ni navdušil predvsem zaradi dejstva, da ni čisto tvoj. Predvsem , kar se tiče posebnega načina čiščenja ribe in kasneje oblikovanja (rep skozi usta ). Ta postopek je opisan v knjigi Velika šola kuhanja ,avtorice Anne Willan, ki je leta 1992 izšla pri Slovenski knjigi; tam sem tudi sam prvič videl tak način priprave. Sicer je opisan postopek čiščenja ribe in filiranja preko hrbta ampak končni efekt je isti- ribo oblikujemo v zanimivo in nevsakdanjo formo. Ostali postopek peke je enostaven in splošno znan tako da tudi štirje gvihti niso ravno na mestu. Ne vem sicer, kje si se ti srečal s tem postopkom ,morda celo v omenjeni knjigi , vsekakor pa to ni tvoja pigruntavščina in bilo bi prav, da navedeš originalnio vir.

Še enkrat poudarjam, da te sicer občudujem in tudi skuham kdaj kaj po tvojem receptu in verjamem, da se ti je tole vse skupaj malo zapisalo.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 28.3.2012 ob 16:11

(1)

Verjamem, da opisani postopek ni "moj". Omenjene knjige ne poznam, sem pa prepričan, da si tudi avtorica Velike šole kuhanja, Anna Willan, ne lasti pravico do takšnega načina čiščenja in prepogibanja rib.

(2)

Postrvi očiščene in prepognjene na zgoraj opisani način sem jedel pri sorodnikih. Kje se je gospodinja, ki je kosilo pripravila, omenjenega postopka naučila - nimam pojma, me ne zanima, saj to ni pomembno.

(3)

Moj namen je bil le prikazati zanimiv in ne ravno vsakdanji postopek priprave, ki, kolikor mi je znano, tukaj še ni bil prikazan. Mogoče se motim. V skladu s tem se mi "tole vse skupaj" ni zapisalo, recept sem poslal z namenom.

(4)

Če pravilno razumem poslanstvo tega portala, je to izmenjava informacij, receptov, izkušenj, mnenj... Če bi bil namen portala prikaz avtorskih receptur, bi ga lahko že zdavnaj zaprli.

(5)

Menim, da za povprečnega uporabnika kuhinjskega noža omenjeni način čiščenja ribe ni najlažji, zato štirje gvihti.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 28.3.2012 ob 16:47

Kolega Sarabande, si povedal svoje . Lahko bi polemiziral o točki 5, pa 1, pa o vseh ampak ne bom. Ker to ni bil moj namen. Želel sem le opozoriti, da navajanje virov in s tem ne kitenje s tujim perjem še dolgo ne bo v naši zavesti,kot nekaj normalnega v nekih drugih družbah. Samo to in nič več. Ti je pa ugled v mojih očeh nekoliko padel.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 28.3.2012 ob 20:06

Hedonist, ne pretiravaj. Enak zapis bi lahko napisal pri vsaj 50% receptov, pa jih ne. Ampak, tokrat gre za ribe in se čutiš poklican, kajne? Tudi prav, mislim pa, da delaš nekomu krivico.

Se strinjam, da takega načina na naši strani še ni, zato, sarabande, hvala zanj. Je res eden od receptov, ki prinaša nekaj novega, verjamem, da marsikomu zanimivega. Konec koncev je cel kup uporabnic in kak uporabnik, ki je davnega leta, ko omenjaš, da je izšla tista knjiga, še v plenicah okoli hodil......

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.