Prvošolčki in naloga

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

tema odprta - 11. jan 2012 21:43 | ogledi: 24.785 | odgovori: 121

Gotovo vas je nekaj, ki imate letos prvošolčka (ali pa ste ga imeli v zadnjih letih).

Kako vam gre? Kakšni so vaši vtisi?

Naš je bil v vrtcu vedno med najbolj brihtnimi, z bujno domišlijo, komunikativen... Ampak tole... Čisti šok. Vsak dan prinese domov nalogo. To so stvari v zvezkih/delovnih zvezkih, ki jih ni uspel narediti ta dan pri pouku. S tem, da je tudi v podaljšanem bivanju. Pa tega ni malo. Dnevno imamo tudi po 2-3 ure dela! Nekaj časa je bilo manj, zdaj je pa vedno več. Razumem, da ne uspe pobarvati ene risbice ali izračunati nekaj računov. Ampak tole... Se sprašujem, kaj za boga potem dela v šoli, če toliko ostane za doma. In kaj počne njegova učiteljica?

Pa ni problem, da ne bi znal ali razumel. Doma sedim zraven, včasih se zasanja in ga opomnim, ampak naredi pa vse sam, večinoma brez napak. Predstavljam si, da se takole zasanja tudi v šoli, pa kaj drugega počne, ampak menda ne cel dan, pa da tega ne bi nihče opazil?

Ni razvajen, navajen je narediti tudi doma sam stvari, pospraviti za sabo, sam si pripravi stvari za oblečt, spakira šolsko torbo...

In v tem trenutku mu je (na moje začudenje) šola še vedno blazno všeč. Ampak bojim se, da se mu bo kmalu uprla, če bo živel samo še za šolo. Kaj pa otroštvo?

Kaj bi vi naredili?

Ima kdo podobno izkušnjo?

čoko

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

11. jan 2012 21:55

Pa ne bi stopila v šolo? Menda bodo tam o njegovem vedenju vedeli kaj več, kot vemo mi. Njegova učiteljica, recimo. Se o tem z njim kdaj pogovarjaš? Mislim o tem, kaj dela v šoli, kaj delajo drugi? Imajo tudi ostali 2 do 3 ure dela doma?

rimljanka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

11. jan 2012 21:59

Tudi jaz bi na tvojem mestu stopila do učiteljice. Vsekakor se mi ne sliši običajno. Pri nas prvošočki torbe z vsemi knjigami ter zvezki puščajo čez teden v šoli, tako da je včasih težko vedeti, kaj počnejo, saj vse naredijo tam. 

tulka

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

11. jan 2012 22:05

Karkoli mojim staršem ni bilo jasno /"všeč" z mojim osnovnim šolanjem, so s civiliziranim glasom in pristopom reševali s profesorji. So šli na govorilne in rekli, da se jim to in to ne zdi čisto utemeljeno (v tem primeru naloga) in če se jim lahko upraviči/razloži zadeva. Stvari so bile ponavadi jasne po hitrem postopku. Aja pa dokler se je meni zadeva "dopadla" se sploh niso približevali mojim nalogam in obveznostim in tehtali koliko jih je. So samo odgovorili na vprašanje, če sem ga imela. Tako, da taprava referenca bi bil vsekakor učitelj ;)

 

P.S. Itak pa hvala bogu, da so zaposleni, če ne prej mu bo to prav prišlo na faksu, ko nas je mislim, da velik del populacije prvič pošteno udarila zavest, koliko smo se prešvercali v OŠ in SŠ na račun "brihtnosti" (in s tem pomanjkanja dejanskega dela). Ko se na faksu rešiš ene obveznosti in v istem trenutku pokasiraš 2 novi, si res želiš, da bi te oreng preganjali od malih nog naprej.  

Viva Meier

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

11. jan 2012 22:08

Meni je bolj čudno, da učiteljica ne izrazi želje po pogovoru s tabo. Ker iz tega kar praviš bi lahko zaključila, da tvoj prvošolček v šoli ničesar ne naredi, kar pa močno dvomim. Seveda ne more po devetih urah prebitih v šoli tako obremenjen še doma. Saj ni čudno, da se zamisli in odtava v svoj svet.

Pojdi v šolo in se temeljito pogovori in posvetuj z učiteljico, mogoče pa še s kako mamo, ki ima otroka v istem razredu. Kako pri njih izgledajo popoldnevi ali je kaj prostega časa.

 

zeta

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

11. jan 2012 22:15

Čoko, pa tvoj prvošolček kaj "pojamra" zaradi tega? Ali se zdi njemu čisto normalno, da pač doma dela nalogo toliko časa?

Ne zameri, ne bi rada provocirala, sprašujem zato, ker se mi zdi, da včasih starši izhajamo preveč iz nekih svoji pričakovanj in sploh ne opazimo, da se otroku tisto ne zdi "nič takega". Na tvojem mestu bi šla na govorilne k razredničarki in jo povprašala, kako otrok v razredu sodeluje in  kakšno se zdi njegovo delo njej. Tako boš vsaj videla ali so tvoje domneve, da se "zasanja" upravičene ali ne. Mogoče je pa med poukom čisto drugačen in mu doma preprosto zmanjka energije in volje za domačo nalogo? Morda je pa res tip, ki vse počne zelo počasi in zasanjano?
No, prave odgovore boš vsekakor dobila v šoli pri njegovih učiteljih, ti ga spremljajo vsak dan in ti bodo znali opisati, kako je med poukom.
Malo čudno se mi sicer zdi, da otroci vsaj večine naloge ne naredijo že v podaljšanem bivanju. Ni obvezno, je pa ponavadi tako, da poleg kosila, igre na prostem itd. del časa v podaljšanem namenijo tudi temu, da ob vzpodbudi učiteljice naredijo tudi domačo nalogo. Vendar se verjetno sistem dela v podaljšanem bivanju razlikuje od šole do šole, od učitelja do učitelja, tako da je recimo moja izkušnja lahko popolnoma drugačna od drugih. ki se bodo oglasili v tej temi.

Moja dva sta na lastno željo obiskovala podaljšano bivanje do 5. razreda. Nekje od prvega do tretjega razreda sta vedno vso nalogo naredila že tam - to je bilo pri nas nekaj samoumevnega (razen, če je bilo treba prinesti kaj od doma, ali narediti kaj takega, kar se pač v šoli ni dalo - prebrati knjigo ...).

Ampak v prvem razredu pa se res ne spomnim, da bi imela otroka 2-3 ure domačega dela na dan. To se niti sedaj, ko je sin v osmem razredu, ne dogaja vsakodnevno. Kolikor se spomnim, so v prvem razredu vadili pisanje števil, pa kaj narisali, pa se učili črk, skupaj s starši brali knjige za "bralnega palčka" in namesto prave obnove naredili ilustracijo zgodbe in podobno. Za domačo nalogo je bilo recimo prinesti od doma kak material za izdelovanje česa, pa jesensko listje in podobno - skratka, meni se je zdelo, da so domače naloge v prvem razredu namenjene temu, da otrok začne poslušati navodila, si zapomniti zadolžitve in se jih naučiti izpolnjevati.
Ne vem ... ali se je v sedmih letih kaj tako spremenilo ali pa ima učiteljica tvojega prvošolčka popolnoma drugačne zahteve kot naše učiteljice - ali pa smo bili mi vsi skupaj bolj "flegma" ali pa nismo imeli nekih posebnih pričakovanj ... res ne vem, samo spomnim pa se dobro, da se nam ob vstopu otrok v šolo življenje ni nič kaj dosti spremenilo, kar se prostega časa popoldan tiče..

No, prosim, da moje navedbe vzameš "z rezervo", ker je od tega, kar sta bila moja dva v prvem razredu OŠ devet oz. sedem let. Takrat je bilo tako in malo več "sedenja za knjigami" se je začelo nekako s četrtim razredom, ko je snov postala veliko bolj obsežna in tudi samostojnega domačega dela se je zahtevalo več. Prvi trije razredi pa ... kot da naša dva ne bi imela nalog, vse sta očitno že sama opravila v PB, doma sta le pokazala, kaj so delali v šoli, pa kaj je bilo za nalogo in to je bilo večinoma to. Pa sta popolnoma povprečna otroka, ne mislit, da govorim o kakih pridnih, nadvse ubogljivih angelčkih ... zdaj, ko sta že velika je treba včasih kar zaropotati, da izpolnita svoje domače obveznosti, pospravljata itd.

kakorkoli, res ti svetujem, da se o vsem lepo pogovoriš z razredničarko in učiteljico PB, da ne boš sama zase tuhtala in ugibala po nepotrebnem. Morda pa le ni tako hudo, kot se zdi na prvi pogled :) Pa lepe šolske dni želim tvojemu nadobudnežu

Mojca

drejkaa  

član od: 18.3.2011

sporočila: 18

11. jan 2012 22:16

Pri nas otroci do tretjega razreda puščajo torbice v šoli,konec tedna pa jih prinesejo domov,da lahko starši pregledamo tekoče delo.Ne vem,kako naj bi prvošolček imel toliko naloge,če pa je prvi razred namenjen ˝spoznavanju˝s šolo,poukom,..

Vsekakor stopi v šolo,še prej pa se pomeni s katerim od staršev,katerih otrok hodi s tvojim k pouku.Pa na kakšnih govorilnih urah si tudi že bila,ne?

drejkaa

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

12. jan 2012 7:28

Govorilne ure so vsak mesec, povprašaj tam.

 

Naš prvošolček vsak dan (načeloma) prinese domačo nalogo. Kakšno grafomotorično vajo, pisanje številk, par računov ... Največ časa vzame gruntanje, kaj narisati na neko črko (mimogrede, kdo bi si mislil, da je recimo na črko A tako malo reči, ki jih lahko narišeš - avto, avtobus, ananas, antena, potem se pa skoraj že konča). Naloga mu v povprečju vzame 10 do 15 minut. Tudi tretješolki ne dosti več.

 

Mislim, da je dobro, da imajo tudi prvošolci nalogo, saj se s tem navajajo na odgovornosti. Čeprav dve do tri ure je res veliko - nemogoče se mi zdi. Tukaj res nekaj ne štima - ker še šolskega pisanja ni za toliko časa v prvem razredu - je bolj igra, razgovor ...

 

Jaz še nikoli nisem zraven otroka sedela pri delanju domače naloge. Naloga je izključno njegova (jaz to pred otrokom opravičim, da jaz sem svoje domače naloge vse opravila, zdaj je on na vrsti). Sem vedno v bližini za kakšna vprašanja (za ugotavljanje samostalnikov na črko E, recimo), drugače pa ni nobene potrebe. Mislim, da recimo pri grafomotoričnih nalogah ni potrebno sedeti zraven - če je kaka vijuga bolj hojladri, jo pač na koncu pobrišeš in otrok naredi novo. Ali pa pustiš. Tudi pri računskih nalogah ni potrebe - sploh če, kot praviš, naredi brez napak. Če ima težave, vadita računanje (v prvem razredu se da fino z bomboni: imaš tri bombone, bratec ti da še dva, koliko jih imaš. Ali bratec ti vzame dva ... otroci hitro dojamejo bombone :) ).

 

Dokler fant rad hodi v šolo, je po moje v redu. Res se pa moraš pogovoriti še s kom - kakim staršem, recimo, kako je pri njih. Nikakor pa ne prosim lepo šimfati učiteljice pred otrokom, kakšna je, koliko naloge jim daje ali kar koli drugega. Otroke so same oči in ušesa in če starši rečejo, potem bo že držalo. Ravno pred kakim tednom je sosed kritiziral učiteljico, njegov četrtošolec je zraven stal in 'snemal'. Taisti učenec je znan po svojih izgredih in nemirih v šoli. Učitelj tako izgubi svojo že tako majavo avtoriteto že v nižjih razredih. Vsi kdaj koga 'šimfamo', a pred otrokom je to strogo prepovedano. No tole samo 'za zraven'.

Atina

volkulja  

član od: 18.11.2009

sporočila: 29

12. jan 2012 8:31

Tudi naš prvošolček se ukvarja z domačiči nalogami, za katere porabiva precej časa, ki bi moral biti njegov prosti čas. Res je, da vadiva še grafomotoriko, a menim, da je današnja šola daleč od tega kar predstavljajo. Večino dela se prenaša na dom. Če ga doma ne pripravim, naslednji dan dobiva napisano: vadi,.... Pogovarjala sem se tudi z drugimi starši in so mi povedali podobno, tako, da z našim ni nič narobe. Na pogovornih urah je vse o.k: posluša, je priden,.... Otrok mi tudi pove, da je v šoli delal, ampak ni uspel dokončati.

Vendar pa sedenje doma razumem kot priprava na kasnejše "učenje", ko bo potrebno res sedeti (kot ugotavlja Viva M.) kajti takrat ga ne bo mogoče pripraviti na to, če ne bo tega poznal že od prej.

Midva si popestrive te urice s kakšnim Duhcem (revija) ali čem podobnim, da se otrok malo sprosti.

P.S: Nam so rekli, da kljub temu, da so otroci v PB, morajo še starši preveriti domače naloge, ker ima PB svoj program in ni 100%, da so domače naloge narejene- toliko v vednost.

Pa veliko uspeha in pridnega dela v naprej. Tudi naš je vesel v šoli, kar je vzpodbudno ali ne??

Lp

volkulja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

12. jan 2012 9:55

Atina, kaj pa ablak? 

 

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

12. jan 2012 12:30

volkulja je napisal/a:

 

P.S: Nam so rekli, da kljub temu, da so otroci v PB, morajo še starši preveriti domače naloge, ker ima PB svoj program in ni 100%, da so domače naloge narejene- toliko v vednost.

 


volkulja

Seveda, tudi ni obvezno, da otrok domače naloge tam sploh dela (in normalnio je, da doma staršem pokaže, kaj je naredil, kaj še mora narediti ...). Pa vendar so v prvošolčki v PB povprečno 3-4 ure! Pouk končajo relativno zgodaj (okoli 11.30), po kosilu gredo malo na igrišče, nekaj časa je namenjeno  raznim ustvarjalnim projektom, gibanju, nekateri gredo h kakemu krožku ipd., vmes pa je logično, da se najde urica tudi za domačo nalogo. Če sklepam po svojih otrokih, ki sta (tako kot večina ostalih) iz PB odhajala, ko so starši pač hodili iz služb in to je pomenilo pribl. 15.30 uro, sta prebila v podaljšanem bivanju cele 4 ure. Skupno sta bila torej v šoli skoraj 8 ur, to pa je že delovnik za odraslega človeka.

Zato smo bili pri nas doma zelo zadovoljni, ko so učiteljice PB predlagale, da bodo poskušale vse otroke vzpodbujati, da nalogo skupaj naredijo že v šoli (nikogar pa ne silile, če res ne bi želel). Meni se je zdelo logično, da otrok prve triade devetletke pač ne more kar celega dneva porabiti za šolske obveznosti, poleg tega pa sta oba po malo "pavze" na igrišču oz. v telovadnici, nalogo v PB brez problema naredila. Tako količinsko kot časovno ni bilo videti, da bi bilo dom. naloge toliko, kot opisuje Čoko. Skratka, pri nas smo se vsi starši strinjali s tem, da otroci del časa v PB porabijo za izdelavo domače naloge, doma pa skupaj še vse pogledamo oz. otrok pač dokonča.


Ko pride šest, sedemletni otrok po osmih urah domov, je jasno, da za morebitne ostanke domače naloge nima več dosti volje in energije. Ne predstavljam pa si, da bi po tem 8 urnem delavniku še doma 2 - 3 ure sedel za zvezki. Ne v prvem razredu OŠ! To mora početi moja hči v prvem letniku srednje šole. pa še to zadari tega, ker jo poleg sprotnega učenja čaka veliko praktičnega dela.

 

Čoko, upam, da nam boš napisala, kaj si izvedela v šoli. Meni se zdi to, kar si napisala o času, ki ga porabi otrok za dom. nalogo tako veliko, da me prav zanima, kako teče tale prvi razred v vaši šoli. Ker če je otrok res že sedaj tako okupiran (ves dan), je človeka lahko res strah, kaj šele bo v višjih razredih.

Saj pravim, tole, kar si opisala, je zaposlitev moje petnajstletnice v srednji šoli.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti