božič,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,pomlad,zima,sladice,slovesnost

Orehova potica

tradicionalna slovenska potica z orehovim nadevom

Orehova potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 ljudi

Kvašeno testo:

1 kg moke

1 kocka in pol kvasa

500 ml mleka

4 žlice sladkorja

250 g margarine

dober ščepec soli

limonina lupina

4 rumenjaki

žlička ruma

Za nadev:

700 g orehov

3,5 dl sladke smetane

3 žlice ruma

200 g sladkorja

limonina lupina

žlička cimeta

žlica čokolade v prahu

sneg 4-h beljakov

1 celo jajce

mleko po potrebi

rozine po želji

Postopek

V posodici pripravimo kvasec (1 dl mlačnega mleka, žlica moke, žlička sladkorja, kvas, dobro premešamo, da izginejo grudice in pustimo, da lepo vzhaja). V drugo posodo presejemo moko, ki ji primešamo ščepec soli, ostali sladkor, stopljeno, a ne vročo margarino, rumenjake, limonino lupino, rum in na koncu kvasec. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Naredimo kepo in pustimo vzhajati do dvojne količine na toplem.

Med tem pripravimo nadev.

Orehe malo popražimo v teflonski posodi, da lepo zadišijo, jim dodamo žličko cimeta, da se dišave prepojijo, zalijemo s smetano, dodamo sladkor in imamo vse skupaj na zelo malem ognju. Dodamo limonino lupinico, rum, čokolado v prahu, rozine po želji.

Ko se masa ohladi, vmešamo 1 celo jajce in na koncu še sneg. Masa mora biti lepo mazava, če je pregosta, dodamo mleko.

Testo razdelimo na dva dela in ga razvaljamo na pomokanem prtu centimeter debelo. Namažemo z nadevom ter čvrsto zvijemo. Poskusimo, da zrak iztisnemo med zvijanjem. Ob koncih testo odrežemo in damo v namaščene pekače za potico.

Fino pritisnemo s prsti in pustimo vzhajati približno 20 minut (vidimo, da nam potička v modelu lepo kipne), nato postavimo v naprej ogreto pečico na 180 stopinj in pečemo 50 minut oz. ko vidimo, da ima potica lepo rjavo skorjo in ko potrkamo nanjo, votlo zadoni, je pečena.

Na taki potici skorja nikoli ne odstopi in tudi nikoli ni trda drug dan. Potice ni treba z ničemer prepikati, niti mazati. Ko je pečena, jo le zvrnemo, najbolje na časopisni papir in pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo zavijemo v prozorno folijo in tako počaka par dni sveža in mehka.


Opombe

Naj dodam, da sem poskusila mnogo receptov in nikoli nisem imela sreče, da bi bilo vse kot mora biti, ta recept pa je po ustnem izročilu gospe, ki speče preko 1000 potic na leto in res je super.

Izdala mi je, da je skrivnost v margarini, tisti za peko in zdaj se tudi sama tega držim kot pribito.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 6.12.2012 ob 7:01

O me veseli, ja sama ponavadi specem potice 1 Dan prej in Jo potem fino zavijem v prozorno folijo, Tako je drugo Dan voljna in mehka.

tanya0611  

kuha že od: 28.12.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 23.12.2012 ob 20:11

Potico sem pekla prvič. Uspela mi je zelo fajn, tako da jo bom zagotovo še pekla. Hvala za izčrpen recept! :)

Nežka83  

kuha že od: 30.3.2007

Št. objav: 83

Objavljeno 31.12.2012 ob 17:43

Sem popolna začetnica v pečenju potice in moram reči, da je recept super, potica mi je dobro uspela in je zeloooo okusna, ravno prav sočna, tudi skorja ni odstopila od nadeva. Edina stvar na katero nisem bila pozorna je zvijanje - jaz sem testo samo na hitro zvila, kot da bi delala štrudelj in ima zato potica le dva ''zavoja''. Ampak to je pač začetniška napaka - naslednjič bom testo tanjše zvaljala in bolj na tesno zavila. Hvala za dober recept!

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 22.3.2013 ob 23:05

čer!

najbrž to že kje piše, p ače piše bi prosila za link, v glavnem mam problem, potica vse ok, ampak ko jo dam pečt se vedno bojim kakšna bo ko bo spečena- ker mi vedno ampak res vedno zgornja plast odstopi in je potem potica ok. sj okus je bp, ampak videz je pa tko tko. zato bi prosila za nasvet, vseh bom vesela, pa tudi vas brigita bi prosila še za kakšnega, ker bi res že rada spekla potico tako kot se zagre. upam da me razumete in ne bom preveč težka....

pa hvala res!!!

lp!

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 23.3.2013 ob 6:34

Tudi mani je na zacetku potica vedno poknila, pri tem receptu pa ne. Jo pa fino potlacim ko je zvita v model za sarkl. Nic je ne prepikam, v pecico dam pa edino skodelivi vode zraven ko jo pecem. Meni ne pokne. Poskusite in javite. Pa tudi vzhajana ne sme biti prevec.

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 25.3.2013 ob 11:59

dan!

kolk časa Vam pa vzhaja, pa kvasec kolk časa pustite, in še potem kolk časa naj vzhaja v modelu, p aše eno vprašanje imam, kako močno, narahlo pa naj potlačim potičko ko je v modelu, ker to sm sedaj ko sm jo nazadnje pekla to naredila, pa ni bilo nič boljše še slabše samo je pa res da nisem delala po tem receptu.

hvala Vam za vse nasvete, jo bom sigurno naredila še po tem receptu in Vam poročam, sam sedaj še počakam na tale zadnja navodila =)

lp!

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 25.3.2013 ob 12:17

sama pri vzhajanju nikoli ne gledam na cas. Kvasec dobro zmesam da ni grudic in potem pustim cca 10 min da je lepo gost kot sneg pri beljakih. Testo pa pustim da lepo naraste, pri casu je to razlicno. Ce je prostor zelo topel je lahko vzhajanje ze po pol ure gotovo, v drugem primeru pa traja tudi uro. Skratka najboljsi pokazatelj je velikost in proznost. Potem ko testo zvijete in date v model ga lepo narahlo potlacite po celotni dolzini, pistite kakih 15 minut in v pecico. Zraven pa skodelico vode. Lahko pa ga tudi prepikate z dolgimi vilicami. Jaz ga ne. Uspesno peko, pa javite kako bo.

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 26.3.2013 ob 14:08

res Vam hvala!!! se mi je pa še eno vpr. porodilo, in sicer koliko dejansko porabite moke, ali je 1 kg dovolj tudi potem ko mesite, jo še daste kaj in če mogoče veste koliko približno?

hvala Vam res!!!!

lp

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 26.3.2013 ob 15:04

Sama vedno 1kg, nic vec nic manj. Pa v nadev dajte rozine namocene v rum, ce zelite da bolj socno. Vi kar vprasajte noben problem :))

cvetkaz  

kuha že od: 17.4.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 29.3.2013 ob 16:18

Danes sem jo pekla s polovice sestavin.Namesto margarine sem uporabila maslo.Testo je zelo rahlo in sočno in sploh je super.Čista petka.Od zdaj naprej ne pečem več po drugem receptu.Slikico pa tudi prilagam.

Hvala za zares dober recept

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.