Zdravi presni zajtrk

slastni zajtrk iz svežega sadja, suhega sadja, oreščkov. chia semen in goji jagod

ilovemybody  Izvor: Slovenija
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1-2 osebi

žlička chia semena in / ali 7 goji jagod

100% surovi kakav v prahu, 1 do 2 žlici

6 suhih sliv

manjša pest orehov

kajenski poper

kurkuma v prahu

sveže nastrgan ingver

cimet/klinčke

1 jabolko

sok 1/2 limone

Postopek

Najprej operemo suho sadje in orehe, namočimo žličko chia semen ali goji jagod v mlačni vodi, dodamo suhe slive in orehe. Potresemo s kakavom, premešamo in pustimo stati 10 minut, nato dobro premešamo sestavine, ki so se zaradi chia semen spremenile v prijetno puding mešanico. Dodamo ostale začimbe, kurkumo, ingver ter kajenski poper in nastrgano jabolko. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo limonin sok in pojemo za zajtrk.

odlična alternativa sendvičem in kosmičem, ki, roko na srce, spustijo samo glukozo v kri in zelo malo koristnega...


Opombe

Zelo primerno za krvni tip 0, po metodi dr. Peter D"adamo nutrigenomika..

Po želji lahko namesto vode uporabimo borovničev 100% sok ali riževo mleko.

Odličen nadomestek vseh kosmičev iz pšenice in mlečnih proizvodov,.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 12.2.2013 ob 17:55

Točno tako, kot pravi rimljanka.

ilovemybody, povsem dobronamerno ti povem: namesto superchie imaš lokalni (razen če je iz Ukrajine, no... ampak to je že vprašanje naše porazne kmetijske politike in potrošniške logike) superlan, namesto superjagod godži pa imaš lokalni superšipek, superbrusnice, superborovnice...

Kdor se ne potrudi, mu lokalna živila niso nikoli "pri roki", toda na razpolago so prav vse leto. Naši predniki niso zime preživeli zaradi mace, spiruline ali posušenega fizalisa.

ilovemybody  

kuha že od: 2.2.2013

Št. objav: 5

Objavljeno 13.2.2013 ob 3:09

hvala lollypop ker govoriš isti jezik, :)

ilovemybody  

kuha že od: 2.2.2013

Št. objav: 5

Objavljeno 16.2.2013 ob 0:59

če naši predniki niso poznali dobrot sveta, to ne pomeni, da jih mi naj ne poznamo.. delamo na dobrem počutje in hrana je zdravje ter užitek.. tukaj delim recepte, ker vam želim pokazati nekaj novega, nikakor ne iščem obtoževanja glede mojega pogleda na prehranjevanje, ki je vedno polno hvaležnosti in posvečenega obravnavanja.. vsekakor je Slovenija biser v svetu, od narave do hrane, česar se vsak od nas premalo zaveda. superfood oz. super hrana je izraz, ki si ga nisem izmislila jaz, je pa sigurno koristna in učinkovita metoda za vzdrževanje maksimalnega telesnega stanja, kadar smo na poti in nimamo lastnega vrta za obdelavo..

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 16.2.2013 ob 8:49

Vesel

Razumi vendar, da te ne obtožujemo. Svetovati poskušamo, tako kot si ti nam hotela s tem receptom.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 16.2.2013 ob 9:03

In sprejeti moraš, da še kdo drug kaj ve. Ker, če napišeš, da (citiram) spustijo samo glukozo v kri in zelo malo koristnega... (konec citata), lahko upravičeno pomislim, da si prepričana, da glukoza ni koristna. Da o tem, da imajo ovseni (in drugi) kosmiči zelo pestro sestavo hranil, enako lahko velja za sendvič, če je ustrezno sestavljen.

ilovemybody  

kuha že od: 2.2.2013

Št. objav: 5

Objavljeno 18.2.2013 ob 22:27

kakorkoli, vi se kar med seboj pogovarjajte, to ne pelje nikamor.. jejte svoje sendviče, pijte UHT mleko, ker ga pač vsi pijejo in svet se ne bo nikoli spremenil, če bomo tako razmišljali.. predlagam da si pogledati kakšen video od DR.Robert Cassar, Dr. Peter D'Adamo, Savina Atai - face force yoga, itn.

če vam uspe poslušajte svoja telesa, in lepo skrbite zanje.. telo je vse kar zares imamo in zdravje je absolutna prioriteta in avtoriteta, hrana je absolutno najboljše zdravilo in krepčilo, če jo znamo uporabljati, govorim iz lastnih izkušenj .. jejte čimbolj surovo, lokalno in vzemite si čas za hrano. Pijte veliko vode, zjutraj potrebujemo vsaj 8 dcl tople vode, da zbudimo vse notranje organe in prebavni sistem. Radi se imejte in veliko se smejte,, to je moj zadnji komentar.

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 19.2.2013 ob 8:37

Zelo vesel

In ravno tisti, ki se grejo neko blazno zdravo surovo presno, so najmanj dovzetni za drugačno od njihovega in skrajno ekstremistični v svojem obnašanju in ravnanju vedno v isto smer: kot da sedaj vse največ in najbolj vejo ter da če nisi "naš", si proti "nam". :) ZAKVAJ?! :D

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 19.2.2013 ob 11:14

Vesel

ilovemybody, tudi jaz sem imel nekaj takih obdobij (presno, "pravilno" kombiniranje, pa malo beljakovin, potem malo OH, nekaj časa veliko surovega mesa in rib, par mesecev brez mleka ipd.), kot je očitno tvoje trenutno. V tvoje dobro upam, da te bo čimprej minilo, preden si narediš preveč zdrave škode (jaz sem potreboval dobro leto in pol, da sem se pobral, zobe sem si dodobra ferdirbal).

Če bodo vsi "razmišljali" tako kot ti - torej užaljeno reagirali na vse, kar ni 100% strinjanje -, potem bo šele svet zastal, kajti tako ravnanje na obeh straneh zavira dialog in s tem spremembe.

UHT mleka in sendvičev ne jem, mimogrede. Pšenice tudi skoraj ne, pa nisem alergičen. Jem veliko sadja in zelenjave (včasih več kg na dan). Občasno pojem tudi kak "superkakav". Pa zaradi tega še ne mislim, da sem kakšnega inkovskega boga zdravja za dlake zgrabil. Vsi, verjemi, prav vsi, si želimo živeti zdravo, ampak mentalno zdravje je vsaj toliko pomembno (in včasih važnejše) kot fizično. To sem, kot rečeno, izkusil na lastni koži. Srečno na tvoji poti.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 19.2.2013 ob 14:03

Ko je rekla "sendvič", sem v tem kontekstu to razumel kot tipičnega osovraženega predstavnika fast/junk fooda (pica, kebab, hotdog, burek ipd.).

Kar pa nikakor ne pomeni, da pica, sendvič ali kebab ne morejo biti dobri, daleč od tega! Žal pa večinoma vseeno niso.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 19.2.2013 ob 14:41

Vesel

Ti jaz 666 spečem domače žemeljce z raznimi dodatki,recimo suhi paradižniki,črne pečene olive,z pečeno šalotko..zmeseno z črnim pivom..potem v sendviču domač pršut,taki brez konzervansov z pikico maščobe in bovški poltrd sir..potem boš res

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.