Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Lisa, ne bit huda Nič se nam nisi zamerila, samo takih težav nimamo vsi. Jaz uživam pivski kvas, vendar samo eno čajno žličko na dan. Pa sveži kvas tudi, kadar kaj pečem. jankica
Čao, Lisa! Nisi se nam zamerila in nam je hudo zate (no, vsaj meni ni vseeno)! Ravno včeraj sem ti že nekaj na pol napisala, pa sem morala prekiniti. Sicer pa je na forumu v teh dneh bolj suša, če malo pogledaš za nazaj, prispevkov ni ravno veliko. Torej. Hotela sem nekaj pripomniti na tisti dolg dopoldanski post, ki ti ga je omenil zdravnik. Jaz ga namreč nimam in tudi precej drugih punc s foruma ne, jem po moje najmanj vsake 3 ure, pač nekaj kosov iste vrste sadja. Jem preprosto zato, ker sem lačna. Zjutraj začnem s pitjem vode, najkasneje ob 9-ih pojem npr. 5 marelic, potem spet voda, med 11-o in 12-o npr. 3 nektarine, pa voda in okoli 14-ih še grozdje. Sledi kosilo po 17-i uri, večerje pa nimam redne. Je ali sadje, ali še en "ločevalni" obrok, če imam slučajno kosilo dovolj zgodaj. Pa seveda nisem vedno dosledna, od sredine lanskega leta do začetka julija sem imela precej nereda na področju prehranjevanja, zdaj pa sem se spet "uredila". Tudi kakšnih zdravstvenih težav nimam, počutim se bolje kot prej (največja pozitivna sprememba pri meni - razen izgube odvečnih kg - so ozdravljene menstrualne bolečine, ki so pri meni definitivno povezane s prehrano, saj sprememba na stari način prehrane spet povzroči bolečine, zato tega raje ne prakticiram več), pa pretežno ločujem že več kot 3 leta, sadje dopoldan uživam pa še malo dlje, saj sem s tem začela. Letos sem bila na sistematskem zdravniškem pregledu in je bilo vse razen rahlega pomanjkanja železa b.p. in bolje kot pred 3 leti, ko mi je prav zdravnica predlagala ločevalno dieto (ne prav 3md sicer, a to sem potem našla sama). Zato pri tem načinu prehrane vztrajam, v zadnjem času sem povečala le uživanje beljakovin in je počutje morda še za odtenek boljše; vključila sem jogurte, ki jih med samo 3md skoraj nisem uživala in sir, ki sem se mu za nekaj let skoraj odpovedala, saj sem ga prej zaradi vegetarijanstva po moje pretirano uživala in se zato redila (beli kruh + sir). Meso jem občasno, saj me ne gane preveč, jem pa ga, vendar večinoma le belo meso in ribe. To je moja kratka prehranska zgodba, kakšna je tvoja, ne vem, a morda le ni 3md oz. ločevanje vsega krivo. Toliko in toliko let takšne ali drugačne prehrane definitivno pusti svoje posledice na organizmu in težko bi 1 ali 2 leti (?) ločevanja povzročilo rano na želodcu. Seveda je možno, a danes je kar težko najti pravi razlog za določene težave ali bolezni. Kaj če je bila rana prisotna že na začetku 3md in jo je sadna prehrana le "razdražila"? Vem, da je to le ugibanje, upam, da mi ne zameriš, je le dobronamerno. Glede tvojega opozorila pa se strinjam, v primeru težav, je treba poiskati vzrok in rešitev, čeprav zdravnikom oz. bolje rečeno zdravilom zadnje čase ne zaupam preveč, saj se mi zdi, da je ravno v pravilni prehrani ključ do solidnega zdravja, pri katerem kemija ni potrebna. Zdaj se bo pa vsul plaz kontra mnenj. No, morda se pa forum malo prebudi iz poletnega dremeža... Encijan
Encijan, tudi meni zdravnik diete ni odsvetoval. Je pa tako, da je ta sistem prehranjevanja vendarle majčkeno drastičen. Če pomisliš kako učijo pri pravem postu - najprej nekaj dni čedalje lažja hrana, potem tekočine, pa post, pa spet nekaj dni privajanja na hrano.... Tukaj pa imamo n.pr. sadni dan - jemo čez dan sadje in pijemo vodo, potem imamo recimo še vodni dan, samo tekočino, naslednje dopoldne sadje in tekočino in potem na lepem za kosilo - kos mesa (ali česa podobnega, saj ni bistveno) To je za želodec in prebavila šok.Če je mlad in elastičen še gre, pri starejših se pa morda ne prilagodi tako zlahka in na nek način podivja . recimo s pretiranim izločanjem kisline. Tiste "najstarejše" se morda spomnite rekorderke v hujšanju Francke, ki je na lepem izginila s foruma, potem pa se je oglasila z novico, da se je tri mesece zdravila zaradi težav, ki jih je zdravnik povezal z načinom tega prehranjevanja. Žal se ni hotela oglasiti z opisom kaj je pravzaprav dejansko bilo, a iz tistega kar je napisala sklepam, da je bilo enako kot pri meni. Prehranjujem se zelo zdravo, oz. tako kot to sedaj pišejo zdravniki, tako da način kuhe in vrsta hrane nikakor ne moreta vplivati na zadevo. Se pa zahvaljujem za nasvet glede pivskega kvasa, takoj ga grem kupit. Je pa za mano 2-mesečno zdravljenje s tabletami in dieto. Lisa
Pozdravljene! Da je še jaz dodam svoje mnenje.V celoti se skoraj pridružujem mnenju Encijan.Ta način prehranjevanja,ki mu rečemo 3md dieta,se meni zdi dokaj realna zadeva,nikakor pa ne neka drastična prehrana.Lisa,napisala si,kako učijo pri pravem postu.Lahko malce razložiš,kdo to uči in ali je to res pravi post. Kolikor sledim ta forum in učinke diete na ljudeh,vidim,da v 90%,deluje dobro in brez problemov.Grehi se ne štejejo med probleme.Encijan je lepo opisala svoje težave,tudi jaz zase lahko potrdim,da sem menske in močne prebavne težave odpravila ravno z tem načinom prehranjevanja,saj sem pred tem dobesedno porabila kile zdravil,pa nič. Seveda pa se lahko pojavijo ob tej dieti tudi psihične težave,ker je seveda z načinom drugačne prehrane,potrebno spremeniti tudi ostale življenske navade,ki so povazane z celo družino.Za nekoga je to sprejemljivo,za nekoga ni.Pred zaćetkom diete je treba razmisliti tudi o tem. Vsaka sprememba,za katero se odločimo,povzroča malce strahu,ker nam je zadeva nepoznana,nepoznan je tudi rezultat.Če samo zaupamo v to,da smo se pravilno odločili,smo na poti k uspehu. lp vemves
Oh, draga Vemves, jaz sem pa ena stara hujšarica in lani sem s tole dieto shujšala 15kg. V vsem življenju pa več kot trenutno tehtam. Od lani se prehranjujem po tem sistemu. Kar se glave tiče - hvala na vprašanju, je pošlihtana. Kako se pravilno postiti - to boš našla v kakšni od številnih knjig o postenju, pa tudi na forumu je bila ta tema že odprta. Zato o tem res ne bi razpravljala. Dejstvo je, da človeško telo ni ravno stroj, ki ga vklapljaš ali izklapljaš po potrebi. Če si še mlada, predvidevam da si, potem mogoče ne boš imela nobenih problemov, ne glede na to kako se boš prehranjevala. Fino je, če 90% ljudi nima nobenih problemov - dokler si med njimi. Če pa prideš med tistih 10%, je pa majčkeno drugače, saj gre za našo rit. Oglasila sem se samo zato, da bi opozorila na možno posledico (ki se da pozdravit, zahteva pa določene prilagoditve diete - če nam ni edin cilj shujšati ne glede na zdravje). Lisa
Jaz sem bom na to temo samo še enkrat oglasila.Prebrala sem še enkrat svoje prejšne mnjenje,pa nisem nikjer zasledila Lisa,da bi ti postavila vprašanje,če imaš "pošlihtano v glavi". Če pa si ti dobro prebrala moj odgovor,kar pa verjetno nisi,potem ti povem,da ne spadam v krog ljudi,ki lahko glede na svojo starost delajo eksperimente v prehrani.Tudi jaz sem morala večkrat močno stisniti zobe in krivdo za moje težave iskati pri sebi. Kar pa tiče pravilnih postov;ni še bilo tistega,ki bi lahko rekel,da je njego sistem najboljši ali pravi,kot ni še tega,da bi lahko rekel,da je ta dieta najboljša. lp vemves
Hm, Lisa, kaj pa vem, če je meso za kosilo res tak šok za telo. Kaj bi bilo šele, če bi bil zraven še krompir in solata s fižolom. Jaz sem imela težave z želodcem v zadnjih treh letih le, če sem se preveč najedla po naše nepravilno kombinirane hrane, če je je bilo malo, tudi ni bilo problemov. Res, da leta marsikaj prinesejo s sabo, jaz sem že presegla Kristusova leta, Vemves pa bi po letih morda lahko bila celo moja mama (hej, Saška, upam da te nisem preveč postarala), in je najbrž blizu tvojih let (sem pozabila cifre), čeprav je - vsaj, odkar jo jaz poznam - zelo mladostna, po duši in telesu. Sčasoma tudi sama nameravam za zajtrk jesti kaj drugega kot sadje (blizu mi je Monti, ki je malo bolj širok, kar se zajtrkov in kombiniranja tiče), morda bi bila to tudi zate - glede na težave z želodcem - primernejša varianta. A ga nisem še dovolj naštudirala in sem tudi zato trenutno še na tej varianti, ki mi ustreza. Se pa strinjam, da nismo enaki in da vsak po svoje reagira na isto stvar. Zato pa mora vsak najti način prehrane, ki mu ustreza - na žalost ali na srečo s poskušanjem na lastni koži oz. želodcu. Teorij o pravilni prehrani je toliko, da se današnji človek pač hitro izgubi ali pa tava od ene diete do druge. Jaz zase lahko povem še to, da z danes uradno veljavno pravilno prehrano (piramida živil, 5 obrokov na dan itd.) nisem uspela priti do normalne teže, sem jo sicer izgubila okoli 10 kg, ampak naprej pa se ni premaknilo. Upam, da se bodo tvoje težave omilile in boš našla tisto, kar ti ustreza. Francke in njenih težav se pa spomnim, pa tudi ena precej mlada deklica (definitivno pod 30) je potožila o problemih, ampak sem pozabila s čim je že imela težave. Bi bilo zanimivo narediti eno obsežno študijo o vplivu načina takšne in drugačne dietne prehrane na organizem, samo za nas bo že prepozno, ker bomo že vedeli... Lep dan. Encijan Sporočilo je spremenil(a) Encijan dne 20. jul 2006 11:56:22
Hojla! Jaz sem bila pa danes v borovnicah!!!!!!!!!!!!!!! Sem si fajn razmigala svojo leno rit! Jaz pa pravim tako,naj vsak pazi nase in opazuje svoje telo in takoj,ko čutite da je kaj narobe je z dieto najbolje prikiniti. Tudi jaz sem sedaj skoraj že dve leti na tem načinu prehranjevanja,mi zelo odgovarja. Sem tudi mal poskusila z montijem,pa mi nekam ni najbolj odgovarjal,kajti 3md se mi zdi bolj enostavna. Punce imejte se lepo! Lep dan vam želi Marjetka cvetka!
Hvala Encijan za savjet. Bila sam u gužvi pa nisam stigla pojesti sadje ujutro. Sada sam za ručak pojela samo malo svježeg sira ali bez kisele smetane i malo mesa, kos kruha ispod peke te paradajze. Za večeru budem žlicu sira i kumarice. Puno hvala za ideje za obroke. LP! Lidija...
Mene Lisa pa malček moti to, ko praviš, da imamo sadni dan. To ne drži. Temu dnevu se reče vitaminski dan in na ta dan lahko ješ tudi zelenjavo in celo oreščke. Imam to knjigo doma in v njej vse lepo piše, kaj lahko ješ določen dan. Jaz največkrat na ta dan jem popečeno zelenjavo na čisto malo olivnega olja. Ogromno kombinacij je. So pa recepti v tej knjigi čisto za vsak okus. Tole je bilo dobronamerno napisano. Želim ti čimprejšnje okrevanje in veliko uspeha pri zdravljenju. Lady_L tebi pa veeeelllliko sreče uspeha ter ogromno volje še naprej. fakin712

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti