Pizzerota larisima

glavna jed iz testa za pizzo

larisima  Izvor: Slovenija
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

16 rezin šunke

16 rezin topljivega sira

3 dl olja za cvrtje

origano

ketchup

Za testo

500 g bele moke tip 500

1 zavoj svežega kvasa

0,05 dl olja

1 manjša žlica sladkorja

ščepec soli

0,05 dl mleka

0,3 dl mlačne vode

Postopek

Najprej pripravimo testo za pizzo. Jaz običajno delam testo po svojem postopku in mi vedno uspe. Kvas zdrobimo v mleku, ki mu dodamo sladkor ter pustimo počivati na toplem mestu dokler kvas ne vzide. V moko stresemo ščepec soli in skupaj s soljo presejemo moko v skledo. Ko je kvas nared, naredimo v sredini moke luknjo, še prej h kvasu dodamo olje in skupaj zlijemo v moko, dolijemo še najmanj 2 dl mlačne vode, potem pa sestavine premešamo.Če se nam zdi, da je testo pregosto, dodamo še preostanek vode, saj je odvisno, katero moko uporabljamo, nekatere bolj pijejo tekočino kot druge. Vse skupaj dobro pregnetemo v prožno maso ter jo damo počivati na toplo. Če je toplota prava, se bo testo dvignilo v pol ure, sicer je treba še počakati, jaz ga pregnetem še enkrat in ga znova pustim počivati, vsaj še nekaj minut, da znova vzhaja.

Ko je testo nared za pripravo pizzerot, se lotimo dela tako, da testo razdelimo v 8 enakih delov. Vsakega posebej razvaljamo malo tanjše kot za pizzo, ga namažemo s ketchupom, vendar pustimo rob 2 cm nenamazan. Na eno polovico položimo 2 rezini šunke in 2 rezini sira, potresemo malo origana in drugo polovico prepognemo na nadev in z obema rokama zapremo oba dela testa skupaj, da zgleda kot polmesec. Rob testa pustimo 2 cm nenamazanega, da ga bomo lažje zaprli. Ko imamo prvi dve pizzeroti nared, jih lahko že pečemo, medtem pa ustvarjamo nove.

Najprimernejša je ponev za pečenje jajc, v katero lahko strpamo dve pizzeroti hkrati, ali pa si najdemo primerno posodo sami. V posodi naj bo za dva prsta olja, ki ga segrejemo, vendar ne preveč, da se nam pizzerote takoj ne zažgejo (vaja dela mojstra, tako da pri zadnjem delu pečenja bomo že pravi mojstri). Pizzerote pečemo na eni in drugi strani počasi in ko imajo lepo, ne preveč rjavo barvo, je gotova. Pečeno položimo na papirnate brisače, da se olje malo odcedi, vsekakor pa naj bodo pokrite, da se ne ohladijo.

Poleg pizzerot jaz običajno postrežem solato.


Opombe

Recept ni preveč kompliciran, če želite naslednji dan hitro končati svojo pizzeroto, si zvečer pripravite testo, ga pokrijte in dajte v hladilnik, naslednji dan je kosilo gotovo v pol ure. Za tiste, ki jih ta recept zanima in bodo prebrali tudi moj drugi recept Pizzazel Larisima pa naj povem, da v drugem receptu ne bom več pisala o pripravi testa, ampak si ga boste prebrali na receptu pizzerota Larisima.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 25.12.2011 ob 15:00

Tak prefinjen kritik receptov, zdaj pa ketchup

Mi je pa všeč, kako natančno pišeš recepte

Aja, a si sama izmislila ime?

lp

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 25.12.2011 ob 18:24

Sliši se kot mini pizza, samo da je mini calzone.

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 25.12.2011 ob 19:08

Hehe, ja, v italijanski pokrajini Puglia ( pa ne le tam) temu pravijo panzerotto, če pa spečemo v pečici, je calzone, tako, na hitro povedano. Za calzone se govori, da je "pizza rotta", torej, zlomljena pizza.

Zanimivo bi bilo slišati razlago avtorice, zakaj država izvora Slovenija.

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 25.12.2011 ob 19:32

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 25.12.2011 ob 23:38

Hehehe larissima, ups, larisima, larisimandando tvoje recepte smo vsi larisimandati in kar odhajamo vsi larisimandanti če ne že larisimandolati v larisimandandoli.

alla larissima

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 26.12.2011 ob 9:39

V Dalmaciji in nižje "dol" sem to reč jedla že dostikrat, tam jim rečejo pancerote ali pancelote. Dobra reč.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.