V zgodbi z Andrejem je nekaj zamolčanega, skritega. Andrej je mlad moški, ki je izjemno delavenen, vzdržljiv in urejen. Če ste spregledali njegove zlaganje oblek, deke in obutve. Videti je trdna osebnost, ne boji se teme in samota ni tisto, kar bi ga pognalo v beg. Mislim, da je Likovičeva dobila svojo sceno. Odnos posestnikov do dninrajev, ki so garali za skorjo kruha. Prvi dan je Andrej garal ko črna živina, ni imel časa, da se naje ( vprašanje, kaj je imel za hrano), pa ni opravil dela. Če primerjam odnos gospodarja do Mateja, ki si ni zapomnil, o kam pokositi, kako naj zgradijo kurnik, kaj šele preprosto mero 2 x 1 m, če je bil zadovoljen z gorzljivo steho na klobuk za ovce, ki je bila zgrajena v nasprotju z navodili, ker si Vale ni zapomnila in odnos posestnika do Andreja, ki je vložil ves čas in izjemn trud za opravljeno delo, vidimo razliko. Gospodar je sicer imel pripombe, vendar so dobili plačilo brez očitanja, preganjalka sužnejev, Likovilčeva pa je obe glavi družine hvalila čez zeleno deteljo. Odnos posestnika, torej tudi gospodarja, pa je bil do Andreja povsem neprimeren. Naložili so mu preveč dela, da mu ne bi bilo treba plačati. Koliko dela so mu naložili drugi dan, ne vem, ker ni povedal, ali pa je, pa nočejo pokazati. Prepričana pa sem, da ne bi nikoli zaslužil 20 €, ker je ocenil, da je dela preveč. Zdaj ima Ežoj svoj kapitalizem. Delaš kot črna živina, pa nikoli ni dovolj in nimaš za preživetje, ker gospodar- kapitalist, hoče da se dela brezplačno. Tako kot prodajalke, ki ne naredijo nikoli dovolj, zato jim očitajo đe tisto mizerno plačo, s katerimi ne morejo ne živet in ne umret. Zgodbo o požrešnih in izkoriščevalskih kmetih, bi lahko povedal marsikdo, predvem pa je tako spet zdaj. Prepričana sem, da Andrej tistega orodja ni odvrgel kar nekje in imam vtis, da so ga naknadno nastavili. Niso pokazali, kaj je Andrej povedal v kamero, preden je odšel. Sumim, d aje še nekaj, kar je Andreju dvignilo pokrov in se imenuje " režija". Pa ne vem kaj in najbrž ne bom nikoli izvedela. Se pa sprašujem, koliko cekonov bi morali prinesti nazaj, če bi šla služit Esada, ki je. Ah, kaj bi o tem. Andrej je fant, kateremu bi bila s ponosom mama, tudi tašča. Esade in Vlaste pa ne bi imela niti za sosedo,zaposlila pa jih sploh ne bi. Me pa zanima nova scena, ko se vrne gestapovski Matej. Opazila sem še nekaj. Zakaj udeleženci vedno odgovorijo na vprašanja pravilno, tako da imam vtis, da za svoje ravnanje dobijo kako skrivno poslanstvo. Zmagala bo Vlasta, ker bo meglena Miša odmaglila. Trenutek potem, ko je ugotovila, da niso ena sama ljubeča družina, ampak rivali.
F r i n a
|