Nesramnost preko interneta - 2. del

tema je zaklenjena

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 6. okt 2006 13:37 | ogledi: 5.548 | odgovori: 25

Verjetno se še vsi spominjate diskusije izpred tedna dni, ko je kalcici povedala, da njeno hčerko na eni spletni strani zmerjajo. Takrat smo se strinjali, da bi bilo treba nekaj narediti, tudi v smislu sesutja tiste strani.

Tisto stran je moč sesuti zgolj z močjo drugega medija. Sesuti - v smislu osamiti, osramotiti, narediti za družbeno nesprejemljivo.

Skladno s tem se v sredo 4. 10 o pojavu s pismom obvestila TV Slo (TV Tednik) in Preverjeno (Pop tv). Nekaj podobnega počenja tudi kalcici. S kalcici se tudi strinjava, da bi bilo fino, če bi se tej akciji pridružilo več ljudi. Tako je bolj verjetno, da bo vsaj eno od omenjenih uredništev prepoznalo problem in na temelju tega naredilo prispevek, ki bo, upajmo, vzpodbudil širši razmislek.

Torej, kdor ima konsistetno moralno vertikalo in pogum za izpostavljanje svoje osebe, je vljudno pozvan, da napiše kakšno pismo. Elektronska naslova obeh uredništev sta na spletnih straneh omenjenih televizij. Pišite vsakemu uredništvu posebej - če bodo že po naslovnikih videli, da je šla zadeva še na drugo televizijo, potem nobeno uredništvo ne bo naredilo prispevka.

Kaj napisati: Prilagam tekst, ki sem ga poslala. Dodajate kaj svojega, odzvemajte (da ne bo izgledalo kot verižno pismo), samo naj bo sporočilo konsistetno in potrudite se po svojih najboljših močeh.

tekst:

Spoštovan o uredništvo IME ODDAJE

Ker oddaja IME ODDAJE zelo sistematično raziskuje družbene fenomene (in tudi spremlja razvoj dogodkov po objavi) , sem se odločila, da vas obvestim o temi, ki bi bila, po mojem skromnem prepričanju, relevantna: gre za spletno nasilje med vrstniki in nevarnosti spletnega nasilja.

Ne samo, da je aktualna in pereča, tudi časovno se zadeve lepo sestavljajo - 20. november je dan otrokovih pravic in otroška življenja velja pogledati z več zornih kotov.

Zdaj pa k temi:

Povod zanjo je naslednji: Znanka mi je povedala, da je njena hčerka izpostavljena verbalnemu nasilju vrstnic. Fenomen bullyinga med mladostniki je pri nas začel obravnavati Unicef, vendar se mi zdi, da so še zelo na začetku. Tudi dlje od nasveta, da je treba nadlegovanje vrstnikov ignorirati (pri tem nisem prepričana, da bo mladostnik, ki "ignorira" nasilje, tako da se umika, zrasel v samozavestnega človeka). V konkretnem primeru se je to verbalno nasilje - zmerjanje in obkladanje z žaljivkami - preselilo na internet. Mladostniki uporabljajo stran glasujzame.com in ko odrasel človek pogleda tisto stran, mu grejo lasje pokonci. Namreč, na tisti strani je moč najti naslednje:

- hvaljenje enih mladostnikov in strahotno žaljenje drugih mladostnikov (beseda luzer je v tem kontekstu že skoraj ljubkovalna)

- vsak mladostnik lahko pošlje svojo sliko. In ker bi bili otroci strašno radi popularni, še posebej mlada dekleta, je tam ogromno fotografij, ki verjetno bolj kot mladostnike, zanimajo ljudi s pedofilsko motnjo.

Zanimiv je tudi naslednji podatek: na strani je napisano, da ima več kot 215.000 uporabnikov. Dajmo tole statistično premisliti: stran je prvenstveno namenjena mladostnikom v Sloveniji. V Sloveniji se vsako leto rodi med 18.000 in 20.000 otrok. Pred 13-18 leti (ciljna demografija je stara 13-18 let) ni bilo posebej drugače. Če so vsi mladostniki v Sloveniji med 13-im in 18-im letom prijavljeni na tej strani (pa zanesljivo niso), še vedno ni jasno, odkod prihaja preostalih 100.000 registriranih uporabnikov? Tudi, če se uporabniki niso odjavili, pa ne hodijo več na omenjeno stran - recimo, da je takih kakih 50.000 tisoč, nam matematika pove, da je na tisti strani vsaj 50.000 uporabnikov, ki zanesljivo ne spadajo v ciljno skupino te strani - jih pa točno ta ciljna skupina zelo zelo zelo zanima.

Z drugimi besedami - omenjena glasujzame.com ponuja vsaj dve novinarsko intrigantni temi in sicer:

- bullying po internetu

- nevarnosti interneta za mladostnike; kaj hitro se lahko zgodi, da bodo otroci, ki nadlegujejo vrstnike (tiste, ki jih ocenjujejo za šibkejše od njih samih), postali žrtve koga drugega. Tu se postavlja vprašanje, kje za božjo voljo je zgrešila domača vzgoja (ali je sploh bila?), česa niso povedali v šoli, česa ni povedal kdo drug (recimo, estradne zvezde, ki jih mladostniki idealizirajo) - skratka, zakaj ta družba ne pošlilja stalnih sporočil mladostnikom, da svoje fotografije v bikiniju na domačem dvorišču se na splet NE POŠILJA, ker je preveč nevarno. Da nevarno ni samo v ZDA, ne samo v Belgiji - temveč tudi tu, v ljubko kičasti deželici. In ker to sporočilo ni prišlo do mladostnikov, se njihova mladostniška nepremišljenost lepo materializira na spletni strani glasuzame.com. Spletno stran je skorajda nemogoče izključiti iz prometa - to je praksa že pokazala. Tudi razni "e-filterji" se najbolj ne obnesejo. Menim pa, da bi bilo treba take neodgovorne zmazke, kot je omenjena stran, osamiti in izolirati z javnim mnenjem in z močjo medija. Moč televizije je v tem, da zelo hitro in učinkovito opozaraja in kreira javno mnenje in to moč velja zelo previdno uporabiti. Kolikor zmorem spremljati vašo oddajo, se mi zdi, da se te moči zavedate in da imate dolžno socialno odgovornost in uparm, da boste oboje uporabili tudi pri preučevanju omenjene teme.

Z lepimi pozdravi

IME IN PRIIMEK

Vendelina jr.

Temo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 06. okt 2006 13:41:00

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. okt 2006 14:04

Jaz bom prispevala svoje na še en način, to bomo "obdelali" tudi v enem drugem mediju, da ne bo samo TV. Sicer pa se podpišem pod Vendelinino jr. pisanje. Mamamia mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. okt 2006 14:48

Ker eni sprašujete po e-naslovih, tu sta: tv.tednik@rtvslo.si preverjeno@pop-tv.si So pa dobrodošle tudi ostali predlogi, kam bi zadevo še veljalo poslati. Tudi smiselno podobne iniciative so dobrodošle. Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

6. okt 2006 15:33

Kaj pa varuh otrokovih pravic? Pa Zveza potrošnikov Slovenije? rimljanka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

6. okt 2006 15:43

Ravno sem si ogledala to stran in sem tako sokirana, da sploh ne vem, kaj naj recem! Grozljivo! Se podpisujem pod vse, kar je napisala Vendelina jr.! In se seveda pridruzujem akciji! fresh

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

6. okt 2006 16:37

Jaz sem svoj delček akciji že primaknila. Pisala sem gospe Nussdorfer. Sedaj samo še čakam na odgovor. In Vandelina veš kaj? Res se počutim ODLIČNO!!!!! Dajmo! V akcijo!!!! lp alexis

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

6. okt 2006 16:42

A, super Alexis, da si pisala gospe Nussdorfer! In super, da si povedala, ker sem se ravno usedla, da ji napisem pismo. Menim, da nje ni potrebno zasipati s posto, ker bo zagotovo ukrepala! Res je, tukaj je treba nekaj narediti! fresh

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

6. okt 2006 17:28

Tudi jaz sem že v akciji in se strinjam z vsem, kar so zapisale Vendelina jr in ostale. Pozdravček! Vrana

DanaS  

član od: 23.2.2003

sporočila: 391

6. okt 2006 23:32

Hm. Se strinjam, da je mladostniško nasilje velik in pereč problem. Tudi sama sem priča kakšnim poskusom le-tega in stvar poskušam zatreti v kali. Ampak nečesa pa ne razumem - a mislite, da bo problem rešila ukinitev ali po besedah Vendeline jr. sesutje internetne strani?? Nikakor n e! Problem je v človepških odnosih in napačnih vzorih, ki jih otroci in mladostniki dobijo od starejših. In ne bo pomagalo, če se uniči oz. sesuje ena stran, ki se ukvarja s čimer se dotična stran pač. Stran se bo ukinila in nastala bo nova, po možnosti s še bolj nizkotnimi žaljivkami in kaj bo potem? Predlagam vsem udeleženiom, da se o stvari pogovorijo OSEBNO, saj je kakršnokoli dejanje, ki bo osamilo, osramotilo, naredilo za družbeno nesprejemljivo to stran, samo prdec v veter. lp Dana

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. okt 2006 8:26

DanaS, ampak, stran je potrebno vseeno "sesuti", se ti ne zdi? Tudi kurativa je potrebna, ne le preventiva. rimljanka

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

7. okt 2006 9:49

DanaS, če pogledaš dotično internetno stran nikakor ne moreš ostati ravnodušen. Vse stvari se pač ne dajo rešiti na lep način oz. v tem primeru samo s pogovorom, ampak je treba preprečiti vse nadaljne poskuse, da bi kaj takega sploh bilo še dostopno mladim, ki se v lovu za popularnostjo ne zavedajo kam jih to lahko pripelje!!!!!!!! lp alexis

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti