Solata s hruškami in sirom

malce drugačna solata

proxima  Izvor: 24kitchen
    solate
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

majhna glavica rdečega radiča

majhna glavica solate

nekaj notranjih listov kitajskega zelja

pest špinačnih listov

pest rukole

2 hruški

50 g masla

30 g rjavega sladkorja

50 g olupljenih mandljev

100 g pancete, narezane na tanke rezine

žlica koriandra

ščepec zvezdnatega janeža

50 ml balzamičnega kisa

50 ml rdečega vina ali porta

žlička ostrigine omake

žlička gorčice

200 g mehkega sira

Postopek

Solato, radič, kitajsko zelje, špinačo in rukolo očistimo, operemo in temeljito odcedimo. Solato in radič natrgamo, kitajsko zelje narežemo na rezance.

2 veliki čvrsti in ne preveč zreli hruški olupimo, odstranimo peščišče in razrežemo na ne pretanke krhlje - osmine bodo ravno prav.

V večji ponvi segrejemo 50 g masla, ko se razpusti, dodamo rjavi sladkor, da se speni in malce karamelizira, nato pa v tej mešanici na hitro opečemo hruškove krhlje, ki naj ostanejo še čvrsti. Poberemo jih ven in ohladimo, najbolje v cedilu. V isti mešanici sladkorja in masla opečemo rezine pancete, da rahlo porjavijo, jih poberemo ven, zložimo na krožnik in ohladimo. V ponev nato stresemo olupljene in narezane mandlje, jih med stalnim mešanjem na hitro prepražimo do zlate barve in takoj stresemo na krožnik ali desko, da se ohladijo, ker se sicer radi zažgejo.

V ponev z ostankom maščobe in karameliziranega sladkorja stresemo žlico koriandra in nekaj celih semen zvezdnatega janeža, da se pregrejejo, nato ponev odstavimo z ognja in vlijemo vanjo balzamični kis in rdeče vino. Premešamo, pustimo nekaj minut, nato precedimo v posodico in dodamo žličko ostrigine omake in žličko gorčice.

Sir (izberite mehak sir po svojem okusu - ricotto, mozzarello, brie, gorgonzolo, jaz sem uporabila pregrešno slasten in masten stracchino) narežemo na tanke rezine.

Solato sestavimo v skledi: na dno damo najprej solatne liste, nanje razporedimo krhlje hrušk, mednje pa koščke opečene pancete in rezine sira. Tik pred serviranjem jo prelijemo s pripravljenim prelivom in potresemo s hrustljavo opečenimi mandlji.


Opombe

Recept za to solato sem videla na 24kitchen in ga malo priredila; originalnega recepta nisem našla na njihovih straneh, vsekakor si pa zasluži objavo in slavo. Jaz sem jo postregla h krompirju, pečenemu v pečici skupaj z nekaj listi lovorja in vejico rožmarina; moj najdražji, ki se sicer po taksonomiji uvršča med velike krompirožerje (Tuberophagus insatiabilis var. maritima), se je lotil solatne sklede s tako velikim navdušenjem, da je čisto pozabil na krompir - kar o tej solati nekaj pove.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.