piknik,rojstni dan otroka,pečenje,sladice

Muffini

Veri  Izvor: Amerika + Slovenija
Muffini

Sestavine

Količina: 12 do 18 kosov

2 skodelici moke

1/2 skodelice sladkorja

1 pecilni prašek

1 ščepec soli

1 jajce (jaz dam ta veliko)

1 vanilijev sladkor

70 g zmehčanega ali stopljenega masla

1 skodelica pomarančnega soka

nasekljana čokolada (po želji - okoli 100 g)

olupljena naribana jabolka (skodelica ali dve)

rozine (50 do 100 g, po okusu)

suho sadje, narezano na koščke (po okusu, kot rozine)

oreški (po okusu, kot rozine)

Postopek

Dobro namastimo modelčke za muffine (če jih imamo) ali pa položimo po dve papirnati posodici drugo v drugo in jih damo na pekač. Nasekljamo čokolado in oreške, če jih bomo uporabili in narežemo suho sadje na koščke, rozine lahko namočimo v mlačno vodo ali rum. Pečico segrejemo na 225 stopinj.

Moko, pecilni prašek, sladkor in vanilijev sladkor ter sol zmešamo v eni posodi, v drugi pa razžvrkljamo ali zmeljemo jajce, maslo in pomarančni sok ter oboje narahlo zmešamo skupaj, le toliko, da se suhe sestavine rahlo navlažijo. Na koncu zelo zelo na hitro primešamo še naribana jabolka, nasekljano čokolado in rozine ali/in drugo suho sadje in /ali nasekljane oreške.

Modelčke takoj, ko je testo zmešano, napolnimo do cca 2/3 in pečemo približno 15 minut pri 225 stopinjah.


Opombe

Vse dodatke lahko mirno izpustite, pa bo še vedno užitno. Fantova mami jih dela brez vseh dodatkov (celo brez jabolk) in jih peče v navadnem pekaču (ne mara pekača za mufine) in pecivo razreže na kocke; so pa v tem primeru bolj suhi, ampak nekateri imajo raje take.

Če želite bolj sočne muffine, dodajte dve zelo polni skodelici naribanih jabolk, jaz dam včasih celo 2 in pol, več je pa že poc:)

Dodatki pa - kakor za koga - če bi jih sestri - čokoholičarki naredila brez vsaj ene table čokolade, bi jo zelo globoko prizadela:)

Ne skrbite za jabolka v testu, super se zlijejo, v pečenem jih sploh ne opaziš, samo tako fino sočno je vse:) Samo naribana naj bojo.

Še en nasvet: jabolka najlažje naribate tako, da jih najprej olupite, potem pa naribate še cela - jih je lažje držat kot koščke...

Če pa imate multipraktik, pa seveda prej daste ven peščišče.

Kdor ima sokovnik, pa lahko proba v testo zmešat ostanke od jabolčnega soka (jaz ga nimam, zato ne morem reči, ampak mislim, da ne more biti slabo:)

Skodelica je navadna "šalca", kakršne so navadno reklamne - cca 2,5 dl. Jaz jo napolnim čisto do vrha, žlice so zvrhane, jajca pa največja pri nas (debela za zajtrk) - ko boste probali mufine, boste vedeli zakaj take mere:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Cornellia  

kuha že od: 11.5.2006

Št. objav: 103

Objavljeno 23.8.2006 ob 19:03

Jaz sicer nikoli ne tehtam sestavin, če so te v receptu podane v skodelicah, ampak v nekem ameriškem receptu za cookieje sem prebrala, da je skodelica moke (njihova skodelica drži tam nekje 2,3 - 2,5 dl - ne vem natančno) 140 g (2 skodelici torej 280 g), skodelica sladkorja pa 200 g (1/2 skodelice torej 100 g).

zvezdica55  

kuha že od: 8.8.2006

Št. objav: 555

Objavljeno 14.9.2006 ob 15:47

Včeraj prvič pekla muffine in sem malo kombinirala recepte. Namesto masla sem dala olivno olje in jogurt iz enega drugega recepta. Dodala jabolka in čokolado, izpadlo je odlično! Pekla sem v silikonskih pekačih, brez problema sem jih pobrala ven. Do sedaj jih je hčerka zmeraj pekla v kovinskem pekaču s papirčki ali brez in zmeraj so bili problemi. Ali se jih ni dalo spravit iz pekača, ker so se prijeli, ali pa se papirčkov ni dalo odstranit. Res so dobri ti silikonski pekači, tudi za pomivanje odlični.

Aja, pekla sem najprej na 190 in nato malo zmanjšala, v ventilatorski pečici, skoraj pol ure.

nike  

kuha že od: 25.11.2005

Št. objav: 522

Objavljeno 14.9.2006 ob 23:16

Mene je ta recept ful navdušil zlasti zato, ker očitno - glede na vsa ta mnenja - res pridejo sočni muffini, saj so men muffini vool, ampak sem vedno spekla presuhe. tako da bi rada sprovala ta recept, me pa samo nekaj zanima, preden se jih spravim pečt - a se jabolk res ne čut v testu?? ker če moj dragi samo začuti kej "zdrizastega" (sem se izrazila po njegovo) pod zobmi, jih ne bo hotu več jest :)

zvezdica55  

kuha že od: 8.8.2006

Št. objav: 555

Objavljeno 15.9.2006 ob 8:56

Jaz sem dala v to maso eno polno skodelo, približno 3 dcl, naribanih jabolk. Če ne bi povedala, moji sploh ne bi vedeli, da so notri jabolka. Pa še koščki čokolade so opravili svoje. Bili so res zelo sočni.

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 16.9.2006 ob 22:27

nike, brez skrbi, če boš jabolka naribala, po možnosti na drobno (na najmanjše luknjice na ribežnu), jih tvoj ljubi "detektiv" prav gotovo ne bo zaznal! Jabolk jaz ne bi spuščala tu, ker ravno ta naredijo mafine tako sočne, lahko skodelice malo manj močno napokaš, če se bojiš, za prvič; jaz jih sicer vedno zelo natlačim, oz. dam jabolk veliko, ampak mi jih mamo radi, tako da ni problem:) poročaj, kako ti bo uspelo, če se jih boš spravila pečt, ok?

_pikica_  

kuha že od: 1.9.2006

Št. objav: 208

Objavljeno 18.9.2006 ob 18:20

Zelo vesel

mljask,vsi so jih pohvalili.prej sploh niso poznali muffinov,sedaj pa jih pridno pečejo

_pikica_  

kuha že od: 1.9.2006

Št. objav: 208

Objavljeno 18.9.2006 ob 18:22

aja opsala čista 5

nektarina  

kuha že od: 15.2.2006

Št. objav: 901

Objavljeno 5.4.2007 ob 14:33

če pečem muffine v pekaču in dam vanj papirčke ali morem muffine pustit noter dokler se ne ohladijo, da bodo šli lepo od papirčka vstran? kako pa naj potem pečem drugo rundo?. ali lahko naredim tako da spečem v pekaču in papričkih, vzamem ven in potem dam pečt drugo rundo?

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 6.4.2007 ob 1:41

nektarina, seveda jih lahko že tople vzameš ven, samo previdno in ne čisto takoj, ne še čisto vročih, pusti jih recimo par min., vsaj 3 min. recimo, da se toliko strdijo, da ne bojo preveč razpadali, ko jih boš vzela ven. Čeprav so v papirčkih itak bolj trdni in po pravici povedano, jaz vedno vroče ven stresem, ker se nama pač mudi jest, hehe:) Samo se potem kakšen zlomi;)

Papirček se rad lepi na mafine, lepše gre stran, če jih pustiš tako,da se papirček malo navlaži zaradi vročine, ko para ne more izhlapevat, to je res, ampak na splošno so papirčki vedno malo težavni, so pa fajn, ker se nič ne prime, gre lepo ven in ni treba mastit pekača...

Če te motijo, jih peči v namaščenem pekaču in jih potem daj že pečene v papirčke, če bi rada samo zaradi lepote mela v papirčkih.

nektarina  

kuha že od: 15.2.2006

Št. objav: 901

Objavljeno 6.4.2007 ob 10:43

hvala veri!

do zdaj sem jih vedno pekla v namaščenem pekaču zdaj pa sem mislila da bi zaradi estetike probala v papričkih samo nisem bila ziher kako bodo šli vstran. bom probala pa bom vidla.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.