Čokoladno bananina torta

super čokoladna torta z bananami

nivkapivka  Izvor: internet ;)
Čokoladno bananina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine A:

1 skodelica moke

1 skodelica kristalnega sladkorja

2 žlički pecilnega praška

0,75 žličke jedilne sode

0,2 žličke soli

1,5 skodelice in še 1,5 žlice kakava v prahu

Sestavine B:

4,5 rumenjakov

0,75 skodelice repičnega olja

0,5 skodelice vode

1,5 žličke vanilijinega ekstrakta

Sestavine C:

6 beljakov

0,4 žličke limoninega soka

0,5 skodelice sladkorja

Krema:

1 l smetane za stepanje

100 g (ali več temne čokolade)

3 žlice sladkorja v prahu

slaba žlička vanilijinega ekstrakta

10-12 banan

Obliv:

120 g temne čokolade

150 g mlečne čokolade

1 skodelica sladke smetane

1 žlica masla

* bananin sok, 2 žlici ruma

Postopek

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Z maslom namažemo pekač (velikosti cca. 26 cm) in ga potresemo z moko. Zmešamo vse sestavina A in jih presejemo v skledo. V veliki skledi stepemo rumenjake iz sestavin B. V ločeni posodi zmešamo ostale sestavine B, da postane zmes homogena. To zmes nato dodamo stepenim rumenjakom in dobro premešamo. Nato počasi dodajamo zmešane sestavine A k sestavinam B in dobro premešamo. Beljake iz C stepamo, da se začnejo peniti, nato dodamo limonin sok. Ko na snegu začno nastajati »mehki vrhovi« začnemo počasi dodajati sladkor in stepamo do trdnega snega (ne sme biti suh). Previdno in počasi vmešamo beljake k AB zmesi. Zmesi ne smemo preveč zmešati, da se ohrani rahlost snega. Zmes prelijemo v pekač in pečemo 35 – 45 minut oz. dokler ni zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, suh.

Torto popolnoma ohladimo in jo nato dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plasti. Ko se torta ohlaja, naredimo kremo. V vodni kopeli stopimo čokolado za kremo, nato jo pustimo, da se delno ohladi. Med ohlajanjem stepemo smetano do »mehkih vrhov«. Čokolada mora biti še vedno tekoča in topla, vendar ne vroča. 1/3 smetane damo v čokolado in dobro premešamo. Dodamo še sladkor v prahu in vanilijin ekstrakt. Nato zmes dodamo preostali smetani in dobro premešamo.

Za obliv nalomimo čokolado na majhne koščke. Nato zavremo smetano (odstavimo ob prvih mehurčkih) in z njo prelijemo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi, nato dodamo maslo in spet premešamo. Pustimo, da se rahlo ohladi (mora še biti tekoče) preden prelijemo torto.

Zlaganje torte-prvo plast biskvita navlažimo z mešanico bananinega soka in ruma. Nato jo premažemo s tanko plastjo kreme. Na kremo zložimo vzdolžno prerezane banane (banane zlagamo na kremo drugo ob drugo – na ta način preprečimo, da se bodo naslednje plasti biskvita posedale, v koncentričnih krogih – lepši izgled ob prerezu). Na banane namažemo kremo, nato položimo drugo plast biskvita. Ponovimo postopek. S preostankom kreme premažemo vrh torte in strani. Torto nato dobro ohladimo (najbolje v hladilniku, čez noč) nato torto oblijemo s čokolado oz. jaz sem jo prekrila s fondantom, ker je bila za rojstni dan.


Opombe

Opravičujem se, ker so določene količine malo čudne, vendar sem količine pretvarjala iz angleških merskih enot in jo povečala za polovico (originalen recept je za manjšo torto).

Na torti je za dekoracijo čokoladno bananin muffin po receptu iz baze ;).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 17.2.2012 ob 8:09

Verjetno ne bi bilo nič narobe, če bi repično olje nadomestili z rastlinskim..?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.