Vegi gobji namaz

gobji namaz za vegane ter ostale ljubitelje gob

pehtranka  Izvor: moj
Vegi gobji namaz
    gobje jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

mešane gobe

korenček

krompir

grah ali steblo brokolija

česen

sol

olivno olje

poper

gorčica

origano

timijan

malo trde margarine

Postopek

Nisem napisala količin, ker jaz delam vse po občutku oziroma "na oko". Razmerje gob in ostale zelenjave je 1:1, to je en del mešanih gob in en del mešane zelenjave.

Korenček narežemo na kolobarčke ter damo v vrelo vodo, nato dodamo na majhne koščke narezan krompir, na koncu pa še narezano steblo brokolija. Kuhamo v majhni količini vode, ki jo kasneje odlijemo. Previdno solimo.

V ponvi na olivnem olju najprej zadišimo sesekljan česen, takoj dodamo narezane mešane gobe (bete jurčkov, bisernice, marele, polstenke, tintnice, lahko tudi mlade prašnice, skratka vse, kar naberemo). Prepražimo do "suhega", da ni več tekočine.

Ko je zelenjava mehka in smo vodo odlili, ji primešamo gobe. Dodamo poper, žlico ali dve gorčice, origano in timijan ter malo margarine. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in po potrebi dosolimo ali popramo, ali kar koli, da nam zaigrajo brbončice.

Postavimo v hladilnik, da se primerno ohladi.


Opombe

Glede na veliko količino gob, ki nas je letos obdarila, sem razmišljala, kaj naj z njimi, zamrzovalnik je poln, posušenih je tudi veliko gob in tudi v kisu jih je kar nekaj.

Imam kar nekaj knjig o gobah, vendar nisem nikjer zasledila podobnega recepta, se pravi brez dodanega mesa in jajc. Tudi na internetu ne. Zato sem se sama lotila zadeve na zgoraj opisan način. Namazi so tako dobri, da jih delam vsak teden, vedno malo drugače (druga mešanica gob), malo razlike je tudi med brokolijem in grahom.

NAMAZ PORABIMO V TREH DNEH.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Luchya  

kuha že od: 5.4.2008

Št. objav: 61

Objavljeno 2.10.2023 ob 0:43

Pohvale za idejo za namaz in poznavanje toliko različnih gob.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.