Kulinarika.net - zdravje: Zdaj je pravi čas za kostanj

Zdaj je pravi čas za kostanj

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Kostanjeve zdravilne in hranilne prednosti so poznali že v starih časih. Cenili so ga predvsem v Sredozemlju, pa tudi v Sloveniji, kjer je kostanj v jesenskem in zimskem času predstavljal glavni vir hrane. Iz njega so pripravljali številne jedi, ki so danes večinoma pozabljene, vendar pa kostanj spet pridobiva na veljavi predvsem v Franciji in Italiji.

BOGAT Z MINERALI IN VITAMINI

Kostanj ima visoko energijsko vrednost in odlično mineralno sestavo, ki je odvisna od zemlje, v kateri raste drevo. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, zelo malo maščob in manj kot deset odstotkov beljakovin. Bogat je z nekaterimi vitamini skupine B, predvsem z vitaminom B6, v sebi pa skriva tudi nekaj vitamina C in A. V kostanju so številni pomembni elementi v sledovih, v njem pa najdemo tudi folno kislino, kalij in fosfor. Več kalorij ima pečen kostanj, kuhan pa je precej manj kaloričen.

Zaradi svoje sestave in prehranske vrednosti je kostanj zelo primerna hrana za otroke, športnike, starejše in vse, ki so izpostavljeni večjim telesnim naporom.

kostanj.jpg

NABERIMO GA V GOZDU

V Sloveniji imamo srečo, ker lahko kostanj nabiramo v gozdu in se hkrati nadihamo svežega zraka. Svež kostanj pa lahko jeseni kupimo tudi na tržnici ali v vsaki večji trgovini. Pri nakupu kostanja moramo paziti na velikost in težo plodov. Izberemo čim večje in preverimo, da na lupini ni majhnih luknjic, saj to pomeni, da so v kostanjih ličinke. Velikost in teža morata biti usklajeni, saj so lahki plodovi lahko votli in puhli. Kostanj, ki ga ne porabimo takoj, bo po nekaj dneh postal še slajši.

V hladilniku jih lahko hranimo največ dva tedna. Kostanj pa lahko tudi preprosto zmrznemo. Izberemo velike in zdrave plodove, ki jim v lupino na spodnji strani zarežemo križ in jih nato zapakiramo v vrečke.

STE ŽE SLIŠALI ZA KOSTANJEVO MOKO?

Če smo kostanj nekaj časa hranili v hladilniku ali v kleti, ga za kakšno uro namočimo v mlačno vodo, da lupina spet nabrekne, saj ga bomo tako lažje pripravili, kostanj pa bo bolj okusen.

Včasih so kostanj tudi sušili in nato iz njega pridobivali kostanjevo moko. Kostanjevo moko lahko uporabimo za pripravo odličnih omak, juh, sladic, kruha in testenin. Kostanjeva moka je odlično ��ivilo, saj je lahko prebavljiva in prijetnega okusa. Primerna je tudi za ljudi, ki imajo okvare ledvic in srčno – žilnega sistema, saj je bogata s kalijem in vsebuje malo natrija.

Kmalu bo tu martinovo, ko se dobro je in pije. Na takšni pojedini pa ne sme manjkati tudi martinova gos. Letos jo lahko postrežete z odličnim nadevom iz kostanja.

SKUHAJMO KOSTANJEVO MARMELADO

Kostanj si lahko privoščimo pečen ali kuhan, lahko pa iz njega skuhamo odlično marmelado. V nekaterih trgovinah lahko kupimo zamrznjen kostanjev pire, ki je zelo primeren za pripravo okusnih sladic. Za posebno poslastico pa velja kandirani kostanj, ki ga pogosto uporabijo za okusno dekoracijo na slavnostnih tortah.

 kostanj_2.jpg

BLAGODEJEN ZA DIHALA IN KRČNE ŽILE

Kostanj je ne le zelo okusen in hranljiv, temveč tudi zdravilen. Cenili so ga že stari Grki.

Kostanjeve pripravke lahko uporabljamo tudi pri težavah s krčnimi žilami.

Za zdravljenje dihalnih in želodčnih težav se uporablja kostanjevo listje, saj iz njega lahko naredimo poparke in obkladke, s katerimi lahko blažimo simptome bronhitisa in napade oslovskega kašlja. Ne smemo pa pozabiti na kostanjev med, ki tudi blagodejno vpliva na dihala.

 

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Penny92
MOJ vrteta
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »