Domači jajčni rezanci

Domači jajčni rezanci
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

250 g moke

1 veliko jajce

ščepec soli

Postopek

Moko presejemo na delovno površino, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dodamo ščepec soli. Z vilico počasi razžvrkljamo jajce in postopoma vanj vmešamo moko. Ko mase ne moremo več obdelovati z vilico, začnemo mesiti z rokami. Mesimo toliko časa, da testo postane prožno, če je potrebno, dodajamo moko, da se testo ne lepi na površino.

Testo naj počiva eno uro, nato ga na tanko razvaljamo v pravokotnik, ki naj se nekaj časa "suši" na platneni krpi (cca 45 min). Nato pravokotnik zvijemo v "palačinko" in ob strani z ostrim nožem začnemo prirezovati rezance. S prsti jih ločimo, da se ne bodo sprijeli in jih sušimo v temnem in zračnem prostoru na platneni krpi.

Kuhamo jih v slanem kropu.


Opombe

Jaz jih kuham cca 8 minut. Tedaj jih poskusim in če so skuhani, jih odcedim in postrežem. Uporabite lahko paradižnikovo omako, ragu, morske sadeže...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

neznan uporabnik

Objavljeno 1.4.2008 ob 10:54

Testa za rezance nikoli ne delam po nekem receptu ampak v multipraktik dam jajca (rumenjak+beljak), malo premešam in dodajam ostro moko toliko časa, da nastane takšna drobna kašica. Če jo v roki stisnete se prime skupaj, ne sme pa biti preveč mokro.č Ugnetem res trdo testo in ga dam v polivinilasto vrečko ter pustim na pultu vsaj eno uro. Nato ga zvaljam na takem strrojčku kot ga je videti na eni imed slik (Ampia) - na debelino 7, če bom rezala rezance in na debelino 6, če bom delala široke rezance, večje krpice ali bom testo uporabila za lazanjo. Testene krpe malo osušim na prtu. Včasih rezance zrežem tudi ročno (malo nostalgije) - te testene krpe zvijem tesno skupaj in režem z ostrim nožem čim bolj tanko, včasih na strojček. Še večkrat pa na strojček zrežem široke rezance in jih nato zrežem v male kvadratke - te imamo pri nas najraje. Jeseni naredim tudi večje krpice - kar ročno zrežem in porabim za zeljne krpice. Ponavadi zamesim kar 10 jajci in mislim da okrog kilograma moke (odvisno od velikosti jajc).

župa  

kuha že od: 8.6.2008

Št. objav: 74

Objavljeno 3.10.2009 ob 21:37

Bom pa še jaz malo pokomentirala. Domače rezance delam kar na veliko, tako da lahko povem iz iskušenj - na 10 jajc gre kilo moke in so čudoviti. Je pa zelo uredu, če čim dlje počiva testo, naredim ga včasih tudi prejšnji dan, zavijem v folijo in naslednji dan se krasno delajo. Posušim jih čez noč in shranim v plastično škatlo. Zelo dolgo jih lahko hranimo, da so le na suhem in v dobro zaprti škatlji.

Pa suhi morajo biti.

Župa

2.2.  

kuha že od: 3.1.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 4.10.2009 ob 17:24

boljši so rezanci če se delajo z ostro moko, ker ko se skuhajo, se ne razkašijo so lepi tanki.

vedno sem prej delala z navadno moko; potem pa mi znanka rekla naj poskusim z ostro in je bistveno boljše

gringa  

kuha že od: 14.6.2007

Št. objav: 288

Objavljeno 6.10.2009 ob 20:25

Torej prvic sem se spravila delati lastne rezance! Ratali so super in sem kar ponosna. Sem pa definitivno porabila vec jajc. Eno jajce na 100g moke. no ja, edino pri rezanju se bom morala bolj zverzirati, tako da bodo rezanci lepo tanki. Hvala za recept! Gringa

Migla  

kuha že od: 16.6.2004

Št. objav: 1892

Objavljeno 7.10.2009 ob 15:39

Vesel

Ponavadi naredim iz večje količine sestavin. Slikica sledi. Odlično!

manca51  

kuha že od: 5.5.2008

Št. objav: 511

Objavljeno 13.10.2009 ob 0:15

Zelo pogosto delam domače rezance, na 10 jajc vzamem 1kg moke za vlečeno in kvašeno testo.Nikoli se mi ne razkuhajo. Res jih je pa treba zelo dobro posušit, da ne splesnijo. Enako razmerje moka- jajca vzamem tudi za široke rezance.Soli pa ne dodam ,zakuham jih v juho, nikoli v vodi. Seveda mora biti juha vrela ,ne mlačna, da ne razpadejo.

Lp, Orhideja

vijolca73  

kuha že od: 28.4.2006

Št. objav: 106

Objavljeno 13.10.2009 ob 10:06

Tudi jaz delam v razmerju 1 jajce na 100 g namenske moke za kvašeno in vlečeno testo . Soli ne dodajam in zakuham kar v vrelo juho.Se mi zdi da goveja juha dobi pravi okus ,če so rezanci doma marejeni.lp Vijolca

zaja  

kuha že od: 7.12.2009

Št. objav: 207

Objavljeno 6.11.2010 ob 20:02

Vesel

Da še jas pripišem svoje izkušnje.Najraje jih delam kar tako sveže in manjšo količino.Vedno uporabljam ostro moko, pa mi zelo lepo ratajo.Vzamem pa 4 žlice ostre moke na 1 jajce ,malo olja in malo soli.Če je jajce veliko,dam zvrhano žlico moke,če je pa manjše ,pa malo manj .To je nekje merilo,sicer se pa lahko moka dodaja po občutku.Nikoli pa ne prilivam vode.To je recept moje babice, ki je to testo še valjala ročno in veliko krat za kakšno slavje.No jas ga pa valjam in režem na strojček ,pa mi ne pride na misel ,da bi spreminjala recept,ker vedno rata. Včasi jih kuham kar v juhi ,najraje jih pa skuham in potem dodam juhi.Mmmm se mi že cedijo sline,ker bo ravno jutri nedelja,pa goveja župca z svežimi domačimi rezanci.

ultranova  

kuha že od: 30.11.2010

Št. objav: 529

Objavljeno 11.12.2010 ob 18:27

Vesel

Tudi sama večkrat naredim rezance za juho ali široke. Ko jih delam,jih obvezno naredim ročno,ker stroj pokvari tisti pravi okus.Menima pa,da bi avtorica lahko spremenila sestavine,ker iz 250g moke in jajca pač ne gre narediti testa.Pa tudi kuhanje 8 min? Saj nastane kaša. Rezanci morajo samo zavret,potem se odstavijo iz ognja in samo par minut stojijo v juhi.

Po slikah sodeč so tisti pravi od lučke52 ;)

evy_3  

kuha že od: 31.7.2008

Št. objav: 70

Objavljeno 17.7.2011 ob 16:31

Ker sem čisto nova glede izdelave domačih rezancev, me zanima kje bi se dalo dobiti takšen strojček za izdelavo testenin?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.