,rižote

Rižota z regratom in panceto

enostavno in predvsem zdravo

Rižota z regratom in panceto
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1/2 kg regrata

malo kraške ali domače pancete

1 skodelica (od bele kave) riža

večja čebula

1/2 dl belega vina

2-3 stroki česna

malo sladke smetane

parmezan

sol, poper, malo vegete

olivno olje (lahko tudi navadno )

Postopek

Na vroče olje damo na drobno narezano panceto. Ko se malo prepraži, dodamo sesekljano čebulo in česen in počasi pražimo, da lepo porjavi. Nato damo očiščen in opran regrat (obvezno surov, ker je škoda, da vsi vitamini in minerali odplavajo z vodo stran) in vse skupaj lepo dušimo naprej. Po malem dolivamo vodo in dušimo do mehkega ter dodamo vino. Po želji damo malo sladke smetane, da malo zmanjša grenkobo regrata.

Nato dodamo riž, pomešamo in zalijemo s 3 skodelicami vode (količina riža plus trikratna količina vode ) ter počasi kuhamo cca. 20 minut. Pustimo še 5 minut pokrito, da se riž malo spočije. Po želji potresemo s parmezanom.


Opombe

Narava nam ponuja ta dragoceni vir vitaminov in mineralov, škoda bi bilo ne izkoristiti jih. In še enkrat, če le morete, ne kuhajte prej regrata, špargljev, špinače itn., ker večina hranljivih snovi ostane v vodi, ki jo na koncu zlijemo proč.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

neznan uporabnik

Objavljeno 25.3.2011 ob 11:14

To verjamem, v zvezi z jezikom..

Ampak konkretno panceta se meni pač ne zdi kar tako ena slanina, recimo Dolenjska panceta? Če rečem slanina, je to lahko marsikatera slanina. In v tem receptu mi sploh ne bi šla skupaj krušna slanina in belo vino, recimo.

Ne mislim komplicirati, Ribica, lepo, da skrbiš za jezik :)

Panceta da tej rižoti posebno aromo (kot tudi špargljem itd.....nasprotno je pa bolj slab nadomestek za pršutovo kost v bobičih)

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 25.3.2011 ob 12:13

A si že probala kuhat pršutovo kost v kaki jedi Japaja ?

neznan uporabnik

Objavljeno 25.3.2011 ob 12:16

Seveda, Hedonist. Prav za bobiče se vedno potrudim in žicam tisto kost in delam reklamo, naj mi jo prišparajo, ko bojo pršut pojedli....je pa to delikatna zadeva, če ni oldtimersko posušen pršut, zna ena zelena plesniva brozga ven udarit, fuj! Sem enkrat samkrat vrgla cel pisker bobičev vstran in od takrat naprej sem zelo previdna.

Bi bila dobra tudi pri "tučenu", neke vrste sladkem zelju oz. kao bolj grobem pireju iz zelja (ohrovta) in krompirja....

In ti, si jo že kdaj uporabil? (pa ne v bojne namene, hihi...)

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 25.3.2011 ob 17:01

Ja, sej zato sem te vprašal. Vsako leto kupim pršut pri enem in istem proizvajalcu v Šepuljah in je z eno besedo odličen. Ampak kost je pa živa groza. Sem poln zanosa prvič hotel obogatiti mineštro natanko tako kot sem bral v številnih zapisih ("pršutno kost so na koncu, ko na njej ni bilo več kaj za obrezat skuhali in z njo obogatili marsikatero jed. V času lakote (vemo kdaj je to bilo) je šla stvar tako daleč, da so si jo sosede posojale med seboj in je tako pristala v večih loncih in po, je bila ta jed božanska , grozno dobra...."!). Klinc, nič od tega se ni zgodilo meni pa naj sem kuhal kost od tega mojega privatnega proizvajalca ali pa od MIP-a kjer sem tudi včasih kupil kako nogo. In zdaj ne vem, kaj je res in kaj ne. Je ta nesrečna kost sploh užitna? Je vse skupaj ena velika natega ?

Bom pa neizmerno srečen, če bom nekje lahko v živo probal kako jed, v kateri se je kuhala kost od pršuta in da bo to sploh užitno.

lp

KuharicaStoja  

kuha že od: 25.1.2011

Št. objav: 45

Objavljeno 25.3.2011 ob 22:06

Poskusite jo prvo dobro oprat v hladni vodi,potem malo pokuhati, in vodo zliti stran,. da gre grenkoba iz kosti ven.Potem pa dati v mineštro ,pasulj ali bobiče .Dobra je tudi v kislem zelju .

Lp

flan  

kuha že od: 31.5.2012

Št. objav: 91

Objavljeno 13.3.2013 ob 17:33

mmm, njami!!

Tole se pa dobro sliši.

Sezona regrata je pri nas že začela.....tako da bodo za vikend zopet dobrote na mizi.

Sicer pa regrat jemo tudi kuhan in zabeljen kot solato ali

ocvrtega z jajci - dokler še ni špargljev na voljo ;)

Hvala za super idejo, flan

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.