Mavrica

pisana torta, ki vsebuje veliko barv

Mavrica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  3,7
  • Zanimivosti

Sestavine

9 jajc

21 dag sladkorja v prahu

10 dag moke

6,5 dag škroba

1 žlica vanilijevega ekstrakta

Krema:

250 g mascarpone sira

100 g mletega sladkorja

100 g šlag pene

200 ml hladnega mleka

Dekoracija:

200 g šlag pene

400 ml hladnega mleka

5 razl. jedilnih barv v prahu (npr.; rumena, oranžna, rdeča, zelena, modra)

navaden pekač

peki papir

Postopek

Ločimo beljake in rumenjake.

Beljake stepemo v čvrst sneg in jim na koncu dodamo 15 dag sladkorja ter stepamo še 2 minuti. Nato dodamo še ostali sladkor, stepamo še eno minuto in dodamo rumenjake in vanilijev ekstrakt. Rumenjake in ekstrakt vmešamo z ročno metlico.

Moko in škrob zmešamo skupaj in presejemo v jajca, prvo polovico počasi vmešamo z metlico in potem dodamo še drugo polovico, ter vmešamo.

Maso razdelimo v 5 posod, cca 150-165 g v vsako posodo (pomagamo si s tehtnico). V vsako dodamo za noževo konico barve in zmešamo z metlico.

Peki papir položimo v pekač od pečice in z navadnim svinčnikom narišemo krog premera 20 cm x 2 (glej priložene slike).

Če imate takih 5 pekačev ali boste pekač za peko vsake oblate pomili, lahko pečete tudi v pekaču 20-22 cm premera.

Narišete 5 krogov, 3x peki papir, 3x pekač od pečice.

Na sredino vsakega kroga vlijete testo, pomagate si z žlico, da se enakomerno razporedi po krogu.

Pečemo, dokler testo ne začne spreminjati barve, cca 10-15 minut na 160-180 stopinj.

Ko so oblati pečeni in ohlajeni, naredimo kremo.

Mascarpone in sladkor stepemo posebej. Šlag peno stepemo z mlekom posebej, nato sestavimo in mažemo oblate. Barvno jih lahko sestavljamo po želji.

Za dekoracijo stepemo šlag peno in mleko ter po želji dekoriramo.

Po 6 urah v hladilniku lahko postrežemo.

Če vam je torta preveč pusta, zraven postrezite kako sadje - višnje, maline ....

Jaz v kremo nisem hotela nič dajat, čeprav bi že grobo mleti lešniki zelo izboljšali okus (pa ne da je slab okus), zaradi slike :)


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 10.8.2012 ob 17:13

Zabavna ideja!

Mnenja so takšna in drugačna, enim je všeč eno, drugim drugo, tak pač je ta svet. Sicer pa - pomislimo, kako so že pobarvane zelo hvaljene (pecivo) breskvice, pa lubenice, pa češnje pa hruškice, pa vse lepe figurice in tortne obloge iz marcipana in tičino mase, ki požanjejo toliko hvale na tem istem forumu? So morda tiste jedilne barve kaj manj "strupene" od tehle, ki jih Pitončica uporablja? Ne bi rekla.

Pa lep dan še naprej!

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 10.8.2012 ob 17:38

Se strinjam z MamoF..lepo je povedala..sama sem malo pogledala recepte in albume teh ki se tu zgražajo..in kaj vidim?..uporabljajo barve za breskvice,tičino maso itd....mislim ,da pojedo več tega kot pa če bi en košček take torte...

pucca  

kuha že od: 24.9.2007

Št. objav: 36

Objavljeno 10.8.2012 ob 17:41

Se strinjam z napisanim, mamaF. Uporabljamo pa lahko tudi naravna barvila - v kolikor ne zaupate proizvajalcem naravnih barvil, lahko vse naredite doma (rdeča iz rdeče pese, oranžna iz korenčka, zelena iz špinače, modra iz rdečega zelja/borovnic...), ni nobene bojazni, da bi namerno zastrupljali otroke (če baje ne moremo vplivati na to, kaj bomo kupili). In od kod ideja, da je ta torta za otroke? Sama tega v receptu nisem zasledila...

LP

Pitončica  

kuha že od: 7.6.2005

Št. objav: 1677

Objavljeno 11.8.2012 ob 21:32

Zelo vesel

No takole je .... 100 ljudi-100 čudi, 100 žena-200sisa :)

Komentarji takšni in drugačni so seveda več kot dobrodošli, saj je potrebno znati sprejemati tako pohvale kot kritike ...

Seveda je večina sodila "človeka" po obleki, osebno pa raje pozitiven ali negativen komentar odddam, tam kjer sem zadevo dejansko sprobala ...

Roko na srce je na kulinariki veliko receptov ki mi nikakor niso všeč, mi ne ustrezajo sestavine, čas priprave, postopek ali pa tudi izgled .... in še in še ... pa pač tam ne oddajam nobenih komentarjev, ker ne vidim smisla .. pač ne bom delala in to je to ... ampak vsak po svoje in svoji svobodi ....

Nima smisla da karkoli dodajam, ker je večina vse povedala, od tega da komur ni včeš n itreba da dela ali je, do tega, da je veliko več umetnih barvil in snovi v vsakodnevni hrani, ki jo jemo ali jo dajete otrokom .... tako da .... pač po pameti

Glede otrok je pa tako - tisti ki me poznajo vedo da jih nimam, tudi nečakov, nečakinj, bratrancev, sestričen .... torej nobenega v teh nekih ostroških starostih, do 10,15 let, al karkoli je že danes otrok :)

v ospisu je pisalo nekaj v smislu "pisana torta, ki je všeč predvsem otrokom :)" - s smajlijem ....

dejansko pa nima nič z otroci, to je letelo na moje velike otroke, prijatelje, družino, ki so torto jedli in bili nad njo "navdušeni" ali pa jim je bila samo všeč :)

Ker sem opazila da se je večina spotikala ob te "otroke", sem opis pač popravila ...

A da smo si na jasnem, tudi če bi jih mela, in enkrat ko jih bom mela, bodo pač vsaj probali vse kar bodo želeli - kar zadeva hrano :) ... kje pa je potrdilo/zagotovitev, da bi bilo otroku to všeč :)

pucca, še odg. tebi :)

torta pride kar visoka, višja od povprečne, mislim da je bilo ćez 10cm, tako da načeloma lahko marediš 6 oblati :) - upam, da nisem prepozno odgovorila.

Lep pozdrav in lep vikend še naprej....

in seveda brez zamere tudi vsem vam :)

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 11.8.2012 ob 23:21

Pitončica, tut jaz mam vprašanje zate. Razmišljam o tejle torti (+ eni čokoladni) za sinov 3. rojstni dan, pa me zanima, če se testo med peko ne razleze. 2 kroga eden poleg drugega, a se ne zlimata skupaj med peko? Pri debati o mavrični torti je link, kjer kaže peko enega večbarvnega biskvita - različno obarvane mase se nalaga eno na drugo in peče vse naenkrat. Misliš da bi šlo tako tudi tukaj, po dve ali 3 barve skupaj, da bi imeli le 2 ali 3 pisane biskvite? Pa še o telih barvah: v trgovinah sem zasledila sam tekoče od schwartau, v prahu pa ne. Verjetno bi ble tut tekoče ok? so modra, rdeča, zelena in rumena, oranžna pa bi se dala namešat. Mogoče veš, se da kje kupit barve v prahu v manjših količinah, par gramov? Se mi zdi da bi tale torta prav popestrila mizo, da ni vedno vse rjavo-belo. Če se jo odločim narest, pa jo definitivno slikam, tut če bo nastala polomija.

Pitončica  

kuha že od: 7.6.2005

Št. objav: 1677

Objavljeno 12.8.2012 ob 14:12

lollypop, testo se čisto malo razleze, kot vidiš na slikah, je med enim in drugim biskvitom mogoeče ene par milimetrov, ko je bilo pečeno, pa je bilo prilimano skupaj, ampak samo na enem stišišču, 1cm al kaj takega. Tako da ni problema.

Masa z linka, je bolj maslene variante oz. bolj čvrsta, zato se jo lahko nalaga eno na drugo, če boš tole moje nalagala eno na drugo, ubistvu ne moreš, lahko vlivaš eno na drugo, ker je bolj tekoče od mase iz tistega linka .... ampak nevem glih kako bi prišlo ...

glede barv, sem ti poslala zs :)

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 14.8.2012 ob 14:43

Evo, moji radovednosti je zadoščeno. nisem mogla čakat na r.d., sem naredila že kar sedaj. Delala sem samo iz treh jajc, kot nekakšno pecivo. Namesto škroba sem dala kar malce več moke, barvala pa sem s tekočimi schwartau barvami. Na pekač sem naredila barvne kupčke, pogladila in pekla vse naenkrat. Za kremo sem počasi segrela sladko smetano in v njej raztopila belo milko, ohladila in zmiksala. S tem sem namazala prerezan biskvit, za po vrhu pa sem v kremo vmešala žlico nutele. Rezultat? Fenomenalno svetoven videz. Malčku so se kar očke zasvetile, ko je videl tako lepo pisano pecivo. Morala bi še malo napojiti in narediti več kreme (pa mi je zmanjkalo smetane in časa). Za narest pecivo al pa torto enkrat na koledar, je tole prav super ideja in recept. in kot obljubljeno, tudi slikice.

Mme  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 165

Objavljeno 14.8.2012 ob 16:06

o pitončica, imava pa podobne ideje (: če bi videla, da je podobna obarvana torta že v bazi, se ne bi trudila s prepisovanjem mojega recepta modre torte (: kakorkoli, zelo lepa slika, jaz sicer skoraj vedno naredim klasične torte, vendar vsake toliko takšna torta res popestri peko! (: ob priložnosti bom preizkusila še tvojo (:

Demie  

kuha že od: 6.8.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 18.8.2012 ob 20:57

Taka barvna torta je zgolj za na papir, pa še tam deluje grozeče. Mamicam, ki svojim malčkom želijo speči to torto, naj uporabijo namesto umetnih barv sadje. Bo lepo, dobro in zdravo. Barve pa uporabljajte za risanje s svojimi malčki.

Bernadeta  

kuha že od: 4.8.2009

Št. objav: 42

Objavljeno 18.8.2012 ob 22:53

Zelo vesel

Pitončica, krasna torta! Moja hčerka si jo je zaželela za rojstni dan in ji jo bom z veseljem spekla.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.