kuhanje,praženje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,glavne jedi,priloge,tople predjedi,zelenjavne jedi,kosilo,malica,večerja

Ajdova kaša z zelenjavo

mamamia  Izvor: Slovenija
Ajdova kaša z zelenjavo
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za osem oseb

40 dag ajdove kaše

ena čebula

trije stroki česna

po ena zelena in rdeča paprika

sesekljan por

sol, poper

belo olje

po želji malo vegete ali jušne kocke

Postopek

Na olju prepražimo čebulo in dodamo ajdovo kašo. Prepražimo, med mešanjem dodamo strt česen in jušno kocko ali potresemo z malo vegete (če te ne uporabljamo, pa zgolj s soljo). Zalijemo z vodo (dvakrat toliko vode kot je kaše), premešamo in zmanjšamo ogenj, potem na srednji vročini kašo dušimo do mehkega. Tik preden ugasnemo ogenj, vmešamo v kašo na drobne kocke sesekljano papriko in por, solimo in popramo po želji ter pokrito pustimo stati okoli deset minut.

Če bomo kašo postregli kot solato, jo, ko se ohladi, zalijemo z bučnim oljem in kisom (ali z balzamicom) ter dobro premešamo.


Opombe

Tako pripravljeno kašo lahko postrežemo kot toplo predjed, lahko tudi kot prilogo kakšnemu mesu v omaki ali pa hladno kot solato. Nič ni narobe, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo, grah recimo ali stročji fižol in cvetačo, pač po okusu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 15.1.2006 ob 14:08

Mamamia, dobra ideja za popestritev zimskih dni in razbremenitev organizma od mesnih jedi,oz.kot priloga le teh. Za solato uporabim kuhano ajdovo kašo,narezano rdečo,zeleno in rumeno svežo papriko,malo kuhane koruze ali fižola.Za preliv pa oljčno olje,čebulo,kis,sol,poper,žličko kisle smetane,česen in sesekljan peteršilj,male paradižnike za okras na listih zelene solate kot podlaga za ajdovo solato.

Ajda - kot kaša ali moka po katerih se pripravljajo izvrstne dobrote je zelo zdrava jed,na žalost pri nas premalo uporabljena na vsakdanjih jedilnikih.

Ocena odlično in pričakujem še več tvojih dobrih receptov.LP ljubiteljem ajde Škarpina

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 15.1.2006 ob 14:54

Imaš pa dobro ime, ravno včeraj sem jo pojedla, in to kuhano... Ajdovo kašo pa imamo tudi mi zelor adi, samo da jaz ne smem dodajati kisle smetane (zaradi stroge diete), tudi koruzi se moram izogibati, ostalo pa ja...Pozdrav, Mamamia

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 15.1.2006 ob 16:00

Jezen

Značilno za škarpino - dobra in nevarna(tudi zase lahko to rečem.Sem preveč dobra in znajo izkoriščat mojo potrpežljivost,vendar ko mi je dovolj pa bolje,da bežijo - sem strupena kot škarpina),ter zelo okusna riba,ki jo imam razen lista,kovača in škampov najraje.

Povej še kakšen recept z ajdovo kašo.

Za vegetarijance se pripravlja dober kašnato-zelenjavni narastek,ki se tudi dobro poda k raznim vrstam mesa prelitega z omako(seveda jaz zopet uporabim kislo ali sladko smetano),kar pa za diete ni primerno.

Obožujem vse kar je od ajde.Od kruha,žgancev,potice.....

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 15.1.2006 ob 16:54

Ajdovo kašo lahko pripraviš tudi z jurčki, isti sistem kot rižota, le da se da za začimbo majaron.

Sladka varianta pa je dušena kaša, dela se na vodi, potem pa se vmešajo narezana jabolka, se doda malo masla, pa cimet, sladkor in se zduši do konca, da je vse lepo mehko in okusi prepojeni. Meni je zdaj to sladica, brez masla, jasno...

Uh, jaz obožujem škarpino, potem pa sledi arbun, za njim brancin, tudi lista in kovača se ne branim, in pa skušo imam rada, pa naj se čuje še tako bogokletno za ljubitelje belih rib...Škampi pa...njami, njami, sploh, ker so mi dovoljeni...Mamamia

Katja  

kuha že od: 26.2.2002

Št. objav: 7

Objavljeno 15.1.2006 ob 19:50

Zelo vesel

njam...... kako dobro

Teka  

kuha že od: 21.8.2005

Št. objav: 1151

Objavljeno 15.1.2006 ob 20:00

Škarpina,če ti bo prišlo kaj zaprav:http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5541

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 15.1.2006 ob 21:18

Zelo vesel

Hvala,hvala,hvala,res ste zlate s svojimi idejami in načinom priprave - odlične kuharice. LP

recepti  

kuha že od: 29.6.2004

Št. objav: 22

Objavljeno 16.1.2006 ob 7:29

Ajdovo kašo lahko pred kuhanjem damo v vročo pečico, kar na pekač, toliko časa, da malo zadiši po kaši. To lahko naredimo tudi v ponvi - na štedilniku. Jed bo tako še bolj okusna.

galyka  

kuha že od: 13.10.2004

Št. objav: 992

Objavljeno 5.6.2006 ob 20:33

Zelo vesel

Odlično, pet. Naredila danes za večjo družbo in je bilo zelo pohvaljeno. Sem pa dala namesto navadne jušne kocke zelenjavno, tisto brez konzervansov.

aki  

kuha že od: 23.4.2004

Št. objav: 1330

Objavljeno 5.6.2006 ob 22:48

Zelo vesel

Pogosto delam ajdovo kašo z zelenjavo, toda ta danes je bila res zelo dobra.Tudi sama bom v prihodnje dodala jušno kocko in balzamični kis.Čista petka za mamamio in Marijo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.