Jagnječja obara z gobami in vrabčki (ne, ne z malimi ptički;)

odlična obara, predvsem ta čas, ko je gob preveč...

Gallus Letonjus  Izvor: Republika Gornji Grad
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

Za obaro:

500 g jagnečjih reber

4 večje čebule

1 gomolj zelene

4 večji korenčki

velik šop peteršilja

jurčki, lisičke

2 dl belega vina

goveja kocka

timijan

majaron

ostra paprika

paradižnikova mezga

lovorov list

poper, sol

Za vrabčke:

margarina

2 jajci

moka

voda

Postopek

Začnemo kot ponavadi s čebulo. Jaz sem dal 4 velike, lahko bi dal bistveno manj, a ker mi je všeč "drizasti" efekt, kot pri bograču, sem jo dal veliko. Zato na začetku segrejemo olje, dodamo kup sesekljane čebule, prilijemo 2 dl vina in smo prosti za 40 minut, da se čebula dobro razgradi. Seveda vse to počnemo na majhnem ognju. Ko mine toliko časa, oziroma, ko se nam zazdi, da je čebula gotova, vržemo v lonec jagenjčka. Načeloma lahko porabimo karkoli, ampak meni osebno se zdijo rebrca super zaradi kosti, ki dajo takoj boljši okus. Medtem, ko se meso duši, narežemo gomolj zelene in korenček na kocke in ju dodamo. Že prej pripravljeno govejo juho prilijemo zraven in hkrati dodamo gobe, timijan, majaron, mezgo, papriko in nasekljan peteršilj (30 g). Aja, pa seveda lovorov list. To je vsa umetnost. Pokrijemo in na najmanjšem možnem ognju kuhamo.

Vrabčki so meni k obaram najboljša priloga, zato še tu pišem ta recept zraven. Četrtino margarine razpacamo do onemoglosti (lažje je, če imamo mešalnik), dodamo 2 jajci in moko po občutku. Zmešamo, da dobimo lepljivo testo, dodamo vodo, nato moko. To dodajanje vode in moke ponavljamo, dokler ne dobimo željene količine testa. Testo mora biti lepljivo. Zato je tudi najlažje, da se ga položi na mokro desko in se z jedilnim nožem "frca" pol palca velike kose stran, ki jih sproti tudi mečemo v slan krop. To kuhamo približno 15 minut. Na koncu so to nekakšni bolj žvečljivi njoki. Predlagam, da se zabelijo z drobtinami.


Opombe

Glede časa kuhanja pa vsak po svoje. Gotovo je precej hitro, ampak meni je ljubše, če se na zelo majhnem ognju, samo da malo brbota, kuha vsaj 4 ure. Torej, če imate kup križank in nič bolj pametnega za počet, kar...

Tu malo več glede gob: v take obare najbolj pašejo lisičke, ker so pa bolj redke, in jih je težje najti (no, vsaj pri meni) sem uporabil jurčke, ki pa so tudi odlično izpadli. Seveda je potrebno uporabljati kar se da mlajše in čvrste. Če je možno, vržemo v lonec samo klobuke.

Dober tek!

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 10.10.2009 ob 23:01

Vesel

No, 95% gob prav zanesljivo NI užitnih.... Vsaj ne nam, morda trditev drži za polže. Skoraj pozivaš k temu, da bi jedli gobe kar po dolgem in počez, vsaj malo nevarno je tole početje, se zavedaš? Poti nazaj pri zastrupitvah pogosto ni, če že ne umreš, lahko sledi vsaj odpoved ledvic,....

auachiuaua  

kuha že od: 1.11.2006

Št. objav: 261

Objavljeno 15.3.2013 ob 21:02

Mojster Gallus, preden sem se lotil jagnječje obare čistopo svoje sem preučil tudi tvoj recept. Z rebri se definitivno strinjam, z veliko čebule tudi. Edino zdi se mi, vse te mezge, gobe, paprika, kupi začimb - pa še goveja juha... Koliko se sploh še čuti nežni okus jagnjetine pod vsem tem??

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.