Bacalhau com natas

tradicionalna portugalska jed s krompirjem in ribo

summerlolika  Izvor: portugalska
Bacalhau com natas
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 kg krompirja

0,5 kg slane polenovke brez kosti

0,5 l sladke smetane

0,5 l bešamela

0,5 kg čebule

sol, poper

3 dl mleka

olivno olje

sir za gratiniranje

Postopek

Polenovko namočimo v hladno vodo za 24 ur. Vmes vsaj trikrat zamenjamo vodo. S tem bomo ribo razsolili.

Nato ribo približno 10 minut kuhamo v vodi, kateri prilijemo približno 3 dl mleka. Kuhano ribo z rokami natrgamo na majhne koščke in pazimo, da poberemo vse kosti, ki so se ostale v ribi.

Čebulo narežemo na malo večje kolobarje in jih popražimo na olivnem olju. Prepraženi čebuli dodamo koščke ribe in vse skupaj pražimo 5-10 minut. Dodamo 0,25 ml sladke smetane in kuhamo na malem ognju.

V drugi ponvi v približno 1 dl olja prepražimo na čisto majhne koščke narezan krompir (kot na primer za francosko solato). Pražimo toliko časa, da krompir ni več surov, ampak lepo mehak. Krompir mora biti rahlo kuhan, ne skoraj ocvrt!

Primešamo ga k ribi in čebuli ter po potrebi solimo in popramo. Dodamo še ostanek sladke smetane in vse dobro premešamo.

Stresemo v namaščen pekač in prelijemo z bešamelom.

Po vrhu potresemo sir za gratiniranje in pečemo v v naprej ogreti pečici približno 30-40 minut. Pečica naj bo ogreta nekje na 180 - 220 stopinj.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Alisea  

kuha že od: 4.10.2013

Št. objav: 76

Objavljeno 23.10.2013 ob 11:55

Stokafis, bakala, polenovka....to je norveski oslic, ki spremeni ime od nacina konzerviranja. Cudno se slisi oslic, ampak je tako. Strinjam se z vami Vrtejbenka, polenovka v soli je kar "osoljena"....mi smo jo pripravili samo enkrat in poleg tega, da smo jo namakali 24 ur in pogosto zamenjali vodo se vedno je bila zelo slana. Drugace tudi pri nas pripravimo bakala na belo pred vsakim vecjim praznikom, ponavadi na sveti petek tako, da ga najprej fejst potolcemo in potem namakamo 2 dni. Skuhamo v ekonom lonec 45 min, ocistimo meso od kosti in miksamo dokler se lepo speni. Postopoma dodamo vodo v kateri se je kuhala riba in oljcno olje in seveda posolimo, popopramo in dodamo tudi malo cesna. Nono pa jo rocno potolce s posebno kuhalnico, to traja kar dobro uro ampak ni primerjave z naso, ki je miksana

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 23.10.2013 ob 12:11

Kaj smo si različni..to ,kar si ti Alisea napisala je pri nas namaz iz polenovke..Dočim pri nas je štokviš na belo, poznajo ga recimo Brici ,golaž iz te namočene in očiščene polenovke brez paradižnikove mezge ali paradižnika.Če pa ga dodamo pa je štokviš na ruso.Obe varianti kot golaž.Tako mali smo,pa enaka poimenovanja za različno jed.

Alisea,tukaj na kulinariki se pa vsi tikamo..pa kakšen dober recept objavi..o tem smo se kar razgovorili,in to je fajn,ker se vsi skupaj kaj novega naučimo.

Glede tvojega nonota se pa strinjam,da je njegova izvedba boljša :))

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 23.10.2013 ob 12:14

Ni oslič, niti norveški ne. Oslič (Merluccius merluccius) in trska (Gadus morhua, ) sodita sicer v isti red, a različni družini, kaj šele rodova.

Alisea  

kuha že od: 4.10.2013

Št. objav: 76

Objavljeno 23.10.2013 ob 12:51

Ja ja tudi mi pravimo in rosso, samo ni toliko v nasi navadi. Recept se kuha, naj bi ga objavili v petek Rimljanka, gadus morhua, latinsko ime za artski oslic

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 23.10.2013 ob 13:07

Ne vem, kje si našla to ime, zame je tale vir zadosti zanesljiv, da potrjuje mojo navedbo: http://ec.europa.eu/fisheries/marine_species/wild

Alisea  

kuha že od: 4.10.2013

Št. objav: 76

Objavljeno 23.10.2013 ob 13:09

Vesel

Sorry, mi doma pravimo trski kar oslic.....ista druzina

summerlolika  

kuha že od: 5.8.2008

Št. objav: 18

Objavljeno 23.10.2013 ob 14:56

vem kaj pomeni prevod te jedi, ampak pod opis sem napisala le 2 glavni sestavini. Saj tudi cebule nisem navedla pa je prav tako notri.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 25.10.2013 ob 19:37

Vesel

Summerlolika,Alisea imeli sta prav...Ti si delala bakala po pravilnem postopku ,jaz pa razpredala o štokvišu po naše.Pa ni eno in isto.Pravzaprav riba je ista,različna sta postopka.Pri bakala (baccala) prvo ribo konzervirajo v soli in nato posušijo,dočim pri štokvišu (stoccafisso) je postopek obraten,prvo ribo posušijo in šele nato jo posolijo.Seveda,ker je riba že suha veže nase znatno manj soli.

Bacala se pripravi tako kot si ti opisala.Ribo pod tekočo vodo z mehko ščetko očistimo soli,nareže na približno 5 cm velike kose ki jih damo v hladno vodo vsaj za dan ali dva.Vodo vsakih 6 ur menjamo.Potem kose ribe nežno "ožamemo" jih položimo v skledo ter prekrijemo z mlekom,kjer se namaka približno 3 ure.Po namakanju jo očistimo in pripravimo jed po izbranem receptu.

Pri štokvišu pa ribo potolčemo z kladivom,narežemo na kose in jo namakamo v vodi vsaj 3 in tudi do 6 dni.Tudi tukaj vodo menjvamo na 6 ur(ponoči nam ni treb vstajat ) Po namkanju kose ribe očistimo in pripravimo jed.

Kaj je polenovka po naše ,pa sedaj res ne vem..italijani to ločijo na baccaala in stoccafisso..zgleda pa,da pri nas imamo samo eno ime,polenovka,zato pride do takih razhajan pri recepturah.

Sem se razpisala.. :))

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.