Kulinarika.net - intervju: Vida Petrovčič

Vida Petrovčič

intervju

Pogovarjali smo se z gospo Vido Petrovčič, novinarko RTV, ki je napisala tri kulinarične knjige o hujšanju.

Veseli me, da se tako cenjena novinarka ukvarja tudi s kulinariko. Izdali ste dve knjigi? Kaj pišete v njih?

Napisala sem tri knjige, v katerih opisujem svojo osebno izkušnjo s hujšanjem. To so Shujšajmo skupaj, Skuhajmo skupaj in 70 najboljših receptov za hujšanje. Zgodba mojih knjig je pravzaprav preprosta. Kot je znano, sem v osmih mesecih pred petimi leti shujšala za 25 kilogramov. O tem hujšanju sem dala veliko intervjujev. Kljub temu so me ljudje neprestano spraševali, kako mi je to uspelo. Zato sem napisala najprej knjigo Shujšajmo skupaj, ki je prava uspešnica, saj je bilo prodanih že 10 tisoč izvodov. V njej opisujem, kako sem shujšala in odgovarjam na vprašanje, ki mi ga neprestano zastavljajo, kaj sem jedla. V knjigi sem torej opisala svoje jedilnike ter ponudila bralcem in bralkam, da tudi sami pišejo svoj dnevnik hujšanja. Ta je izšel kasneje tudi kot samostojen delovni zvezek z naslovom Vidini dnevi. V drugi knjigi Skuhajmo skupaj opisujem, kako je mogoče "preživeti" z dietno hrano v družini, kjer hujša samo en član, ponavadi je to gospodinja, ki mora kupovati in kuhati za druge, ne da bi sama vse to jedla. V tretji knjigi opisujem svojih 70 receptov, ki ne redijo, čeprav so okusni in pestri. Velikokrat se namreč zgodi, da se dietne hrane naveličamo pa tudi v družbi jo težko ponudimo. Moji recepti pa so domači, slovenski, so okusni, pestri in ne redijo.

Shujšala sem tako, da sem jedla in še danes jem živila z nizkim glikemičnim indeksom, torej živila, pri katerih po zaužitju morebitni sladkor zelo pozno preide v našo kri, zato ne sprožajo velike količine insulina in ne redijo. Zelo visok glikemični indeks imajo zato: sladkor, živila iz bele moke, skratka "slabi ogljikovi hidrati", mednje sodi tudi alkohol. Če črtamo ta živila iz svojega jedilnika, zagotovo shujšamo.

Zasloveli ste z uspešnim hujšanjem? Kako ste to dosegli?

Shujšala sem tako, da sem jedla in še danes jem živila z nizkim glikemičnim indeksom, torej živila, pri katerih po zaužitju morebitni sladkor zelo pozno preide v našo kri, zato ne sprožajo velike količine insulina in ne redijo. Zelo visok glikemični indeks imajo zato: sladkor, živila iz bele moke, skratka "slabi ogljikovi hidrati", mednje sodi tudi alkohol. Če črtamo ta živila iz svojega jedilnika, zagotovo shujšamo.

Kaj menite, kakšna je hrana v Sloveniji? Zdrava, nezdrava, preobilna itd.?

Hrana v Sloveniji je pestra in zanimiva. Je zelo lokalno obarvana. Na splošno bi lahko rekla, da je na Štajerskem, po mojem osebnem mnenju, preveč mastna, na Gorenjsakem in na Dolenjskem ima, po mojem mnenju, več ogljikovih hidratov, kot jih potrebujemo, še najbolj primerna je primorska hrana, ki vsebuje ribe, oljčno olje, veliko zelenjave in sadja. To so seveda zgodovinske značilnosti naše kulinarike, ki pa so danes, spričo trgovinskih centrov, v katerih je mogoče kupiti jagode decembra in tanzanijskega oštriža sredi Ljubljane, že precehj zabrisane. Danes je naša hrana tudi globalna, gensko spremenjena, klonirana, to pa mene osebno bolj skrbi kot njena kalorična vrednost ali vsebnost ogljikovih hidratov. Poleg tega se nam lahko zgodi, da bomo spričo vse slabših socialnih razmer, vse bolj posegali po ceneni hrani revežev, kar pa spet ne bo najbolj zdravo.

Kaj priporočate Slovencem, kako naj se zdravo hranijo? Kako vplivajo starost, spol in dnevne aktivnosti na prehranjevanje?

Slovencem priporočam, da jedo malo in dobro, torej proteine in vitamine, naj veliko pijejo, a ne alkohola. S starostjo pravzaprav potrebujemo vse manj hrane, zato se lahko kakšen dan tudi postimo. Z žlico, vilicami in nožem si namreč lahko skopljemo grob. Včasih lahko kakšen obrok tudi spustimo in gremo raje na sprehod na svež zrak. Še posebej je pomembno, da se pravilno hranijo ženskein to svojim življenjskim in hormonskim obdobjem primerno. Moškim svetujem predvsem opustitev alkohola, ženskam pa opustitev sladkarij. Nobene potrebe ni, da bi svoja čustva hranili s hrano.

Kaj pa sami najrajši jeste? Sami pripravljate obroke? V katere restravracije pa najrajši zahajate?

Sama vsak dan kuham doma, najraje jem ribe in sadje ter pijem kefir. Če pa zavijem v restavracijo, je to španska in mehiška, v tujini pa japonska.

Najlepša hvala za vaše odgovore.


Število ogledov strani: 43875

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrteta
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti