jagnjetina, prazniki, mediteranske začimbe,božič,novo leto,pečenje,brez glutena,brez laktoze,glavne jedi,mesne jedi,kosilo,slovesnost,večerja,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Novoletna kulinarika po svetu

Tradicionalna jagnjetina z mediteranskimi zelišči in limonino lupinico

Jagnjetitna iz pečice, ki bo pika na i vaše praznične mize

Spar Slovenija   16.12.2023
2023-12-16
Tradicionalna jagnjetina z mediteranskimi zelišči in limonino lupinico
    mesne jedi: drobnica
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 kg jagnjetine

1 vejica rožmarina

1 žlička suhega timijana

1 žlica gorčice

1/2 dl olivnega olja

1/2 dl belega vina

1/2 dl mesne ali zelenjavne juhe

Sol po okusu

Poper po okusu

Drobno nastrgana lupina 1 limone

Postopek

Gorčico, olje, limonino lupinico, sol in poper zmešamo v skodelici ter z marinado premažemo kose jagnjetine. Meso položimo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se marinira preko noči.

Pred peko meso obrišemo in ga položimo v pekač. Olje segrejemo, da bo močno vroče, nato pa ga prelijemo po mesu. Pečico segrejemo na 230 stopinj in vanjo damo pekač.

Po dvajsetih minutah mesu prilijemo vino in vročo juho, temperaturo pečice pa zmanjšamo na 160 stopinj. Pekač vrnemo v pečico in meso pečemo še približno 45 minut. Vmes ga vsakih 15 minut prelijemo s sokom, ki se med peko nabira na dnu pekača.

Preden meso postrežemo, ga približno 10 minut pustimo počivati v ugasnjeni in napol odprti pečici. K pečeni jagnjetini se poda pečen krompir ali preprost dušen riž in sveža solata.


Opombe

Zanimivost

Jagnjetina je tradicionalna in priljubljena vrsta mesa v sredozemskih državah – tudi pri nas. Ima specifičen okus, ki se odlično dopolnjuje z mediteranskimi zelišči, še posebej rožmarinom in timijanom, zanimiva pa je tudi osvežilna kombinacija z limonino lupinico.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.