Pecivo s kakijem

jogurtovo pecivo s koščki kakija

zelenjavček  Izvor: Neznano
Pecivo s kakijem
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 3 - 4 osebe

2 lončka jogurta

4 jajca

2 lončka sladkorja

1 lonček olja

4 vanilijevi sladkorji

1 pecilni prašek

4 lončki moke

2 kakija

limonina lupina (po želji)

rum

Postopek

Moki dodamo pecilni prašek in presejemo. Zmešamo jajca in sladkor, počasi dodamo olje, jogurt in moko. Dodamo še limonino lupino, vanilijev sladkor in rum. Vse skupaj narahlo zmešamo ter vlijemo v pomaščen ognjevarni pekač. Kakije olupimo in jih narežemo na manjše koščke ter potresemo po masi.Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah. Po želji lahko potresemo z mletim sladkorjem.


Opombe

Kaki:

vsebuje okrog 20 odstotkov hitro uporabnih sladkorjev, beta karoten, kalij in magnezij, precej fluora, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine C, B1, B2, B6 in A, pa tudi jod, krom, baker, selen in še druge rudnine. Pomaga pri presnovi, koristen je za ledvice, jetra, oči. Vsebuje skoraj toliko C vitamina, kot limona in kar 30-krat več vitamina A od jabolka. Zato ga otroci raje jedo kot korenček. 100 gramov kakijevega mesa ima 77 kalorij /333kJ. Kaki vsebuje veliko glukoze, zato daje organizmu tudi energijo.

Kaki odlikuje bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin ter maščob, zato sodi med najbolj zdravju priporočljiva živila. Ker drevesa ni treba škropiti, saj praviloma ne oboleva, je to ekološko pridelano sadje. Pridelava brez škropljenj, bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus, so njegove prednosti, zato je pri sladokuscih in ljubiteljih zdrave prehrane zelo priljubljen.

Uživamo ga v surovem, kuhanem, pečenem—ali pa si izmisli drugačen način priprave. Za surovega pripravimo žličko, ker se sicer scedi med prsti.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Aktem  

kuha že od: 25.1.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 29.12.2012 ob 13:33

Obilico kakija, ki nam ga podari narava vsako leto, si ga vedno želim porabiti v kakšni sladici. Na koncu vedno ugotovim, da se ga s pečenjem pokvari. Najboljši je presni.

pika poka tjasy  

kuha že od: 19.5.2012

Št. objav: 154

Objavljeno 29.11.2014 ob 14:53

Danes smo pa pri nas delali to pecivo in je odlično. Dajem oceno 5

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.