Mene bolj kot vse drugo pri tej zadevi privlači način življenja in delo kakor poteka na tej kmetiji, ter pogled na božansko panoramo, ki jo sem in tja prilkažejo.
Ob gledanju me obhaja nekakšna nostalgija za kmetijami, kot so nekoč bile. Kjer so roke na podagi izkušenj več rodov znale narediti čudeže. Danes so kmetije nekaj povsem drugega. Prave majhne proizvodnje, kjer se bolj ali manj skoraj bi lahko rekli industrijsko, prideluje več in več hrane ali kar koli že. Takšne idile kot jo vidimo pravkar v tem resničnostnem šovu, skoraj že ni več. Morda le še kje na nerazvitem koncu, kjer delajo bolj za lastno prehrano in preživetje.
Delo je seveda lažje, ker je strojno, marsikakšna ročna spretnost in znanje pa je šlo v pozabo na račun tega. Tudi odnosi. Glava družine tudi ne obstaja v tako izraziti vlogi na današnjih kmetijah. Hlapci in dekle pa so hvala bogu že zdavnaj pozabljeni. Na kmetihjah sedaj delajo večinoma le ožji člani družine, tuja delavna sila pa skoraj ne obstaja več, ker ob strojih tudi ni več potrebna.
Je pač tako, več idile, manj denarja. Pehanje za zaslužkom je spremenilo vse, tako v mestih, kot tudi na podeželju. Žal.
kara