Božanska OREO torta

torta iz sanj

Božanska OREO torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Smrčavi biskvit sestoji iz:

160 g moke

80 g sladkorja

4 žlic kakava

4 jajc

90 g masla sobne temperature

8 žlic tople vode

100 ml mleka

2 vanilijevih sladkorjev

2 žlički pecilnega praška

10 žlic mleka za namočiti

Nespeča mlečno-čokoladna plast vsebuje le:

200 g mlečne čokolade

100 g masla

Zasanjana krema z Oreo piškoti se baha z/s:

500 g sirčka mascarpone

100 g bele čokolade

250 ml sladke smetane

50 g sladkorja v prahu

16 OREO piškoti

1 vrečko želatine fix

V dremajoč mousse iz bele čokolade spada:

200 g bele čokolade

400 ml sladke smetane

2 jajci

15 OREO piškotov

40 g sladkorja v prahu

Drnjohajoča čokoladna glazura v sebi skriva:

100 g žlahtne čokolade

100 ml sladke smetane

Za sanjsko dekoracijo si priskrbi:

50 g čokolade

120 ml sladke smetane

mini OREO piškote

Postopek

Čokoladni biskvit:

maslo sobne temperature posujemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter ga penasto stepimo, nato k njemu ubijemo jajca in vlijemo vodo in mleko ter z električnim mešalnikom temeljito premešamo. V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in kakav, katere nato električno vmešamo k mokrim sestavinam do homogene zmesi. V namaščen pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko, vlijemo temno maso ter ga porinemo v pečico, poprej segreto na 180 stopinj. Pečica bo zopet izvedla čudež, saj bo v 15-20 minutah ustvarila mehek in sočen biskvit, podoben muffinom. Medtem pa ne postopajmo ali lenarimo, temveč se lotimo nežnega topljenja čokolade!

Milka plast:

mlečno čokolado in maslo vrzimo v posodo in ju stopimo nad soparo. To počnemo pazljivo, saj temperatura mlečne čokolade ne sme biti previsoka.

Iz pečice vzamemo novopečen biskvit in se odločno upremo skušnjavi, da ga poskusimo. Saj veš – v kratkem ne bi bilo več biskvita.

Prestavimo ga v obroč za torte, obdan s papirjem za peko, ga namočimo z 10 žlicami mleka in po njemu razporedimo topljeno mlečno čokolado, nato pa pospravimo na hladno.

Mascarponejeva krema:

belo čokolado pazljivo stopimo nad soparo, jo pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in jo prelijemo čez mascarpone in sladkor v prahu, nato pa vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. V drugi posodi pričnimo z mlatenjem smetane, med tepežem pa dodamo želatino fix. Ravnokar prebutano čvrsto smetano narahlo vmešamo k mascarponeju, dokler se pred tabo ne pojavi nežna krema.

OREO mousse:

priprave moussa iz bele čokolade se lotimo z vso pozornostjo in spretnostjo, saj se prismuknjeno prijetne sanje kaj kmalu lahko sprevržejo v temačno nočno moro.

Jajci brezčutno ubijemo in ločimo vsebini. Rumenjake s sladkorjem v prahu penasto stepimo do svetlo rumene barve, beljake pa namlatimo do srednje čvrstega snega (srednji vrhovi). V drugi posodi iz tekoče pričaramo stepeno smetano.

Belo čokolado stopimo ravno tako kot prej, le da sedaj izdatno poskrbimo, da se dobro ohladi – temperaturi rumenjakov in bele čokolade naj bi bili približno enaki, ker lahko drugače rumenjak zakrkne. Rumenjake po žličkah dodajamo k beli čokoladi in se ne ustrašimo, ko se med mešanjem zmes spremeni v gosto pasto.

K rumenjakom in čokoladi počasi vmešamo tretjino stepene smetane, da se dobro poveže, nato pa še preostalo smetano. OREO piškote nič kaj nežno zdrobimo in jih v treh lahkih gibih vmešamo k nastajajočemu moussu. S spatulo od spodaj navzgor primešamo najprej tretjino, nato pa še ostal sneg. Ne mešamo preveč!

Vzemimo obroč z biskvitom iz hladilnika in se prepričamo, da je čokolada na njemu dovolj čvrsta ter ga premažimo s polovico mascarponejeve kreme. Zagrabimo OREO piškote in divje žonglirajmo z njimi, nato pa jih enakomerno razporedimo po površini kreme. Zaradi lepšega rezanja pustimo sredino in robove prazne. Ko so kolutki na svojih mestih, jih utopimo s preostankom kreme, katero natančno poravnamo.

Naslednja plast po rahlosti pripada moussu. Ta čokoladni oblak premažimo po kremi in ga poravnamo.

Tudi torte se morajo spočiti, zato pustimo bogato damo, da čez noč v hladilniku sanja o piškotih, muffinih in čokoladnem slapu.

Okrasitev:

naslednji dan se okrasitve torte lotimo potihoma, saj le-ta še spi v hladilniku.

120 ml smetane segrejemo skoraj do vretja, nato z njo prelijemo 50 g čokolade in mešajmo do žametne strukture. Ker se mora mešanica povsem shladiti, jo previdno zalučamo v hladilnik ali celo zamrzovalnik.

Zdaj je topljena čokolada gosta in potreben je le še hiter električen miks, da iz nje nastane penasta krema.

Za glazuro prav tako stopimo čokolado, le da tokrat prelijemo 100 g čokolade s 100 ml vroče smetane. Tudi ta čokoladna mešanica se mora shladiti, da ne raztopi moussa pod seboj.

Torto nežno prebudimo in jo izvlečemo iz hladilnika ter vržemo na pult. Prelivanje z glazuro pričnemo s sredine, nato se v spirali približujemo robu.

Z dresirno vrečko po površini torte enakomerno nakupčkamo gnezdeca iz čokoladne kreme, v katere porinemo mini OREO piškotke.


Opombe

Najina torta je bila premera 26 cm, a je bila res visoka. V kolikor nimaš tako visokega obroča za sestavljanje torte, mirne vesti uporabi pekač premera 28 cm.

RECEPT S PODROBNIM OPISOM, IN SLIKAMI POSTOPKA NAJDEŠ NA : http://midvakuhava.si/oreo-torta/

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mađarica  

kuha že od: 22.2.2014

Št. objav: 1

Objavljeno 1.8.2017 ob 17:31

Jezen

Mukotrpno branje postopka...

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 2.8.2017 ob 9:07

Meni pa ravno nasprotno je pa dobra torta

olivia  

kuha že od: 4.8.2003

Št. objav: 25

Objavljeno 8.10.2017 ob 15:49

Zelo vesel

Pri tej torti pa se res ne špara in prav je tako! Čudoviti okusi, gajstna torta in veseli gosti! Na prvi pogled zapleten recept, ampak samo zaradi številnih sestavin in postopkov. Postopek se bolj natančno kot tako skorajda ne da napisati. Z veseljem jo bom še kdaj delala, gostom pa dala le malo manjše kose. ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.