član od 20044272 sporočil
Toben in vsi, ki še nimate izkušenj z ekonomlonci, pa ga boste kupili, polagam vam na srce samo to, da ga NIKOLI ampak res nikoli NE ODPIRAJTE NA SILO! Moja teta, ko je bila še mlada, tega ni vedela in je dobila grozne opekline po celem hrbtu - na srečo se je sklonila, da je špricnilo nad njo in po hrbtu dol. Groza!
Sicer pa je čisto nenevaren, če ga pravilno uporabljate - predno ga odprete, spustite iz njega paro, pa je. Jaz ga skoraj nikoli ne uporabljam, izjema so kake rižotice tu pa tam, kadar se mi nič ne da, bratec pa lačen:) Razen tega, da ga ne smeš odpirat na silo in da skrajša čas, me ni nikoli nihče nič učil o njem, pa ni problem, je čisto navaden lonec:)
Jaz raje uporabljam vok, ker nam je kitajska hrana bolj všeč in je prav tako hitro kuhano, saj je vse narezano na male koščke in se samo prepraži, med tem naredim še omakico, zraven se že kuha priloga, omakico zliješ not, zgostiš, pa je. Poleg tega rajši imamo še malo trdo zelenjavo, ki je verjetno tudi bolj zdrava:)
Malo moraš dobit občutka, koliko časa se kaj kuha not - približno pol časa kot bi se sicer, pa koliko vode je treba dodat - če je boš dodal premalo, se bo prijelo, če pa preveč, se ne bo vsa voda pokuhala. Bolje je dodati preveč in potem brez pokrovke pokuhaš še toliko, daodvečna voda izpari.
Za rižoto nasekljaš eno čebulo, jo postekleniš na olju v ekonomu (še brez pokrovke), dodaš grah in ga še malo popečeš, vmes opereš riž in ga prav tako postekleniš. Priliješ vodo, tako da sega za prst čez hrano, zapreš in spet odpreš čez 10 minut, ko je kuhano. Če še ostane voda, pokuhaš. Različni riži posrkajo različno vode, tole velja za tiste bolj poceni riže (študenti, kaj češ:)...
Kar probajte, ni blema - samo res ne odpirat na silo!
Veri